Cazinoul din Constanta a fost transferat in administrarea Primariei

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:02
2333 citiri
Cazinoul din Constanta a fost transferat in administrarea Primariei
Foto: Arhiva

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a convenit transferul Cazinoului din Constanta in administrarea Consiliului Local al Primariei orasului, ca urmare a solicitarii primarului Radu Mazare, formulata dupa sedinta de Consiliu Local din 5 septembrie 2012.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MDRT, in conditiile unei alocari insuficiente, dar si a dublei reduceri a bugetului MDRT in anul 2012, s-a stabilit ca ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitia in reabilitarea Cazinoului.

Necesarul, la momentul preluarii Cazinoului de catre MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an.

"Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanta, credem ca datoria de a-i gasi cea mai buna functionalitate si modalitate de administrare este a Primariei. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului este constient de importanta Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe langa Primaria Constanta sa administreze imobilul astfel incat acesta sa ramana si cu valenta sa de obiectiv turistic.

Pe de alta parte, credem ca acesta trebuie introdus in circuitul economic, sa aduca bani si nu doar sa fie vizitat de turisti. Cele doua functiuni pot fi imbinate fara probleme, fie ca imobilul este administrat de primarie sau de un investitor privat, cu conditia ca acest lucru sa fie bine convenit", a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat pentru turism in MDRT.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, miercuri, ca va scoate la vanzare Cazinoul din Constanta, dupa ce Ministerul Dezvoltarii nu a reusit sa aloce fondurile necesare pentru reabilitarea cladirii.

"Anul trecut, dupa discutiile pe care le-am avut cu madam Udrea si in care spunea ca ne va repara Cazinoul, am emis o hotarare de Consiliul Local si am fost de acord ca imobilul sa ajunga la Ministerul Dezvoltarii pentru un an de zile, timp in care ministerul este obligat sa inceapa lucrarile. Pana la ora actuala nu a inceput lucrarile. S-au incurcat in licitatii, contestatii... a expirat termenul. Ca atare, o sa le facem solicitarea sa ne dea Cazinoul inapoi, pe care il vom scoate la vanzare si vom organiza o licitatie internationala", a spus Mazare.

Cazinoul din Constanta a fost preluat, la 31 august 2011, de catre MDRT de la Consiliul Local al Primariei din Constanta, cu scopul de a fi reabilitat, urmand ca, dupa acest proces, imobilul sa revina in administrarea Primariei Constanta. Potrivit Hotararii de Consiliu Local, acceptata de minister, reabilitarea ar fi trebuit sa inceapa in maximum un an de la preluarea de catre MDRT si sa nu dureze mai mult de 3 ani.

Lucrarile la cazinoul din Constanta nu s-au incadrat in termenul prevazut in legislatie, ca urmare a faptului ca procedurile de licitatie pentru serviciile de proiectare si executie lucrari au demarat tarziu si au fost ingreunate de contestatiile formulate.

Astfel, desi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotarare de Guvern, in 31 august 2011, licitatia a fost demarata in 29 martie 2012, adica la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitatie a fost anulata la 28 mai 2012. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis ca juste contestatiile formulate, considerand ca exista, intr-adevar, vicii in criteriile de selectie, dar si in criteriile tehnico-economice.

Astfel, s-a ajuns intr-un punct in care ministerul nu se mai putea incadra in termenul legal de incepere a lucrarilor. Initierea unei noi proceduri de licitatie, chiar in cazul in care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestatie, ar fi dus la depasirea termenului impus de incepere a lucrarilor, situatie in care, potrivit reglementarilor din 2011 (HCLConstanta), cazinoul ar fi revenit, de drept, in administrarea Primariei.

Ce spune Udrea

Fostul ministru al Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a postat pe blogul personal pozitia sa fata de noua miscare a Primariei Constanta.

"Asa cum intuiam zilele trecute, actualul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu vrea sa reabiliteze Cazinoul din Constanta, ci il da inapoi lui Mazare sa faca orice vrea cu el. Primarul isi poate pune in sfarsit in practica planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor sai care vad in cladirea monument istoric o mare afacere.

Va reamintesc ca, in septembrie anul trecut, am solicitat preluarea Cazinoului la MDRT pentru a fi renovat, urmand sa il predam ulterior in administrarea Primariei Constanta, cu obligatia acesteia de a-l pastra in circuitul public, la dispozitia constantenilor, dar si a turistilor", scrie Udrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cazino Constanta Primarie, #cazino constanta radu mazare, #Mazare MDTR Cazino Constanta , #administratia