Aproape jumatate din Bucuresti risca sa ramana fara apa calda

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 15:48
5136 citiri
Aproape jumatate din Bucuresti risca sa ramana fara apa calda
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestenii din cartierele Drumul Taberei, Militari, Crangasi si o buna parte din centrul Capitalei ar putea ramane fara apa calda din cauza faptului ca RADET nu si-a achitat datoriile catre Elcen, cel mai mare producator de energie electrica si termica din Romania.

Este vorba despre circa 40% din populatia orasului, informeaza Digi24.

Distrigaz a anuntat ca limiteaza furnizarea de gaz din cauza unei datorii de 147 de milioane de lei acumulata de Elcen in perioada ianuarie-iunie 2016. La randul sau, compania Elcen spune ca nu a putut sa plateasca pentru ca asteapta ca RADET sa ii dea banii datorati, in conformitate cu o hotarare judecatoreasca care prevede ca regia trebuie sa achite circa 259 de milioane de lei, datorie veche de ani de zile.

Daca nu se va ajunge cat de curand la o intelegere si daca banii nu vor fi deblocati, bucurestenii din cartierele mentionate raman fara apa calda incepand de miercuri si pana cand datoriile vor fi achitate.

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, Marcel Nicolaescu, directorul general al Elcen, a declarat ca a existat marti o sedinta comuna cu RADET si Distrigaz, in urma careia aceasta din urma a decis "limitarea debitului de gaze naturale din cauza neachitarii datoriei pentru distributie".

Nicolaescu a mai precizat ca societatea pe care o conduce nu isi poate onora platile in valoare de 147 de milioane de lei, iar Distrigaz a informat ca incepand din 5 septembrie reduce presiunea gazului pana la limita de 2 wati, limita de avarie.

"In acest moment limita e atinsa" la CET Vest, a spus directorul general, precizand ca in acest conditii "Elcen a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET sa ramana de 100%".

"De o luna si ceva discutam in anumite colective de lucru stabilite, RADET, Elcen si Primaria Capitalei, ca sa gasim o solutie. A fost un protocol semnat in 2008, intre Primaria Capitalei si Ministeru Economiei de atunci, si s-a stabilit un T0. Datoria de circa 750 de milioane a fost esalonata, s-a facut un grafic: 250, 250, 250. S-au platit 2 ani, al treilea nu.

Noi am castigat in instanta, e obligatoriu ca Primaria Capitalei, care a fost parte la semnarea protocolului, sa asigure si plata ultimei restante. Restanta e acoperita de titlul executoriu. Trebuie negresit ca Primaria Capitalei sa rectifice bugetul", a spus Marcel Nicolaescu, precizand ca este pusa in pericol apa calda "deocamdata", dar vine iarna si s-ar putea sa fie probleme si cu caldura.

Intrebat ce se poate face, directorul general al Elcen a spus ca la intalnirea similara de saptamana viitoare, la care vor participa si reprezentanti de la Ministerul Energiei, sa se stabileasca concret ca bugetul Primariei Capitalei se va rectifica si RADET isi va plati datoria.

"Intr-o saptamana se deblocheaza toata situatia si se revine la normal", a subliniat el.

In schimb, daca nu se platesc toti banii, exista riscul ca bucurestenii din cartierele respective sa ramana fara caldura.

"Este bine ca s-a tras acest semnal de alarma acum, cat e vara. Elcen fara a-si recupera banii nu mai poate continua. Avem titlu executoriu, ce ne trebuie mai mult de atat ca sa recuperam banii, ca Primaria Capitalei si RADET sa plateasca?! E foarte simplu. Iar pentru celalalt titlu, de 1 miliard si 48 de milioane, sa se faca o reesalonare, ca sa putem sa trecem peste aceasta iarna cu bine", a mai adugat directorul general al Elcen.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anuntase anterior ca Elcen a trimis luni seara o notificare la PMB din care reiese ca in aceasta luna nu va ridica poprirea pe contul RADET, asa ca nu vor fi platite salariile si nu se vor face reparatiile necesare.

"Prin urmare, in aceasta luna, practic, daca se mentine textul notificarii de aseara din partea Elcen, RADET ar trebui sa nu mai primeasca salariile. Un lucru care, va dati seama, ar fi imposibil de acceptat intr-o economie normala", a declarat Gabriela Firea, conform Agerpres.

Primarul Capitalei a mai spus ca, de la inceputul mandatului sau, a avut mai multe intalniri cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cu care a avut "un dialog foarte bun".

"Este un lant al slabiciunilor, e o situatie creata ca o acumulare de decizii gresite economice, atat guvernamentale, parlamentare si administrative - pentru ca si legislatia a fost de multe ori permisiva unor astfel de datorii-, dar mesajul meu este urmatorul: nu se poate plati in trei luni ceea ce nu s-a platit in 15 ani", a subliniat primarul general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#intrerupere apa calda Bucuresti , #administratia