Avem semafoare inteligente, dar imbatranim in trafic. Ce ar trebui facut ca sa circulam mai bine prin Bucuresti

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 09:07

   

Avem semafoare inteligente, dar imbatranim in trafic. Ce ar trebui facut ca sa circulam mai bine prin Bucuresti
Traficul din Bucuresti ramane de cosmar, cu toate ca in jumatate dintre intersectiile din oras exista deja semafoare inteligente, care ar trebui sa dirijeze eficient traficul. Iata de ce se intampla asa si cine ar trebui sa ia masuri ca sa nu-si mai piarda zilnic bucuresteanul in trafic de doua ori mai mult timp decat ar trebui.

Cu bani imprumutati de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a platit compania UTI SA instaleze, inca din perioada anilor 2007 - 2009, un sistem inteligent de dirijare a traficului, in oras. Tehnologia a ajuns, initial, in 96 dintre cele peste 400 de intersectii semaforizate ale Capitalei. Apoi, sistemul a fost extins partial si in alte 170 de intersectii.

UTI a operat, de la sediul propriu, sistemul de semaforizare pe care il instalase. In 2015, insa, sistemul a picat. Asa ca PMB a renegociat cu UTI pentru o serie de lucrari de reparatii si mentenanta. In cele din urma, sistemul si-a reluat cu greu activitatea, dupa mai bine de un an in care n-a fost mare folos.

In iulie 2017, Gabriela Firea a renuntat la colaborarea cu UTI, societatea fondata de Tiberiu Urdareanu. La acel moment, primarul general al Capitalei sustinea ca UTI lucrase prost si "capusase" bugetul Bucurestiului. De atunci, periodic, administratia Firea si UTI fac declaratii si emit comunicate de presa in care se acuza reciproc pentru aglomeratia de pe soselele Capitalei.

Una peste alta, in vara anului 2017, Firea a prezentat un nou centru din care urma sa fie operat Sistemul de Management al Traficului din Bucuresti (SMTB). Acel centru - a carui amenajare si dotare a costat 260.000 de euro - functioneaza si astazi, in sediul Primariei Generale a Capitalei.De la rezilierea ultimului contract cu UTI, de sistemul inteligent de semaforizare se ocupa Compania Municipala de Managementul Traficului Bucuresti SA (CMMTB). La solicitaea Ziare.com, reprezentantii acestei societati au explicat cum muncesc zi de zi la sistematizarea traficului si au apreciat ca isi fac treaba bine, inregistrand rezultate notabile. Si-atunci, noi de ce continuam sa ramanem, zilnic, blocati in trafic?

Cum si unde functioneaza semaforizarea inteligentaIn Capitala exista, la acest moment, 455 de intersectii semaforizate. In jumatate dintre acestea, semafoarele functioneaza in baza unei scheme fixe. Asta inseamna ca semaforul este dinainte programat ca sa afiseze, in secvente, culoarea verde si culoarea rosie, la anumite intervale de timp. Intr-un oras care nu e aglomerat, un astfel de sistem ar fi suficient pentru a evita blocajele din trafic. In Capiltala, insa, din cauza aglomeratiei, sistemul este ineficient.

Din ce motiv? Sa presupunem ca pe sosea, chiar inaintea unei intersectii, exista un semafor programat sa afiseze culoarea verde pentru masini timp de un minut, dupa care sa dea o secventa de rosu de 15 secunde (interval in care sa traverseze pietoni si sa treaca, prin intersectie, masini care care vin de pe alte strazi).

Indiferent daca pe strada cu pricina circula 300 sau 600 de masini pe ora, semaforul va continua sa afiseze cate un minut de verde si cate 15 secunde de rosu. Iar asta inseamna ca, la orele de varf, la semafor se vor forma cozi de autoturisme care, in minutul de verde, nu au timp sa treca de semafor. Daca se intampla asta in mai multe intersectii, vor aparea ambuteiaje care risca sa blocheze zone intregi din oras.


Sursa foto: Arhiva Pixabay


Or, sistemul de semaforizare inteligenta - instalat deja in 288 de intersectii din oras - are tocmai rolul de a preveni aceste ambuteiajele care deja i-au adus pe bucuresteni la capatul rabdarii. Iata cum.

Un sistem inteligent de semaforizare are, inainte de toate, senzori (numiti bucle inductive) incastrati in carosabil. Acestia inregistreaza numarul de masini care intra si ies din intersectii. De la senzori, datele ajung la alte echipamente care - cu ajutorul unui sistem de operare - le interpreteaza si le folosesc pentru a lua decizia de a prelungi sau nu perioada de verde si de rosu a semaforului.

In acest fel, semaforul va arata mai mult verde sau mai mult rosu, in functie de cat de aglomerata este strada, tocmai in incercarea de a nu permite formarea de ambuteiaje.

Cum ia sistemul deciziile? In baza modului in care a fost programat sa urmeze instructiunile inginerilor de trafic. Acestia fac diagrame si stabilesc ce limite trebuie sa respecte sistemul, atunci cand dirijeaza traficul. Spre exemplu, sistemul trebuie sa-i lase pietonului o secunda pentru a parcurge fiecare metru de zebra (desi, in medie, ii lasa ceva mai mult). In plus, sistemul trebuie sa dea prioritate masinilor sau pietonilor la intervale echitabile, dar fara a crea ambuteiaje.

Cand fac diagrame si calibrari ale sistemului de management al traficului, inginerii tin cont nu doar de ce se intampla intr-o singura intersectie, ci si de modul in care trebuie sa se circule pe un intreg bulevard sau o intreaga zona a orasului.


Diagrame de trafic in baza carora sunt programate sistemele de semaforizare inteligenta. Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor


Spre exemplu, in zona Pietei Unirii, sistemul ia decizii in incercarea de a preveni blocarea intregii zone, nu doar a unei singure intersectii.

Nu in ultimul rand, in intersectiile cu semafoare inteligente sunt si camere video, care transmit, in timp real, imagini ale traficului catre dispeceratele CMMTB (din sediul Primariei Capitalei si din sediul Centrului de urgente al Capitalei). In aceste centre, ingineri de trafic, politisti si reprezenanti ai ISU monitorizeaza non-stop circulatia. Au la dispozitie imaginile de la camerele video, dar si o aplicatie care le arata cum functioneaza echipamentele in fiecare dintre cele 288 de intersectii in care avem semaforizare inteligenta.


Imagini din centrul de monitorizare a traficului din incinta sediului PMB, de pe strada Regina Elisabeta. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Ce poate si ce nu poate face sistemulInginerul de trafic Daniel Filipiuc din cadrul CMMTB spune ca, desi traficul e inca foarte aglomerat, pe bulevardele pe care s-a instalat semaforizarea inteligeta deja se simte diferenta.

"Pe Colentina, spre exemplu, nu am cum sa fac ceea ce noi numim 'unda verde adaptiva' pe intreg bulevardul, pana la iesirea din Capitala. Sunt cateva intersectii problematice. Adica acelea de la: Ziduri Mosi, Doamna Ghica si Fundeni. Sunt mari si incarcate si greu de dirijat.

Dar am reusit sa organizam traficul astfel: poti pleca de la Obor si prinzi verde pana la Ziduri Mosi. Te opresti acolo, dupa care pleci iar si prinzi, din nou, verde pana la Fundeni. Unde trebuie, din nou, sa te opresti. Dar dupa ce pleci, vei avea verde pana in Colentina.

Inainte se implementam sistemul, de la Obor pana la Complex Europa se faceau circa 40 de minute. Dupa - in conditiile in care nu sunt accidente sau masini parcate ilegal - s-a ajuns la un timp de parcurs de aproximativ 22 de minute. Am masurat in zile diferite si la ore diferite si valorile medii cam astea au fost, de fiecare data"
, a explicat inginerul Daniel Filipiuc pentru cititorii Ziare.com.

Una dintre probleme - sustine inginerul de trafic - este ca la scurt timp dupa ce semaforizarea inteligenta decogestioneaza o intersectie se petrec diverse evenimente care produc, din nou, aglomeratie.

"Se intampla ca soferii care circula printr-o intersectie sa spuna: e tot aglomerat aici! Si-atunci, la ce foloseste semaforizarea voastra? Ei bine, de la noi lucrurile se vad un pic altfel. Sa va spun de ce.

Sa va dau un exemplu: am integrat in sistem intersectia Bulevardului 13 Septembrie cu Strada Drumul Sarii. Si am observat ca - dupa ce am facut noi acolo - pe 13 Septemebrie circula 1.500 de masini la 8 dimineata, in loc de 1.200. Pe Strada Antiaeriana circula 1.140 de vehicule, in loc de 600, cum era inainte de semaforizarea inteligenta. Pe Petre Ispirescu circulau 300 de vehicule, iar acum circula 800 pe ora.


Intersectia Caii 13 Septembrie cu strada Drumul Sarii, in care s-a instalat de curand semaforizare inteligenta. Sursa foto: Google Maps.


Sigur, cand conduci prin intersectie ai aceeasi senzatie: e aglomerat. Dar simplul fapt ca acum pot circula pe acolo mult mai multe masini pe ora e semn ca traficul e mai fluid"
, a mai explicat inginerul de trafic.


Daniel Filipiuc, inginer de trafic la CMMTB. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


"Dupa integrarea intersectiei in sistem, traficul se fluidizeaza. Si atunci aplicatiile de tip Waze ruteaza soferii din zona prin acea intersectie. Si se aglomereaza din nou. Sigur ca, odata aglomerata iarasi intersectia, aplicatiilor vor reruta soferii catre alte trasee mai libere. Dar este nevoie ca lucrurile sa se aseze", explica Daniel Filipiuc.

Inginerul de trafic a mai precizat ca e nevoie sa treaca circa o luna de la instalarea sistemului intr-o intersectie pana cand se poate face o calibrare a semaforizarii, care sa fie valabila pentru urmatoarele 3 luni.

De ce nu avem deja semaforizare inteligenta in tot BucurestiulDe prin 2007, administratia Capitalei a decis sa instaleze semaforizare inteligenta in cat mai multe intersectii din Centrul Capitalei, considerand ca e cea mai aglomerata zona din oras si, in consecinta, are cea mai mare nevoie de fluidizare a traficului.

Din 2016, insa, strategia s-a schimbat, iar Primaria a hotarat sa semaforizeze, cu prioritate, marile bulevarde care ajung din centrul orasului pana in comunele de langa Bucuresti. De ce s-a procedat asa? Administratia Firea a sustinut ca multi bucuresteni s-au mutat in comunele din Ilfov, iar acum au nevoie de conditii bune de trafic, pentru a putea reveni, zilnic, la serviciu, in Capitala.


Cum arata, schematic, amplasarea semafoarelor inteligente intr-o intersectie. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


De ce conteaza unde instalam mai intai semafoarele inteligente? Din cauza ca efectul dirijarii traficului cu ajutorul lor s-ar simti, poate, mai bine daca am avea intregi zone din Capitala semaforizate inteligent. Iar momentan, acesta tehnolgie a ajuns doar pe cateva strazi din Centru si pe 5 bulevarde (Iuliu Maniu, Pantelimon, Colentina, Liviu Rebreanu si 13 Septembrie). In plus, potrivit CMMTB, pana la finele anului, se vor mai instala semafoare inteligente pe Calea Grivitei, pe Bulevardul Theodor Pallady si pe Soseaua Giurgiului.

In schimb, pe alte sosele foarte aglomerate, cum ar fi Barbu Vacarescu, Tunari sau Nerva Traian, nu stim cand se va instala sistemul inteligent de dirijare a traficului.

In context, ne-am putea intreba: de ce nu instalam mai repede semafoare inteligente si in restul Capitalei?

Madalina Serban, directorul general al CMMTB, a explicat pentru Ziare.com ca exista o multime de documente pe care societatea trebuie sa le obtina pentru a se putea apuca de instalat sistemul, in intersectii.

Mai exact, cea care decide in care dintre intersectii umreaza sa se instaleze semaforizarea inteligenta este Administrati Strazilor din cadrul PMB. Aceasta administratie ii furnizeaza CCMTB studii de fezabilitate pentru lucrari, in intersectiile indicate. Ulterior, CCMTB obtine pana la 15 avize si face proiectarea lucrarii. Una peste alta, de la momentul primirii studiului de fezabilitate si pana la inceperea lucrului trec aproximativ 6 luni.

Ulterior, compania trebuie sa sape, sa instaleze senzori, sa intinda sute de metri de cablu si sa conecteze toate echipamentele din intersectie la sistemul de management al traficului. Si abia apoi incepe calibrarea, in vederea unei mai bune dirijari a traficului.


Madalina Serban, directorul general al CMMTB. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor


"Cu cat integram mai multe intersectii in sistem, cu atat se va circula mai bine. Dar oamenii trebuie sa inteleaga ceva: aceasta sistematizare pe care o facem noi poate fluidiza traficul cu pana la 15-20%.

Cam asta e limita. De ce nu se poate mai mult? Din cauza ca sunt deja prea multe masini. Nici sistemul si nici inginerii de trafic n-au cum sa bata legile fizicii si sa faca loc pentru tot mai multe masini, pe aceleasi strazi, care nu se pot largi.

Asa ca, in principiu, daca vrea sa circule intr-adevar mai bine prin oras, bucuresteanul trebuie sa isi lase masina acasa"
, spune Daniel Filipiuc.

Interesant este ca, de fapt, autoritatile nici macar nu stiu cate masini circula, zilnic, pe strazile Capitalei. Potrivit datelor Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), in Capitala erau inmatriculate, la inceputul lui 2019, 1,3 milioane de autovehicule (cu aproape 300.000 mai multe decat in urma cu un an). Dar nu toate sunt scoase, zilnic, din parcare. In schimb, din cauza ca orasul nu are sosea de centura moderna, multi soferi intra in Bucuresti doar pentru a-l tranzita.

Fara autobuze curate, parcari si sosea de centura moderna, vom imbatrani in traficCu sau fara semafoare inteligente, traficul din Bucuresti continua sa fie infernal. Potrivit indexului de trafic realizat de producatorul de echipamente de navigatie Tom Tom, la ore de varf, un drum pe strazile Capitalei dureaza de doua ori mai mult decat ar trebui.


Pentru fiecare jumatate de ora petrecuta in trafic, mai pierdem inca jumatate, din cauza aglomeratiei. Sursa foto: Tom Tom.com


Sigur ca daca parte dintre bucuresteni si-ar lasa masinile acasa, pe sosele s-ar circula mai usor. Intrebarea este: cu ce sa circula oamenii prin Capitala, daca nu cu masinile personale?

Ar putea-o face cu tramvaie si cu autobuze, daca acestea n-ar fi atat de soioase si daca n-ar ajunge atat de rar in statii. Sau daca am avea refugii civilizate, in care pe bucuresteni sa nu-i parleasca soarele si sa nu-i bata viscolul, in asteptarea unui mijloc de transport in comun. Din pacate, la aceste Capitole, autoritatile mai mult promit decat realizeaza...

In plus, nici nu exista curse cu care oamenii mutati in comunele din jurul Capitalei sa poata ajunge, in conditii civilizate, inapoi in oras. Asa ca bucuresteanul continua sa circule cu masina, indiferent cat timp trebuie sa petreaca tocand marunt din buze, la volan!

O alte solutie de fluidizare a traficului ar fi ridicarea masinilor parcate ilegal pe prima banda a soselelor (care incurca mult traficul). Problema este ca - pana nu ofera locuri de parcare pentru toti - autoritatile ar trebui sa foloseasca aceasta solutie cu precautie. Iar constructia de parcari nu este tocmai punctul forte al autoritatilor Capitalei...

Modernizarea Centurii Capitalei si constructia Autostrazii A0, care se va inchide ca un inel in jurul Bucurestiului, ar ajuta, de asemenea, la descongestionarea traficului. Dar de ele se ocupa Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care nu va finaliza niciunul dintre obiective, in anii care vin.

Iar in aceste conditii, un lucru e clar: cu sau fara semafoare inteligente, pana cand nu vom avea suficiente autobuze curate, benzi dedicate transportului in comun, suficiente parcari si o sosea de centura moderna, vom continua sa pierdem, zi de zi, ore pretioase in trafic.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14219 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
CosmaRacoare
rank 1
In Romania,nu spun in Bucuresti....
Niciodata nu se va circula civilizat daca nu se iau masuri drastice,legi dure care sa fie respectate si daca nu se investesc bani pentru ca circulatia,viata de zi cu zi din marile orase sa nu mai fie un cosmar ci sa decurga intr-un mod,cel putin civilizat.Nu exista nici un sistem infailibil care sa garanteze ca,odata aplicat va rezolva problemele o pentru totdeauna.Nici vorba!Prim Ministrul Olandei de doi ani merge la servici cu bicicleta.In japonia cel mai utilizat mijloc de transport este trenul(dar ce trenuri!!!!uluitoare)etc.,etc.Situatia se poate substantial ameliora daca se implementeaza anumite sisteme(o combinatie de sisteme) mixte,circulatii cu bicicleta pe piste speciale(nu bataie de joc asa ca la noi),autobuzele sa aiba linii culuare speciale,parcari uriase la intrarea in orase(pretul foarte mic al parcarii care sa te avantajeze daca lasi masina acolo),transportul in comun reglat si aproape gratis(cost modic),crearea de zone pietonale,interzicerea parcarii auto pe prima banda pe strazile care au doua benzi pe sens,strazi cu sens unic,etc.Toate astea daca exista interes din partea primariei si,mai ales,din partea locuitorilor.Toate astea se aplica pentru oameni,in folosul si avantajul lor,dar se fac cu oameni,prin buna vointa lor,prin interesul pe acre il au si repectul aratat fata de toate!Totul porneste de la oameni!!!!!
DAN-795
rank 5
AVEM PREA MULTI TANTALAi de partid care vor sa fie bagati
in seama si arhitecti de urbanism , trafic urban , proicte urbane cu privire la trafic ...NEMA !

Daca un proiect important in fierbere este azi conceput de primarii si experti de genul (noi stim mai bine SEFU , ca am fost alesi) ar fi bine sa ne dam cu parerea , noi beneficiarii , par exemple ...o conexiune rutiera de la AUTOSTRADA PLOIESTI este adusa prin Dna Ghica , cu o multime de demolari si deranj stradal pentru un spatiu gatuit si insuficient si o artera mai larga si suficienta Sos Fundeni este ignirata cind :
Din prelungirea intersectiei Fundeni cu Colentina spre o conexiune cu autostrada Ploiesti este mult mai simpla si mai economica , capabila sa preia traficul din Nordul tarii , strazile Glucozei , Pipera , Soseaua de Centura , etc
cu acces la autostrada Buc - Constanta .

Marile si desele blocaje ale Buc. sunt provocate de lipsa marilor cai de acces si a unor sinuase artere de circulatie gandite in alta conjuctura , cu ceva vechime sau de noile proiectii gandite de amatori si politruci !!!! care nu inteleg nici necesitate
SOSELEI DE CENTURA , situatie ce in mod normal ar trimite primarii Bucurestiului acasa , cu semnaturile lor cu tot ...
alex-7
rank 5
In Capitala nu se poate face absolut nimic, nu se respecta nici o
lege sau regula de circulatie, nu sint nici politisti de trafic suficienti. Noaptea soferii trec pe trecerea de pietoni cu 50-60 km pe ora, te calca pur si simplu. Locuitorii din Bucuresti au probleme psihice. Pe vremuri se zicea ca sint trei categorii de oameni:buni,rai si soferii (categorie speciala!). Nici pretentii nu poti avea intr-o tara din lumea a treia care este in curs de distrugere totala.N-are ministru de interne ,n-are de justitie, doar un presedinte care este de pe alta planeta.
DAN-795
rank 5
NE-AM FRIPT DE PREA MULTE ori cu stiri false de la o presa
lasa si obedienta ...unde sunt miile de teroristi din revolutie si miile de morrti , bazaconiile cu ceausescu ...afirmatii crettine cu gaini si pui de brontozaur ...butoaie cu fecioare la protzap , un semianalfabet traficant de carne vie care traia ca un nenorocit si ...jurnalisti cu averi imense obtinute din fantezii bolnavicioase de oliggofreni ...la drku cu aceasta fauna de profitori , toata stima pentru o breasla educata si corecta !

obs nu cred ca este cazul sa mai amintim de jurnalistul care a trimis spre alte continene cateva comunitati de concetateni, care au avut norocul sa asculte niste improvizatii radio ale unui (aici)
MARE CRETAN !
mvm1955
rank 2
Gresit
Primar trebuie sa devina unul care se pricepe , care a dovedit ceva in viata , care are o meserie tehnica , dar in nici un caz o cititoare de prompter care nu a facut nimic din ce a promis in campanie , din contra , a tocat aiurea banii si aproape a bagat Bucurestiul in faliment !!!!!Multumim pr nimic cocoana Firea si te rugam sa candidezi data viitoare la tine , la Voluntari !!!!
CosmaRacoare
rank 1
Extrem de important este primarul,ce fel de om este...
Si nu ca as fi cine stie ce gospodar, dar firea este o secatura,o profitoare si o paguba, prin excellenta.Nu am cuvinte sa numesc prostia pe care au facut-o bucurestenii.Cum poti sa votezi pe firea cind ai un om ca Nicusor Dan cu care poti merge la sigur!?De ne conceput si totusi oamenii persista in a face le nesfirsit aceeasi greseala-psd.Psd este o ha$zna,o lat$rina politica in care numai lichelele au loc.
Terente
rank 4
" Avem semafoare inteligente, dar imbatranim in trafic..."
Noi suntem vinovati ca nu am invatat sa deslusim capacitatile nemaipomenitelor "semafoare inteligente"! A fost afacere de parttid la nivel national. In Galati sunt puse la distante de 200m , 3 semafoare pe aceiasi directie , care nu le stie nimeni da pe galben intermitent macar pe timpul noptii. Se sta la semafor pe rosu, desi nu circula nimeni. Asta, da, inteligenta! Suportam ca natangii, orice golanie!
ceapa_verde
rank 5
Iata ce importanti sunt conducatorii
Cele mai importante alegeri sunt cele locale.
v_sile
rank 5
Sunt trei solutii evidente pentru Bucuresti
Metrou. Metrou. Metrou.

In fiecare cartier.
Gurgui017
rank 5
Cati metri de metrou s-au facut din 89 pana acum ? ZERO
Tot ceea ce s-a raportat ca s-a facut dupe 89 era deja executat in decembrie 89: Teodor Pallady, portiunea de la Gara de Nord spre Buftea...
De 7 ani se chinuie niste ternationale sa ne faca cu bani uriasi, 5 KM de metrou in Drumul Taberii !
Numai cei ce locuiesc in frumosul, odinioara, cartier Drumul Taberii pot sa spuna cate si mai cate greutati intampina de 7 ani !
Metroul in ritmul asta nu se poate contrui, ca va fi o alta revolutie... din cauza ce ne vor cadea nervii !
Gurgui017
rank 5
Semafoarele au fost ”intelighente” cand s-au platit milioane de
euro pentru "intelighetia" acestora.
Imi aduc aminte ca de indata ce s-a taiat pamblica inteligentelor, au aparut blocajele in trafic, spunandu-se ca este o perioada de proba in care ale intelegente semafoare vor fi reglate...
Cred ca mai bine ar trebui sa ne uitam si sa vedem cine a contractat intelighetele și mai ales firma ce a primit milioanele de euroi.... Respectiv ar trebui sa urmarim "drumul banilor" așa cum vedem prin filemele politiste americane !
Pacat, mare pacat de sangele varsat in 89 !
Alexhaiducu
rank 2
Vrajeala!
tot apar in ultima vreme articole de prosteala legat de traficul aglomerat din Bucuresti! si chipurile problemele vin din cauza ca nu sunt parcari si masini mai putine! si ca sunt si poluante! dar ce faceti daca maine se supara saracu care nu mai are lei ,schimba euro si dolarii tinuti la saltea si platesc avansuri si isi cumpara masini noi???cu masini noi daca e blocat traficul e ok??? astea noi nu polueaza??? se decongestioneaza traficu imediat de rusine???toata lumea foloseste doar strazile principale si bulevardele! strazile adiacente sunt nefolosite!trebuie o resistematizare a directiilor ,prin eliberarea traficului facand cat mai multe strazi cu sens unic si cat mai multe sensuri giratorii in intersectii!si cat mai multi politisti rutieri pe strada sa pedepseasca incalcarile la legile rutiere! am venit din mall baneasa pana in berceni ,nici o masina sau politist de la rutiera,din berceni am mers pana in targ autovitan,nema politie!din vitan pana cora de mall plaza iar niciun politist sau echipaj! de ce ii platim???pe unde sta astia???cu ce se ocupa???restul e vrajeala!! semafoare,bla,bala,bla
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor