Angajatii din administratia locala pot lua 15% spor de conditii periculoase de munca

Vineri, 04 August 2017, ora 16:40
4005 citiri
Angajatii din administratia locala pot lua 15% spor de conditii periculoase de munca
Foto: Ziare.com

Guvernul a adoptat, vineri, un regulament prin care sunt acordate sporuri de pana la 15% din salariul de baza angajatilor din administratia publica locala, pentru "conditii periculoase sau vatamatoare de munca".

Astfel, printr-o hotarare de guvern, a fost adoptat "Regulamentul privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca si criteriile de acordare a acestuia pentru angajatii din administratia publica locala".

In comunicatul remis Ziare.com, se explica si care sunt locurile de munca pentru care se acorda sporul, dar si cum este stabilit acesta.

"Locurile de munca pentru care se acorda acest spor sunt acelea care presupun conditii de munca periculoase, constatate in urma efecturarii determinarilor sau, dupa caz, expertizarilor de specialitate.

La stabilirea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca se au in vedere: existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului, intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la actiunea factorilor nocivi, existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare, structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca", transmite comunicatul.

Iata si care este nivelul sporului stabilit de HG:

  • Pana la 15% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 4 factori de risc;
  • Pana la 10% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 3 factori de risc;
  • Pana la 5% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 2 factori de risc.

Guvernul arata si care sunt conditiile in care se acorda sporurile, fiind necesare "la eliberarea buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare a locurilor de munca":

  • Inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;
  • Existenta unor indici de morbiditate la locurile de munca respective;
  • Inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.

Guvernul mai anunta ca sporul "se acorda intregului personal din institutia respectiva sau numai pentru anumite categorii de personal".

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvern sporuri conditii munca, #Guvern sporuri angajati administratia publica locala, #sporuri angajati administratia publica locala , #administratia