Capitala se sufoca intre betoane! Cum salvam putinele spatii verzi ramase in oras

Luni, 07 Octombrie 2019, ora 08:49
9640 citiri
Capitala se sufoca intre betoane! Cum salvam putinele spatii verzi ramase in oras
Foto: Arhiva Ziare.com/Gabriel Kolbay

Daca nu vor sa se sufoce intre betoane, bucurestenii ar trebui sa lupte cu dezvoltatorii imobiliari si cu autoritatile locale pentru salvarea fiecarui petic de spatiu verde ramas in oras. Iata cum ar trebui sa procedeze cetatenii, daca vor sa se implice si sa si aiba posibilitatea sa castige.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in fiecare oras ar trebui amenajati cate 50 de metri de spatiu verde pentru fiecare locuitor. In Europa, exista insa si administratii locale care au facut pentru oameni mult mai mult decat a recomandat OMS.

Spre exemplu, in Helsinki (Finlanda), fiecarui locuitor ii revine o suprafata de peste 105 metri patrati de spatiu verde. Iar in Viena (Austria), pentru fiecare locuitor sunt amenajati circa 100 de metri patrati de verdeata.

In capitala Romaniei, in schimb - potrivit celor mai recente date facute publice de administratiea locala - n-ar exista mai mult de 23 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare bucurestean.

Cu alte cuvinte, in vreme ce finlandezii si austriecii au de doua ori mai mult spatiu verde decat a recomandat OMS, bucurestenii au de 2 ori mai putin (presupunand ca datele sunt reale si verificate, iar lucrurile nu stau, de fapt, mult mai prost de atat - n.red.).

Si mai rau este ca - in loc sa ia exemplul altor capitale europene si sa amenajeze noi spatii verzi - administratia Bucurestiului permite si distrugerea celor existente. Spre exemplu, doar in ultimele cateva luni, mai multi bucuresteni au constatat, cu stupoare, ca parcurile din vecinatatea locuintelor lor sunt sistematic rascolite cu excavatorul sau acoperite cu pamant si moloz. Si nu din vina vreunui dezvoltator imobiliar, ci chiar la initiativa unei primarii de sector.

Iar cand se intampla asa ceva, tine de fiecare bucurestean sa se implice si sa faca tot ce poate - in limitele legii - pentru a salva spatiul verde, inainte ca el sa dispara cu totul.

Intrebarea este: ar putea, intr-adevar, un om obisnuit - deja ocupat cu treburile zilnice si lipsit de orice experienta in administratia publica - sa le tina piept autoritatilor si sa impiedice distrugerea unui parc sau a unei gradini?

Ei bine, exista bucuresteni care au demonstrat deja ca oamenii simpli au puterea sa faca toate acestea. Cheia este sa stie cand si cui sa ceara ajutor.

Informatii complete despre pasii pe care ii are de facut un bucurestean hotarat sa salveze un parc a oferit pentru Ziare.com consilierul general Octavian Berceanu (USR). Acesta are experienta de peste 20 de ani in proiecte de mediu si, impreuna cu cetatenii Capitalei, a oprit deja distrugerea mai multor spatii verzi.

Politistii locali sunt primii care ar trebui sa afle

N-ar fi exclus sa observam ca cineva cioparteste un spatiu verde tocmai intr-un moment in care nu ne vedem capul de treaba.

Intr-o astfel de situatie, cel mai usor ne-ar fi sa ridicam din umeri si sa hotaram ca problema nu ne priveste in niciun fel. Sau ca probabil cei care au bagat excavatorul in parc sau au inceput sa taie crengi stiu ce fac, asa ca nimic rau nu se poate intampla.

Singura problema este ca, daca reactionam asa, e posibil sa vedem cum, peste noapte, in locul parcului se ridica un bloc sau un centru comercial. Asa ca mult mai simplu ar fi ca - dand cateva telefoane - sa incercam sa oprim distrugerea.

"Parcurile sunt proprietarea Primariei Capitalei, care le-a dat, de regula, in administrare primariilor de sector.

In consecinta, primul lucru pe care il avem de facut este sa intram pe site-ul primariei de sector pe raza caruia se afla parcul care se distruge. Nici nu e neaparat nevoia sa ajungem la calculator pentru asta. Putem folosi telefonul mobil!

Pe site-ul primariei respective gasim numarul politiei locale de sector. (spre exemplu, politia locala a Sectorului 1 poate fi contactata la 021.9540 si are program non-stop de preluare a sesizarilor). Sunam si sesizam acolo problema pe care am constatat-o.

Iar politistii locali au obligatia sa mearga in parc si sa vada ce se intampla acolo", a explicat Octavian Berceanu.

Octavian Berceanu, consilier general USR

Cand sunam la politia locala de sector, intrebam si cand putem reveni cu telefon pentru a afla ce au constatat oamenii legii, dupa controlul in parc.

"Dupa ce am sesizat politia locala de sector, bine ar fi sa sesizam si serviciul de politie locala al Primariei Generale (la numarul de telefon 021.9752 - n.red.)", ne-a mai spus Octavian Berceanu.

Cand sunam la Garda de Mediu si la Garda Forestiera

In cazul in care vedem ca politistii locali nu intervin sau nu ne dau detalii cu privire la problemele din parc, ar trebui sa sesizam si institutiile de mediu.

Mai exact, daca am constata ca cineva distruge spatiul verde, sunam la Garda de Mediu (Comisariatul Bucuresti al institutiei raspunde la 021/326.89.84 - n.red.). Iar daca vedem ca se taie copaci, sesizam acest lucru si la Garda Forestiera (la numarul 021-233.12.89 - n.red.)

Si cand contactam aceste institutii e bine sa stabilim cu functionarii un mod de comunicare, astfel incat sa putem afla ce au descoperit la control si daca au cum sa opreasca distrugerea parcului.

"Apoi, ca sa fim si mai siguri ca institutiile au luat act de problema pe care le-am comunicat-o, trimitem sesizarile si prin email", adauga Octavian Berceanu.

Bine ar fi sa cerem si sa primim numere de inregistrare pentru fiecare sesizare. In acest fel, putem cere ulterior detalii despre rezultatul controalelor din parc.

Unde-i unul, nu-i putere! Parcurile se salveaza cu grupuri de initiativa

Ce facem daca distrugerea parcului continua, chiar si dupa sesizarea politistilor locali si a institutiilor de mediu? Iata care este sfatul consilierului general Octavian Berceanu.

"Cel mai usor ar fi ca oamenii care vor sa opreasca distrugerea unui spatiu verde sa se uneasca in grupuri de initiativa. In acest fel, nu va mai fi nevoie de un singur om sa alerteze autoritatile.

Ar fi indicat ca grupul de initiativa sa aiba si un grup pe retelele de socializare - cum ar fi Facebook - sa spunem. Cu ajutorul grupului, membrii pot comunica mai usor tot ce tine de problemele spatiului verde.

In mod normal - odata format - grupul de initiativa ar trebui sa sesizeze problemele din parc, prin email, consilierilor locali de la sector si consilierilor generali. Adresele de email ale acestora (si chiar numerele de telefon, in unele cazuri - n.red.) sunt publice, pe site-urile primariilor.

Apoi, oamenii ar trebui sa ceara audiente cu consilierii locali si generali, pentru a le explica mai bine problema cu spatiul verde.

Protest al cetatenilor din Sectorul 3 pentru salvarea Parcului Brancusi. Foto: Facebook/Salvati Parcul Brancusi.

In plus, dupa ce au parcurs toti acesti pasi, eu le recomand oamenilor sa mearga la urmatoarea sedinta de Consiliul Local al primariei de sector si la urmatoarea sedinta de Consiliu General. Pe ordinea de zi a fiecarei astfel de sedinte de consiliu este, la final, un punct numit 'Interpelari'. Este momentul in care cetatenii pot sesiza problemele in fata consiliilor locale si generale si pot cere ajutor", precizeaza Octavian Berceanu.

Intr-un astfel de grup de initiativa s-au unit, primavara trecuta, mai multi bucuresteni din Sectorul 3, dupa ce au constatat ca angajatii primariei conduse de Robert Negoita au intrat cu excavatorul in Parcul Brancusi. Oamenii au facut sesizari la toate institutiile care puteau interveni si au mers la sedintele de consiliu local.

Robert Negoita a spus ca terenul e retrocedat, ca n-are ce face si chiar s-a aratat deranjat de initiativa oamenilor. Dar ei nu s-au lasat descurajati. Si-au facut insigne cu sloganul "Salvati Parcul Brancusi", au pazit parcul cu randul si au organizat marsuri care sa atraga atentia asupra problemei. In cele din urma, primarul general, Gabriela Firea, a promis ca se va implica si va rezolva problema. N-a facut-o, inca. Asa ca si acum cetatenii, reuniti in grupul de initiativa, tin legatura cu PMB si incearca sa grabeasca reamenajarea parcului. Asta ca nu cumva acolo sa se construiasca prea curand vreun bloc.

"Nu in ultimul rand - cand vad ca autoritatile nu isi fac treaba - cetatenii reuniti in grupul de initiativa ar trebui sasesizeze presa, astfel incat sa afle cat mai multi oameni despre ce se intampla. Eu am reusit sa atrag chiar atentia presei internationale, in astfel de cazuri", sustine Octavian Berceanu.

Daca statul nu opreste dezastrul, cerem ajutor de la Politie si Parchet

Exista si cazuri in care autoritatile se prefac ca nu vad problemele din parcuri. Spre exemplu, in urma cu doar cateva saptamani, o societate a Primariei Sectorului 3 a ingropat un colt al Parcului Pantelimon sub mormane uriase de pamant si de moloz. Desi Ziare.com a sesizat acest lucru, Garda de Mediu a transmis ca - in ciuda evidentelor - n-a gasit moloz in parc.

Octavian Berceanu, langa molozul pe care Garda de Mediu sustine ca nu il vede. Foto: Facebook/Octavian Berceanu

Ce pot face oamenii in astfel de situatii?

"Sunt doua solutii aici. Putem contacta Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Acolo exista un departament care poate verifica modul in care institutiile respecta legea.

Eu am mers si un pas mai departe si am sesizat Parchetul. Si pentru o astfel de masura cetatanilor le este util sa se uneasca intr-un grup de initiativa, pentru ca astfel pot cere ajutorul unui jurist care, pro bono, sa ii ajute cu formularea plangerii", explica Octavian Berceanu.

Luptele sunt de durata, dar merita

Intrebarea este: dupa atatea telefoane, sesizari si plangeri, vom reusi sau nu sa oprim distrugerea unui parc? La urma urmei, cetatenii din Sectorul 3 lupta de aproape jumatate de an pentru salvarea Parcului Brancusi si inca nu au castigat. Iar Parcul Pantelimon - in ciuda presiunilor unor consilieri locali si ale societatii civile - este in continuare partial ingropat sub un val de pamant si moloz...

"Avem, insa, si exemple de succes. Spre exemplu, in 2017, am reusit sa oprim defrisarile din Parcul Sticlariei. Primaria Sectorului 2 taiase deja sute de copaci acolo si probabil ar fi continuat. Dar am reusit sa ii oprim.

In plus, chiar de curand am reusit sa salvam un fost spatiu verde de la intersectia Soselei Progresu cu Strada Inclinata. Se depozitasera deseuri acolo si spatiul devenise inutilizabil. Dupa mai multe eforturi, terenul a fost curatat si poate fi reamenajat", a mai spus Octavian Berceanu.

Cu alte cuvinte, e limpede ca solutii de salvare a parcurilor si gradinilor din Capitala exista. Totul este ca cetatenii sa vrea sa se implice si - cu un minim de efort - sa impiedice autoritatile si dezvoltatorii imobiliari sa distruga putinul spatiu verde ramas in oras.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#bucurestean salvare parc, #Octavian Berceanu salvare parc, #Octavian Berceanu salvare parc bucuresteni , #administratia
Comentarii