ELCEN vrea sa scumpeasca incalzirea in Bucuresti. Firea da asigurari ca nu vom plati mai mult, acopera ea diferenta tot din bani publici

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 12:03
4721 citiri
ELCEN vrea sa scumpeasca incalzirea in Bucuresti. Firea da asigurari ca nu vom plati mai mult, acopera ea diferenta tot din bani publici
Foto: Arhiva Pixabay

Incalzirea locuintelor bransate la sistemul centralizat de termoficare din Capitala s-ar putea scumpi chiar din aceasta luna. Motivul: pe fondul scumpirilor pronuntate care au avut loc in domeniul energiei, in 2018, ELCEN - societatea producatoare a agentului termic livrat in sistem centralizat in Capitala - a cerut scumpirea gigacaloriei.

Potrivit legii, ELCEN nu poate vinde catre populatie agentul termic pe care il produce decat la un pret acceptat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) . Iar asta insemna ca, atunci cand materia prima se scumpeste, spre exemplu, ELCEN solicita ANRE sa-i recunoasca valoarea cheltuielilor suplimentare, permitandu-i sa scumpeasca gigacaloria pentru populatie.

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Cretu, a declarat pentru Ziare.com ca ELCEN a cerut deja ANRE o actualizare de pret a gigacaloriei.

"Logica este una destul de simpla. S-a scumpit gazul (cu circa 30% - n.red.) si a crescut si pretul certificatelor de carbon (un fel de taxe de poluare, al caror pret s-a triplat, in ultimul an - n.red.).

In aceste conditii, crescand costurile de producatie, e firesc sa fie actualizat si pretul gigacaloriei. Iar noi tocmai asta am solicitat: actualizarea.

Merita, insa, mentionat faptul ca ceea ce solicita ELCEN este actualizarea pretului de productie al gigacaloriei, care in prezent este de 184 lei. Acesta nu este pretul suportat de populatie, care include si alte componente. Am estimat ca aceasta actualizare solicitata de noi ar urma sa presupuna, de fapt, o crestere a pretului de productie cu circa 10%. Cat va fi exact, urmeaza sa vedem, in cursul saptamanii viitoare", a declarat pentru Ziare.com Claudiu Cretu.

Daca populatia va ajunge sau nu sa simta aceasta majorare de pret a gigacaloriei, ramane sa vedem.

"Este prematur sa vorbim despre asa ceva acum. Mai bine asteptam sa vedem cifrele finale. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca, in trecut, Primaria a acoperit, prin subventie, astfel de actualizari de pret, asa ca populatia nu a resimtit-o ca pe o sumpire", a mai spus Claudiu Cretu.

Firea: Nu urmeaza scumpiri

Dupa publicarea articolului de luni, Primaria Capitalei a remis redactiei Ziare.com o serie de precizari pe acest subiect. Potrivit acestor informatii, facturile la incalzire n-ar urma sa creasca, in aceasta iarna, pe fondul majorarii pretului de productie al gigacaloriei.

"Pretul gigacaloriei pentru cetatenii bucuresteni, consumatori racordati la RADET, nu va inregistra cresteri. Informatia conform careia ELCEN a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare a pretului gigacaloriei cu aproximativ 10% se refera la pretul de productie al companiei (dupa cum prezizeaza si conducerea companiei - n.red.) si nu la pretul la consumator.

Orice majorare a pretului pe gigacalorie platit de populatie are loc numai prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar in prezent un astfel de proiect nu se afla in lucru la nivelul municipalitatii.

In prezent, pretul gigacaloriei este de 163,03 lei cu TVA pentru consumatorii casnici. Din acest pret, tariful gigacaloriei nu a suportat modificari fata de anul precedent", a precizat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Intelegem, in context, ca Primaria va acoperi, prin subventii, cresterea pretului gigacaloriei. Asta inseamna ca scumpirea nu se va vedea in factura. Chiar si asa, insa, tot bucuresteanul o va suporta, indirect, cata vreme subventionarea se face cu bani publici...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#scumpire gigacalorie Bucuresti ELCEN, #ELCEN cere scumpire gigacalorie, #termoficare Bucuresti scumpire , #administratia