Ziare.com

Ce vrea sa faca Firea in Cismigiu: O "autostrada de pietris" ar putea spinteca cel mai vechi parc din Bucuresti

de Gabriel Kolbay
Joi, 29 August 2019, ora 20:20

   

Ce vrea sa faca Firea in Cismigiu: O "autostrada de pietris" ar putea spinteca cel mai vechi parc din Bucuresti
Desi sustine ca vrea doar sa redea Gradinii Cismigiu farmecul de odihinoara, administratia Capitalei ia, totusi, in calcul pavarea unor spatii verzi, taierea a zeci de arbori, dar si cresterea numarului de magazine din parc.

Inca de la finele lunii iunie, Gabriela Firea le-a propus consilierilor generali sa adopte un proiect de hotarare pentru reamenajarea peisagistica a Gradinii Cismigiu.

In respectivul proiect de hotarare nu erau trecute, insa, date clare privind lucrari pe care Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) ar urma sa le faca in parc. Se mentiona, in schimb, doar ca reamenajarea - al carei scop era sa revitalizeze parcul si sa-i puna obiectivele in valoare - urma sa dureze 3 ani si sa coste cel mult 46.874.455 de lei (adica circa 10 milioane de euro).

Inca de la acel moment, mai multi consilieri generali din Opozitie au avertizat ca - desi in mod evident Gradina Cismigiu ar trebui reamenajata - modul in care vrea sa o faca Gabriela Firea ridica mari semne de intrebare, din mai multe motive.

Printre aceste motive, sustineau consilierii, se numara faptul ca primaria n-a pus in dezbatere publica documentatia in care erau descrise lucrarile necesare pentru reamenajarea parcului. Or - in conditiile in care Gradina Cismigiu este primul parc din Capitala si are valoare istorica - orice modificare i s-ar aduce ar trebui dezbatuta si analizata pe larg, mai sustineau consilierii.

In ciuda acestor avertismente, proiectul care pune bazele reamenajarii Gradinii Cismigiu a fost adoptat. In aceste conditii, intrebarea este: ce lucrari urmeaza sa se faca in Cismigiu? Iata ce sustin autoritatile, dar si ce evita sa spuna.

Vom lucra peste tot, dar inca nu stim cumGradina Cismigiu - intinsa pe 157.292 de metri patrati (din care mai bine de jumatate e spatiu verde) - apartine PMB si este in grija Administratiei Lacuri Parcuri Bucuresti (ALPAB).

Gandita inca din anii 1850 ca ornament al Capitalei, gradina a fost initial un spatiu prin care bucurestenii se puteau plimba pe carari umbrite pentru a observa, din diferite perspective, lucruri interesante.

Peisagistii celebri care s-au ocupat de realizarea gradinii - de la Karl Wilhelm Mayer (fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena) la Friedrich Rebhun - au amenajat spatiul in asa fel incat ochiul vizitatorului sa fie placut surprins de combinatiile cromatice ale plantelor si de contrastul dintre texturile mobilierului si cele ale vegetatiei.

De asemenea, menit sa impresioneze a fost si modul in care au fost amplasate in parc elementele decorative, vizibile din anumite unghiuri.

De-a lungul timpului, gradina a fost extinsa si partial reamenajata. In documentul urmator puteti vedea cum arata ea astazi si din ce elemente este compusa:


Intrebarea e: ce parti din aceasta gradina de mari dimensiuni vrea administratia Capitalei sa reabiliteze? Intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com, ALPAB a mentionat ca "proiectul de reabilitare peisagistica vizeaza intregul parc, avand o abordare unitara".

In aceste conditii, am incercat sa aflam si ce lucrari urmeaza sa se desfasoare in Cismigiu. La aceasta intrebare, ALPAB n-a mai raspuns la fel de clar.

Mai exact, institutia ne-a transmis ca interventiile care ar urma sa se faca in parc sunt enumerate intr-o documentatie de avizare a lucrarilor de interventie (DALI).

Aceasta documentenatie - pe care, din informatiile noastre, a intocmit-o Compania Municipala de Dezvoltare Durabila SA - nu a fost, insa, niciodata facuta publica de administratia Firea. Asta, desi respectiva documentatie a fost intocmita cu bani publici si e de interes pentru toti bucurestenii!

Nici ALPAB nu ne-a pus documentatia la dispozitie, ci doar ne-a descris, in termeni foarte vagi, natura lucrarilor care ar urma sa se faca in parc pentru "protejarea/coservarea" elementelor "peisagere definitorii ale Gradinii Cismigiu".

Printre altele, ALPAB ne-a comunicat ca vrea sa consolideze ansambluri, sa reconditioneze alei si mobilier si sa revitalizeze vegetatia, astfel incat gradina sa isi recapete cat mai mult din farmecul initial.

Ceea ce institutia n-a mai mentionat, insa, este ca documentatia - pe care Ziare.com a obtinut-o pe surse - contine si o serie de lucrari controversate, care risca sa distruga identitatea celui mai vechi parc din Bucuresti. Iata cateva dintre ele.

O "autostrada de pietris" ar putea spinteca gradinaDocumentantia - pe care PMB refuza sa o faca publica - prevede ca traseul aleilor din Cismigiu n-ar trebui sa sufere modificari esentiale. Acestea ar trebui doar retrasate si refacute integral, din cauza ca sunt foarte uzate.

La finalul lucrarilor, aleile, pe care ar urma sa circule si masini, ar putea fi acoperite cu un strat de beton asfaltic sau de piatra bruta. In schimb, aleile destinate doar pietonilor ar trebui acoperite doar cu pietris sau cu dale pietonale. Pana aici, lucrurile nu par sa stea chiar atat de rau.

Problema este ca documentatia prevede si ca mare parte din spatiul verde de pe axul parcului ar urma sa fie pavat. De ce s-ar face una ca asta? N-am reusit sa intelegem, desi am citit intreaga documentatie.


Potrivit documentatiei, spatiul verde dintre aleile de pe axul principal al parcului ar urma sa fie pavat


Peisagistul Diana Culeasa a explicat, insa, pe larg, faptul ca pavarea respectivului spatiu este total neinspirata. Pe de o parte, pentru ca nu exista un motiv sa se puna piatra unde acum este spatiu verde. Si, apoi, din cauza ca respectivul pavaj va afecta grav teii plantati pe axul parcului, putandu-se ajunge pana la uscarea si prabusirea acestora.De fapt - cu sau fara spatiu verde pavat - e posibil ca zeci de arbori sa dispara oricum din parc. Potrivit calculelor facute in baza documentatiei, reamenajarea peisagistica ar presupune inclusiv taiarea a 44 de arbori din mai multe zone ale parcului.Pavarea spatiului central al parcului nu este, insa, singura lucrare controversata propusa prin documentatia pe care Ziare.com a obtinut-o. Iata si alte lucrari care ar putea ridica probleme.

Mai multe spatii comerciale, presarate prin tot parculPotrivit unei evaluari din cuprinsul DALI, in acest moment in parc exista 11 spatii comerciale, mai mari sau mai mici. Unele dintre acestea sunt inconjurate de tot soiul de anexe pentru depozitarea marfurilor si arata urat, afectand negativ aspectul gradinii.


Situatia spatiilor comerciale actuale din Cismigiu, potrivit documentatiei intocmite de Compania de Dezvoltare Durabila


Cel mai probabil, odata cu reamenajarea, unele dintre aceste spatii inestetice vor fi desfiintate. In schimb, se pare ca urmeaza sa se infiinteze multe altele.

Argumentul: intr-o alta plansa a documentatiei ajunse in posesia Ziare.com se arata ca, pe langa unele spatii comerciale existente (marcate cu mov in imaginea de mai jos), vor mai aparea inca 16, presarate prin parc (marcate cu galben pe plansa).

Care va fi scopul fiecaruia dintre aceste spatii? N-am reusit inca sa intelegem si nici autoritatile n-au clarificat problema. Tot ce se arata in documentatie este ca ele ar urma sa aiba un aspect unitar. Daca scopul lor este sa vanda produse traditionale, suveniruri, vata de zahar sau popcorn, n-am reusit sa aflam...


Cele 16 spatii comerciale propuse spre infiintare, prin DALI, sunt marcate cu galben in imaginea de mai sus


O portiune unica din parc ar putea fi acoperita cu tartanIn documentatia obtinuta de Ziare.com se arata ca, la acest moment, in parc exista mai multe locuri de joaca si sport.Administratia locala considera, insa, ca acestea nu sunt amenajate in asa fel incat sa puna in valoare potentialul parcului.

In consecinta, PMB propune "reorganizarea locului de joaca pentru copii si a zonei de sport intr-o unica pastila generoasa aflata pe latura de est a parcului, in apropierea intrarii din rondul Walter Maracineanu".

Ar fi o singura problema, sustine senatorul Vlad Alexandrescu (USR) . Anume: portiunea de est a parcului - in care administratia Firea vrea sa amenajeze locul de joaca - este ultima care pastreaza specificul care a fost imprimat locului de Karl Wilhelm Meyer, primul mare peisagist care s-a ocupat de gradina.

In aceste conditii, ar fi total nepotrivit ca zona sa fie modificata si acoperita cu tartan (covor antitrauma), in loc sa fie restaurata, considera Vlad Alexandrescu.USR: Vom incerca sa oprim proiectul!"Gradina Cismigiu este ansamblu istoric de categoria A. Din ceea ce am vazut pana acum - chiar daca exista avizul Directiei de Cultura a Municipiului Bucuresti - ceea ce se propune acolo incalca orice inseamna spiritul legii monumentelor istorice.

Lucrarile propuse acolo nu se raporteaza la istoricul acestei gradini. De altfel, din cate am putut vedea, intai s-a facut proiectul si apoi s-a intocmit studiul istoric. Or, Legea 422/2001 spune clar ca orice interventie asupra unui monument istoric se fundamenteaza pe un studiu istoric elaborat de un expert in patrimoniu atestat de Ministerul Culturii.

Fara acest studiul istoric nu poti stabili cum sa restaurezi si ce caracteristici disparute periodic ale gradinii poti readuce si ce altceva mai poti imbunatati.


Roxana Wring, consilier general USR. Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta.ro


Vom insista ca PMB sa faca proiectul public si dupa consultarea specialistilor si a societatii civile sa il modifice respectand valoarea de monument istoric a
Gradinii Cismigiu"
, a precizat pentru Ziare.com Roxana Wring.

De altfel, Roxana Wring a si depus o plangere prealabila prin care cere anularea hotararii de Consiliu General de adoptare a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de reamenajare peisagistica in varianta propusa de administratia Firea.

Pe de alta parte, senatorul Vlad Alexandrescu (USR), fost ministru al Culturii in Cabinetul Ciolos, sustine ca proiectul restaurarii Cismigiului - absolut necesar de altfel - ar trebui reluat de la zero.

"Consider ca am vazut destul din acest proiect. Este inacceptabil! Incalificabil demers! Iar pozitia justa in raport cu acest proiect este una singura: trebuie respins, din cauza ca transforma Gradina Cismigiu intr-un balci cu verdeata.

Se doreste o restaurare a acestei gradini? Bun! E nevoie de asa ceva! Dar hai sa pornim de la Carta de la Venetia (care stabileste principiile restaurarii monumentelor -n.red.)! A auzit administratia Capitalei despre Carta de la Venetia?

Pentru ca normal ar fi sa se porneasca de la planul genuin, de la intentia prima a celui care a creat gradina. Nu e firesc sa te apuci sa schimbi destinatii si trasee printr-o astfel de gradina! E nemaintalnit asa ceva!


Vlad Alexandrescu, senator USR si fost ministru al Culturii. Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta.ro


In plus, deranjaaza si interesul acesta pentru comercial, cu o multime de spatii in care sa se vanda tot soiul de lucruri. Cismigiul nu e despre asa ceva!

Vrei sa faci ceva acolo? Poftim, rezolva problema porumbeilor care s-au inmultit si polueaza excesiv! Creeaza un pavilion in care sa prezinti istoria Cismigiului, care e parte din istoria Bucurestiului si a Romaniei.

Pentru Cismigiu s-au pastrat toate cartoanele lui Meyer si lui Rebhun. Sunt cutii intregi cu planurile originale, cu specii de copaci si plante decorative, cu schitele aleilor, cu traseele tevilor de apa, cu iluminatul public. Totul poate fi gasit, studiat si folosit! Asa ar trebui sa incepem un proiect pentru Cismigiu!"
, a declarat Vlad Alexandrescu pentru Ziare.com.

In urma presiunilor opiniei publice, PMB a respins acuzatiile privind mutilarea parcului. Ulterior, administratia Firea a infiintat un grup de lucru din care fac parte si peisagisti si care ar urma sa dezbata, pe larg, modul in care trebuie restaurat Parcul Cismigiu.

Ramane sa vedem daca primaria va tine cont de rezultatele acestor consultari sau va face lucrarile deja propuse, care ar putea altera identitatea celui mai vechi parc din Bucuresti.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16863 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Datul cu tifla - sport national al IElitelor de azi

Asa se intampla cand IElitele de azi le dau cu tifla elitelor de ieri, carora li se cred net superioare prin numarul sclipiroseniilor de pe imbracaminte si din cap, care se armonizeaza la ele de minune.

Deosebirea este ca acelea, aand o pregatire, o deschidere si o eruditie incomparabile cu IElitele de azi, au facut CEVA, cu valori pe care nimeni nu le poate pune la indoiala.

Acestea fac si ele ceva: schingiuesc ce au facut ceilalti, demoleaza, modifica dupa prostul lor gust si al celor de care se inconjoara.

 

Vlad Alexandrescu este singurul om care gandeste corect !

Daca exista documentele originale ale constructiei gradinii Cismigiu,pai de acolo sa se inceapa a gandi renovarea.
In alta ordinde idei,ce echipa de " peisagisti" are Madame Firea,cand de fapt Romania nu are asa ceva!?!?! De unde au rasarit,asa peste noapte.?
De ce nu deschide Firea un concurs international ptr o echipa de peisagisti adevarati, asa cum s-a facut si in timpul lui Carol!?!? Daca acesti " peisagisti" mioritici care nu au experienta si nici fantezie si estetica vor intra cu buldozerele in Grafina Cismigiu se fa alege praful,va fi o mutilare groaznica.Uitati-va in ce starejalnicaarata Parcul Herastrau!!!!!! Cel mai bun exemplu.Am discutat cu pasniciide acolo si mi-au spus ca de doi ani de zile nu s-a mai lucrat la nimic....lEste clar ca Firea doreste sa bage acei euro.10.000.000 in banii firmelordin Primariecare au legaturi subterane cu....stim noi.Aducetipeisagist din Italia,Olanda,Franta sau Elvetia de ori unde numai NU din Romania.Altfel Grafina Cismigiu va arata ca un mare Kitch mioritic.

 

Exista un tip pe acest forum,numit ''Hello''...

Baiatul asta a spus un lucru mare cu cca. un asi jumatate in urma...citez ''cea mai simplam metoda de a scapa de psd/alde este sa votam usr/plus sau pnl.In usr sunt oameni care gandesc,profesionosti,cinstiti si corecti...nu mai votam psd'' inchei citatul.Sunt intru totul de acord cu el si cu tine.In usr sunt foarte multi care gandesc corect si la obiect.nu este numai vlad alexandrescu.De aceea eu spun ca n-ar fi rau sa le acordam incredere si la prezidentiale si la alegerile legislative de anul viitor.Votam impotriva psd/alde/pro romania,votam usr/plus si pnl.

Atentie la magarusi!

Arhitectii melcilor din Romania adora betoanele si taierea copacilor.Ca si pesedeua si primarii taranoi,cu origine sanatoasa.In plus,spaga orbeste si ei sint orbi dea binelea.
Asa ca orase mai mizerabile ca in R,betonate,prafuite,cu blocuri si case de neam prost,una hais,cealalta cea,n-ai sa vezi decit in Africa.
Mare scoala de arhitengura,mesteri cirmacii.De aia nu-i angajeaza nimeni afara.
Muriti ba betonatorilor!

Ciumata Firea

mai are vreo 8 luni de primarie. Nu inteleg de ce se apuca akum de proiecte cand o sa zboare cu fulgi cu tot de la primarie. Sper sa ajunga alaturi de Dragnea pentru ilegalitatile pe care le-a comis (vezi companiile municipale pentru care nu este trasa la raspundere inca)Nu inteleg de unde are atata tupeu si curaj ciumata asta in loc sa isi faca bagajele pentru Costa Rica.

@Flying Dutch

De unde ati scos ca Romania nu are peisagisti?
Sunt de acord ca in grupul de lucru sa fie antrenati si consultati peisagisti renumiti externi,dar afirmatia dvs este romanofoba si inacceptabila!
La urma urmelor esentiala este transparenta si dezbaterea publica intr'un termen limitat(altfel se transforma intr'o infinita cearta bizantina)si mai ales pornirea de la principiul refacerii Cismigiului cat mai aproape de originalul din 1850!Teo

@Te-o Cu tot respectul,dar esti total depasit/ta!

De unde si pina unde ai dedus ca "afirmatia dvs este romanofoba si inacceptabila!"..?!?!
Adica vezi Doamne noi avem "peisagisti" profesionisti..?!?!Pe cuvant..?!Si de unde si-au absorbit studiile acesti "peisagisti" mioritici,iarta-ma Doamne.Probabil din vremurile Ceausiste din studiile de "peisagism" la Facultatea de Agricultura de cultivat cartofi si praz...!!Ia-uzi Braul trece raul,daca afirm ca nu avem specialisti de tehnica gradinarit arhitectural,sunt declarat romanofob...Ptiu drace!Noi si Landscape Arhitecture University,....Coade raioase cu coada sus!Mai avem vreo 50-100 de ani pina o sa ajungem la nivelul peisagistilor care au inceput acest lucru din 1903...!

u.s.a.
https://www.thebestcolleges.org/rankings/10-best-landscape-architecture-programs/

united kingdom

https://www.whatuni.com/degree-courses/search?subject=landscape-design

germania

https://www.mastersportal.com/search/#q=ci-11|di-263|lv-master

Automobile in Cismigiu ?

Cum adica sa circule automobile prin Cismigiu ? E o moda sa se strice parcurile vechi (Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea a fost aproape distrus prin defrisari masive) . Aceste parcuri nu sunt parcuri pentru skateri,trotinetisti ci sunt parcuri pentru odihna. Sunt monumente si trebuie conservate cu pastrarea aspectului original.

 

@Flying Dutchman

Nu pot fi de acord cu dvs.
Le Notre a conceput gradinile de la Versailles fara a urma nici o universitate de paisagisti!
De fapt acestia sunt orientati mai mult spre lucrari la nivel privat(de unde pot castiga)si mai putin spre lucrari de anvergura sociala!
Stiu putin despre acest aspect avand un nepot care studiaza in Anglia in acest domeniu!
De fapt in cazul Cismigiu sarcina grea ar trebui sa revina istoricilor pentru reconstituirea aspectului original al gradinii publice din anii 1850!
Gradinarii avand sarcina sa asigure,pe cat posibil,reabilitarea gradinii in faza originala!Teo

Madam Pandele

Vrea sa lase si ea ceva vizibil dupa ce nu va mai fi primar, motiv sa fie injurata multi ani de acum incolo dar o va feri de uitare: sa distruga parcul Cismigiu.

 

O crima

Ce vor sa faca este o crima impotriva naturii si istoriei!
Ce sa caute masinile in Cismigiu?!
De ce betonare si asfaltare?
Ca anumite firme sa ia multi bani?
Bucuresteni opriti distrugerea Cismigiului!

 

dece piertis,mai bine

sticla pisata,iese eftin.
De cand doctorii iau scos madamei antena din coor,nu mai are azimut.Ratutita total.

firea va lasa in urma un dezastru

nu e vorba numai de parcul Cismigiu, in care n-ar trebui sa-si baga nasul. Dar tocmai ce-au aprobat planul unui "incinerator gigant" chiar in oras... Probabil dupa ideea ca gazele toxice, daca nu se vad si n-au miros, nu exista. Miile de locuitori din zona se pot imbolnavi linistiti, exista un alt plan !- spitalul metropolitan... https://campaniamea.declic.ro/petitions/gratiere-pentru-emisiile-poluante-generatoare-de-cancer

 

Cancerul Bucurestiului,Firea,vrea sa distruga tot ce mai poate !

Sa permiti circulatia auto printr'un parc de traditia Cismigiului este revoltator!
Mai grav,sa tai in doua un parc conceput ca un tot armonios!
Sa infestezi Cismigiul cu zeci de tarabe comerciale este o blasfemie!
Eu propun sa se interzica orice modificare a Cismigiului,pana cand se va alege noul Consiliu si noul primar general,sperand ca vor fi oameni educati cu gusturi rafinate si respect pentru valorile trecutului!
Nu putem lasa Bucurestiul la cheremul unei femei venita din fundul Moldovei,fara notiuni elementare de estetica urbana!Teo

 

Degeaba va razvratiti. Firea are dreptate. La atatea biciclete

trebuie si o pista de aterizare dupa standarde moderne :)))
Singura problema este ca nu este bine orientata.
Vantul dominant este spre EST nu spre VEST :)))

 

Nu va mai... itziitzi ! Firea este adanc, sfasietor...

...impresionata in demersul ei, de Ranault-Dacia :
Care colb, care carare.
Care Duster, care Stepway.
Implementeaza fatuca.
E o mintoasa, ce mai !
Ea nu plagiaza, ci doar copiaza.

Fereste-ne, Doamne!

Nu numai de coruptia edililor, dar si de prostul lor gust!

 

@valll exact!tocmai de prostul gust mitocanesc imi este frica!

de unde *** sa aiba acesti mitocaine....bun gust si estetica..?!?!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor