Apa Nova: Am propus Directiei de Sanatate Publica sa prelevam impreuna probe de apa si sa le testam. Ne-au refuzat

Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:29
3130 citiri
Apa Nova: Am propus Directiei de Sanatate Publica sa prelevam impreuna probe de apa si sa le testam. Ne-au refuzat
Foto: Arhiva Pixabay

Epsica Chiru, director general-adjunct al Apa Nova Bucuresti (ANB), precizeaza, in contextul crizei apei potabile din Capitala, ca a comunicat cu oficialii Directiei de Sanatate Publica doar pe WhatsApp. El mai sustine ca nu i-a fost solicitata comunicarea catre media.

"Avand in vedere ca directorul general Apa Nova Bucuresti se afla plecat in afara tarii, in calitatea mea de director general adjunct, am fost contactat de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizarile realizate de cetateni in spatiul social media legat de calitatea apei potabile. In cadrul discutiei, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicari catre media", a transmis Chiru intr-o declaratie de presa emisa vineri.

El a mai spus ca, in urma sesizarilor, echipele Apa Nova au prelevat probe de apa potabila pentru a fi analizate in laborator.

"La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situatia existenta, masurile intreprinse si am oferit asigurari privind calitatea apei potabile.

Am fost contactati de catre reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti la ora 18:06, in care ni s-a transmis ca DSPMB a prelevat probe de apa potabila din reteaua de distributie si au constatat depasiri ale concentratiei de clor total, fara a transmite rapoarte de incercare oficiale care sa sustina afirmatiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel in format de imagine", a mai aratat Epsica Chiru.

Apoi, mai explica oficialul Apa Nova, tot prin intermediul aplicatiei WhatsApp, miercuri, la ora 18:52, DSPMB a solicitat ANB sa emita un comunicat de presa prin care sa se informeze populatia cu urmatoarele: "apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Buc nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si pentru igiena personala".

In contextul in care existau diferente intre rezultatele obtinute de Apa Nova si Directia de Sanatate, Chiru spune ca a cerut DSPMB sa faca prelevari la comun in cursul noptii, insa directia a refuzat.

"Avand in vedere ca existau diferente clare intre analizele ANB si DSPMB, fiind in totala contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi, ANB si-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea catre DSPMB de a efectua o campanie comuna de prelevari si analize in cursul noptii, fiind refuzata de reprezentantii DSPMB pe motiv ca nu au personal si echipamente disponibile in cursul noptii.

Doresc sa mentionez ca reprezentantii DSPMB au solicitat prin fax, la ora 21:06, ca ANB sa transmita un mesaj similar: 'apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Buc nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si pentru igiena personala'", a mai explicat reprezentantul ANB.

Pozitia ANB a fost si este urmatoarea, subliniaza Chiru: "Intrucat in perioada de referinta nu s-au inregistrat depasiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apa prelevate din punctele fixe stabilitate cu institutia dumneavoastra pentru monitorizarea calitatii apei potabile ale retelei municipale de distributie, apreciem ca emiterea comunicatului de presa propus ar fi in contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi".

"Avand in vedere cele mentionate mai sus, apreciem ca situatia furnizarii apei potabile in municipiul Bucuresti a fost si este sub control. Apa furnizata a fost si este potabila.

Ramanem la dispozitia tuturor autoritatilor interesate in vederea clarificarii oricaror nelamuriri privind aceasta situatie", conchide directorul general.

Reactia vine dupa ce ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a acuzat Apa Nova ca nu a vrut sa informeze populatia asupra pericolului din apa.

Criza apei potabile

Amintim ca scandalul a izbucnit, miercuri, dupa ce pe retelele sociale a circulat un mesaj prin care se anunta ca apa de la robinet nu este potabila. Apoi, Apa Nova a transmis ca este adevarat ca in apa se gaseste mai mult clor, dar ca aceasta este potabila.

In doar cateva ore, Ministerul Sanatatii a recomandat ca bucurestenii sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat.

Joi dimineata, Apa Nova a revenit cu un comunicat insistand ca apa este potabila.

Tot joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca a trimis Corpul de Control la Apa Nova sa verifice daca a fost sau nu depasita doza permisa de clor din apa de la robinet.

Apoi, intr-o conferinta de presa, Sorina Pintea a declarat ca Ministerul Sanatatii nu a spus ca apa din Capitala nu ar fi potabila, ci ca doar a fost depasit nivelul de clor si ca le-a recomandat oamenilor sa nu o consume pana la obtinerea rezultatelor finale.

Mai mult, Firea l-a sesizat pe Klaus Iohannis, care este si presedintele CSAT, si pe seful SRI pentru a interveni in scandalul apei din Bucuresti.

Citeste si Ministerul Sanatatii publica rezultatele testelor facute asupra apei din Bucuresti si acuza Apa Nova ca n-a vrut sa informeze de pericol

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#scandal apa potabila Bucuresti , #administratia