Bucurestiul care moare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:43
6617 citiri
Bucurestiul care moare (Opinii)

Ceausescu ii pusese gand rau si incepuse sa-l puna doboare strada cu strada. In decembrie 1989 am rasuflat usurati crezand ca pericolul trecuse, ca atat cat a mai ramas din vechiul Bucuresti era salvat.

Fals! O forta la fel de malefica si puternica a continuat dupa foarte putin timp aceeasi operatiune criminala impotriva a tot ce reprezinta traditie si valoare in acest oras parca blestemat.

Mafia imobiliara cu ramificatii pana la cele mai inalte nivele politice, cu complicitati in toate primariile, distruge temeinic cladire dupa cladire pentru a elibera terenuri extrem de valoroase. Cazul Morii lui Assan este doar cel mai recent. Cladirea, construita in 1853, declarata monument istoric, a ajuns o ruina desi are o foarte mare valoare istorica si arhitectonica. Anual, studenti de la Institutul de Arhitectura studiaza detaliile ei remarcabile. Sau ce a mai ramas din ele.

Dar Moara lui Assan are marele ghinion de a ocupa un termen in valoare de cateva zeci de milioane de euro. Proprietarii nu pot sa puna la pamant cladirea deja foarte subreda, dar nici nu fac nimic pentru a o consolida.

Purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 2, Anatol Albu, spune ca ea este practic abandonata. Incendii anterioare, ultimul in 2008, au lasat-o fara acoperis, iar peretii sunt atat de instabili incat pompierilor le este teama sa intre in ea pentru interventii. Oamenii din zona povestesc ca ii vad des pe reprezentantii proprietarilor stand cordial de vorba cu oamenii strazii si este de presupus ca le dau insarcinari speciale menite sa usureze eliberarea terenului.

Ca lacomia e mare nu e de mirare. De mirare este ca nicio autoritate nu intervine. Cum se poate impaca primaria de sector, dar si cea generala cu abandonarea unui monument istoric? Este o abandonare a istoriei insasi.

Si nu numai in cazul Morii lui Assan. Sunt cam 30 de alte cazuri similare in Capitala. Unul celebru chiar pe bulevardul Kiseleff, altul langa sediul guvernului, pe bulevardul Aviatorilor, si asa mai departe. Primaria nu poate da autorizatii pentru demolare, dar se face ca nu vede cum proprietarii lasa timpul si oamenii strazii sa lucreze pentru interesele lor. Si pana la urma, misterioase incendii dau lovitura de gratie unor adevarate comori arhitectonice si istorice.

Pentru asemenea situatii ar trebui sa avem reglementari legale de maxima severitate mergand pana la expropierea chiar fara despagubire a proprietarilor care nu ingrijesc cladirile de mare valoare. Prezervarea a ceea ce a mai ramas din Bucurestiul traditional nu este doar o chestiune estetica, ci una de identitate a acestui oras si a locuitorilor sai.

Ei au niste stramosi, au o mostenire de aparat si o memorie de pastrat, ca datorie si ca garantie a sentimentului, atat de important, de aparteneta. Faptul ca el lipseste este unul dintre motivele pentru care Bucurestiul este murdar, baltat, neingrijit si nerespectat, ca un oras al nimanui.

Si nu este vorba numai despre cladirile de patrimoniu precum Moara lui Assan. Ar trebui protejate si celelalte case vechi, boieresti, cele mai multe in sectorul 1, case care dau specificul si farmecul zonei. Zeci dintre ele au cazut in ultimii ani sub cupele buldozerelor pentru a face loc unor blocuri nu neaparat urate, dar banale, fara personalitate si fara nicio legatura cu traditia zonei. Nu am dovezi orivind complitatea primarilor cu mafia imobiliara, dar cooperarea lor fara obiectii este un indiciu serios.

Dar reglementarile radicale lipsesc si nici nu vor aparea, iar daca printr-o minune ar aparea, nu ar fi cu siguranta aplicate pentru ca tentaculele mafiei imobiliare ajung la toate nivelurile deciziei politice. Persoane cheie din toate partidele politice, sponsori esentiali ai tutoror partidelor politice au interese uriase in sectorul imobiliar, interese care nu pot fi lezate.

Pe cand era ministru al Culturii, Teodor Paleologu promitea schimbarea legii si exproprieri fara mila. N-a reusit. In schimb, am trecut la mustata de o modificare criminala a legii, initiata de SGG pe cand era condus de protejata Elenei Udrea, moficare ce ar fi simplificat cu mult conditiile legale pentru demolare. Ministrul de atunci al culturii, Kelemen Hunor, a tacut malc, si numai rectia furibunda a Uniunii Arhitectilor a impiedicat crima.

Chiar daca, din nefericire, nu vad sanse mari de rezolvare a acestor probleme, poate ca si ele ar trebui sa fie un criteriu pentru votul de maine. Macar pentru a arata ca daca lor nu le pasa de Bucuresti, noi nu l-am abandonat.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#monumente istorice Bucuresti, #cladiri istorice Bucuresti, #demolari ilegale Bucuresti, #mafia imobiliara , #administratia