Cazinoul din Constanta a fost transferat in administrarea Primariei

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:02

   

Cazinoul din Constanta a fost transferat in administrarea Primariei
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a convenit transferul Cazinoului din Constanta in administrarea Consiliului Local al Primariei orasului, ca urmare a solicitarii primarului Radu Mazare, formulata dupa sedinta de Consiliu Local din 5 septembrie 2012.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MDRT, in conditiile unei alocari insuficiente, dar si a dublei reduceri a bugetului MDRT in anul 2012, s-a stabilit ca ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitia in reabilitarea Cazinoului.

Necesarul, la momentul preluarii Cazinoului de catre MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an.

"Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanta, credem ca datoria de a-i gasi cea mai buna functionalitate si modalitate de administrare este a Primariei. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului este constient de importanta Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe langa Primaria Constanta sa administreze imobilul astfel incat acesta sa ramana si cu valenta sa de obiectiv turistic.

Pe de alta parte, credem ca acesta trebuie introdus in circuitul economic, sa aduca bani si nu doar sa fie vizitat de turisti. Cele doua functiuni pot fi imbinate fara probleme, fie ca imobilul este administrat de primarie sau de un investitor privat, cu conditia ca acest lucru sa fie bine convenit", a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat pentru turism in MDRT.Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, miercuri, ca va scoate la vanzare Cazinoul din Constanta, dupa ce Ministerul Dezvoltarii nu a reusit sa aloce fondurile necesare pentru reabilitarea cladirii.

"Anul trecut, dupa discutiile pe care le-am avut cu madam Udrea si in care spunea ca ne va repara Cazinoul, am emis o hotarare de Consiliul Local si am fost de acord ca imobilul sa ajunga la Ministerul Dezvoltarii pentru un an de zile, timp in care ministerul este obligat sa inceapa lucrarile. Pana la ora actuala nu a inceput lucrarile. S-au incurcat in licitatii, contestatii... a expirat termenul. Ca atare, o sa le facem solicitarea sa ne dea Cazinoul inapoi, pe care il vom scoate la vanzare si vom organiza o licitatie internationala", a spus Mazare.

Cazinoul din Constanta a fost preluat, la 31 august 2011, de catre MDRT de la Consiliul Local al Primariei din Constanta, cu scopul de a fi reabilitat, urmand ca, dupa acest proces, imobilul sa revina in administrarea Primariei Constanta. Potrivit Hotararii de Consiliu Local, acceptata de minister, reabilitarea ar fi trebuit sa inceapa in maximum un an de la preluarea de catre MDRT si sa nu dureze mai mult de 3 ani.

Lucrarile la cazinoul din Constanta nu s-au incadrat in termenul prevazut in legislatie, ca urmare a faptului ca procedurile de licitatie pentru serviciile de proiectare si executie lucrari au demarat tarziu si au fost ingreunate de contestatiile formulate.

Astfel, desi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotarare de Guvern, in 31 august 2011, licitatia a fost demarata in 29 martie 2012, adica la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitatie a fost anulata la 28 mai 2012. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis ca juste contestatiile formulate, considerand ca exista, intr-adevar, vicii in criteriile de selectie, dar si in criteriile tehnico-economice.

Astfel, s-a ajuns intr-un punct in care ministerul nu se mai putea incadra in termenul legal de incepere a lucrarilor. Initierea unei noi proceduri de licitatie, chiar in cazul in care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestatie, ar fi dus la depasirea termenului impus de incepere a lucrarilor, situatie in care, potrivit reglementarilor din 2011 (HCLConstanta), cazinoul ar fi revenit, de drept, in administrarea Primariei.

Ce spune Udrea

Fostul ministru al Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a postat pe blogul personal pozitia sa fata de noua miscare a Primariei Constanta.

"Asa cum intuiam zilele trecute, actualul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu vrea sa reabiliteze Cazinoul din Constanta, ci il da inapoi lui Mazare sa faca orice vrea cu el. Primarul isi poate pune in sfarsit in practica planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor sai care vad in cladirea monument istoric o mare afacere.

Va reamintesc ca, in septembrie anul trecut, am solicitat preluarea Cazinoului la MDRT pentru a fi renovat, urmand sa il predam ulterior in administrarea Primariei Constanta, cu obligatia acesteia de a-l pastra in circuitul public, la dispozitia constantenilor, dar si a turistilor", scrie Udrea.
Sursa: rNews

Articol citit de 2158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
decida
rank 5
nu-i problema
il transforma Mazare in bordel...
Caraz
rank 5
Mazarel si mafia PSD
Primarul Mazare are un interes evident in vinderea pe doi bani a Cazinoului din Constanta. El a si afirmat in nenumarate randuri ca l-ar vinde si pe un leu, bineinteles fara a pune la socoteala avantajele lui personale. Ministerul Udrea a incercat in fel si chip sa pastreze acest monument in patrimonial national si sa il renoveze pentru a il reda circuitului turistic. Elena Udrea s-a implicat in mod direct in salvarea cazinoului din mainile celor interesati in vinderea lui. Din pacate insa, in mandatul noului ministru USL-ist, toate demersurile au fost blocate in mod intentionat.
mikha
rank 5
Aici nu va dau dreptate!!!
Mazare e un mascarici si un mare papagal, o da inainte cu femeile dar pe zi ce trece il banuiesc ca e pederast. Cat despre Cazino-ul din Constanta consider ca numai neglijenta criminala ce a caracterizat toate guvernele de dupa revolutie a facut sa se ajunga aici. Daca Mazariche asta e in stare sa reabiliteze si sa-l bage in circuitul turistic atunci jos palaria! Nu conteaza cine vrea sa faca sau cine face, conteaza sa nu mai lasam tara paragina (vezi baile Felix, complexul Vidra, Herculane, Cazino-ul, aproape tot litoralul, Bicaz, etc)!
silvia_h
rank 5
Pe mana cui a ajuns un monument, o emblema a Constantei. De asta au
... fost inlaturati de la guvernare oameni competenti, hotarati sa faca ceva pentru tara, sa vina distrugatorii, incultii care habar nu au ce e aceea istorie si cultura...
Ce blestem o fi pe noi?
Grasutul
rank 5
Mazare are nevoie de bani si va vinde Casinoul oricui da un comision
acceptabil, pretul neavand importanta!
mikha
rank 5
Mai bine ...
sa-l vinda decat sa se darime din nepasare!!!!!!!!!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor