Cine e cel mai tare primar din tara? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 01 Mai 2011, ora 20:41
9416 citiri
Cine e cel mai tare primar din tara? - Sondaj Ziare.com
Foto: moldovanoastra.md

1 Mai muncitoresc se serbeaza pe romaneste cu mici, bere si alte paranghelii organizate de edilii locali. E unul dintre putinele momentele dintr-un an neelectoral in care el, Primarul, scoate bani din pusculita urbei si da de baut localnicilor ca sa nu uite, atunci cand va veni vremea, pe cine trebuie sa puna stampila.

Primarul. Aleasa faptura! Atotputernica! Mai tare ca preotul, directorul scolii si seful politiei la un loc. Bob cu bob adunata, toata puterea alegatorilor nu o intrece pe a lui. Poate asa se si explica faptul ca unii se aseaza in fotoliul de primar si nu se mai scoala cu deceniile.

Cotidianul Adevarul a si prezentat o lista cu cei mai longevivi primari din Romania. Te apuca durerile de cap!

De exemplu, in judetul Iasi, in comuna Cucuteni este primar Mihaiu Tun, de 76 de ani, care a preluat fraiele localitatii din ....1974 (de 35 de ani!) si nu le-a mai dat drumul.

La fel, in judetul Bihor, Ioan Balint conduce comuna Uileacu de Beius din 1984 (de 25 de ani). Spune ca a realizat multe pentru comuna, cum ar fi sase kilometri de drum, dar are si o mare durere: cei 2.000 de oameni din comuna nu au inca apa curenta (?!).

Si mai grozav e insa Ionel Farcas, primarul comunei clujene Apahida, care este edil-sef de pe vremea lui Gheorghe Maurer si Chivu Stoica. A fost, pe rand, sub sapte sefi de stat: Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. De la primul mandat, inceput in 1957, cu o pauza de aproape 16 ani, Ioan Farcas a tot fost reales, din 1996 si pana azi, primarul comunei Apahida. In total, la finalul prezentului mandat, Farcas, in varsta acum de 75 de ani, va cumula 40 de ani petrecuti in fotoliul de la Primarie!

Cei de mai sus nu sunt nici pe departe exceptii. In urma cu doua luni, Asociatia comunelor din Romania a premiat primarii si viceprimarii cu cele mai multe mandate din intreaga tara. Edilii cu peste patru mandate la activ au primit diploma de primar de cinci stele. In fruntea clasamentului s-a aflat primarul comunei Belciugatele, din judetul Calarasi, Gheorghe Dinei, care se afla la cel de-al...optulea mandat.

Si oricat ar parea de neverosimil, exista si femei-primar la fel de apreciate de electorat. In comuna argeseana Cosesti, primarita Elisaveta Tudose a castigat in 2008 detasat cu 70% din voturi. Elisaveta Tudose este primar din anul 1979 si a facut o singura pauza de 6 ani imediat dupa Revolutie, in perioada 1990-1996. E tare mandra ca a pus Cosestiul pe harta nationala, cu "Festivalul Tuicii".

Daca ar fi sa ne luam dupa longevitatea mandatului lor, am putea spune ca toti acesti primari, si altii ca ei, sunt ai mai vrednici si mai merituosi oameni din tara. In schimb, daca ar fi sa ne gandim la modul cum se voteaza in sate si comune, am gasi alte explicatii. Dar noi nu stam prea mult pe ganduri...

In schimb, incercam sa vedem cum sta treaba la oras, mai ales in cele mari, "muncipiile", cum le zicea un sinistru personaj aflat pe lista de mai sus.

Si aici intalnim foarte multi primari "de profesie", unii extrem de vocali si de mediatizati, altii de care restul tarii nu a auzit niciodata, chiar daca la ei in localitate bifeaza mandat dupa mandat.

De ce sunt atat de votati cei prezentati mai jos? Nu ne este foarte clar, poate ne spuneti dumneavoastra. Totodata, va invitam sa il alegeti pe cel pe care il considerati cel mai brav primar din Romania si sa ne explicati ce criterii luati in considerare. Alegerile sunt la o aruncatura de bat si, cine stie, poate puneti o vorba buna pentru ei, astazi, cu ocazia zilei de 1 Mai.

Mentionam ca am ales doar primari cu notorietate si care sunt cel putin la al doilea mandat.

Cel mai grozav primar din tara este ...

- Deschidem lista cu primarul Pitestiului.TUDOR PENDIUC (PSD) este primar in 'Orasul lalelelor' din 1992. In 2008 a castigat alegerile inca din primul tur, cu peste 60% din voturi.

Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai importanti lideri PSD. Pe plan local este unul dintre cei mai influenti politicieni, insa la nivel national nu s-a remarcat prea mult. Recent a intrat in atentia publica prin mitingul de amploare organizat pentru sustinerea presedintelui Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu, arestat pentru cateva zile de procurorii DNA.

- La Alba Iulia este primar din 1996 MIRCEA HAVA (PD-L). In 2004 a castigat alegerile din primul tur, cu 71,5% din optiuni, iar in 2008 cu peste 65%. Recent Hava a fost reales liderul organizatiei PD-L Alba, in ciuda zvonurilor ca ar intentiona sa paraseasca acest partid "muribund". Presa locala il numeste "baron portocaliu".

- Si GHEORGHE CIUHANDU este primar tot din 1996, dar la Timisoara. In 2000 a fost reales, dupa ce i-au lipsit doar cateva voturi pentru a castiga alegerile din primul tur. Acest lucru s-a intamplat insa in 2004, cand doua treimi dintre timisoreni i-au acordat votul lor. In 2008 a fost reales pentru a patra oara in functia de primar al municipiului Timisoara, din nou din primul tur de scrutin. Gheorghe Ciuhandu este din 1990 membru PNTCD si a castigat mandat dupa mandat in ciuda disolutiei partidului din care face parte.

Ultima oara cand l-am vazut la televiziunile de stiri a fost cu prilejul alegerilor prezidentiale din 2009, cand, de Ziua Nationala, a semnat alaturi de candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, liderul PNL, Crin Antonescu si primarul Sibiului, Klaus Iohannis, "Parteneriatul pentru Timisoara", un acord prin care edilul Timisoarei il sprijinea pe Geoana la presedintie.

- Si KLAUS JOHANNIS este unul dintre cei mai longevivi primari. In 2000 a fost ales edil sef al Sibiului, obtinand 69,18% din voturile valabil exprimate. In 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi. La alegerile locale din 2008 a obtinut un nou mandat de primar, intrunind 83,2% din optiuni.

Klaus Iohannis a fost vedeta incontestabila a alegerilor prezidentiale din 2009, fiind promovat in randul alegatorilor de PSD, PNL si UDMR drept viitorul premier, ce urma sa fie desemnat de Mircea Geoana dupa castigarea prezidentialelor. Nu a fost sa fie.

- Cu doar doua mandate si jumatate la activ, dar cu o spectaculoasa prezenta in mass-media, primarul Constantei, RADU MAZARE isi cucereste si el alegatorii reusind scoruri de peste 60%, chiar daca prezenta la vot scade odata cu trecerea anilor.Cand nu joaca rolul de dandy, liderul PSD Constanta duce, costumat ca atare, un razboi de gherila cu "procurorii lui Basescu" si cu presedintele insusi.

Despre Radu Mazare stim ceva mai multe, noi bucurestenii, cum ar fi introducerea taxei de intrare in Mamaia, calatoriile la Rio sau faptul ca stie sa sparga farfurii in timp ce danseaza. Restul lumii il cunoaste pe Radu Mazare din fotografia in care el si fiul sau apar costumati in uniforme naziste, fotografie fisata si intr-un dosar al Departamentului de stat american.

- Pentru ca am amintit de Washington, trecem la MARIAN VANGHELIE, primarul sectorului 5 al Capitalei (cel mai sarac sector) si liderul PSD Bucuresti. Aflat si el in mijlocul celui de-al treilea mandat de primar de sector, Vanghelie viseaza la un altul, mai trainic si mai frumos, cel de primar general al Bucurestiului. Despre Marian Vanghelie, ori scriem o carte, ori nu mai scriem, asa ca mai bine ne oprim aici.

- Intrati in Capitala, sa dam un tur. La sectorul 2 il gasim, din 2000, pe NECULAI ONTANU, fost lider de marca al PSD, actualmente lider de marca al UNPR. Bun gospodar, cu multe actiuni publice intens mediatizate, de la fasolea cu ciolan de Ziua Nationala, si pana la numarul mare de blocuri reabilitate termic. Si in plus, cu o stea de general pe umar.

- La sectorul 3, intalnim de asemenea un primar extrem de iubit de alegatori, LIVIU NEGOITA(PD-L). Ales primar in 2004 (motiv pentru care si-a dat demisia din functia de deputat) Negoita a castigat alegerile in 2008 din primul tur de scrutin cu 79,05%. In ciuda faptului ca este foarte apreciat ca administrator, Negoita nu pare sa isi doreasca mai mult decat are in prezent. A refuzat sa candideze la primaria Capitalei, a refuzat sa preia fraiele PD-L Bucuresti altfel decat interimar, iar cand, in noiembrie 2009, a fost desemnat premier de Traian Basescu probabil ca s-a rugat in genunchi si cu lacrimi in ochi de Cel de Sus sa nu fie acceptat de Opozitie. Si s-a facut voia Lui.

- Cel mai bogat sector al capitalei are si el acelasi primar incepand din 2004, pe ANDREI CHILIMAN, liderul PNL Bucuresti (se putea altfel decat un liberal?). Chiliman este membru al acestui partid istoric din 28 decembrie 1989, iar pana sa se aleaga primar a fost de doua ori deputat.

In prezent, Andrei Chiliman este varful de lance al campaniei furibunde duse de PSD si PNL impotriva dusmanului comun: Elena Udrea. Sefa democrat-liberalilor bucuresteni este considerata de USL inamicul numarul 1 la alegerile locale din 2012, in ciuda numeroaselor ei declaratii ca nu va incerca sa il dea jos din fotoliu pe Sorin Oprescu. Prietenii stiu de ce...

- Trecem "dealul" tocmai in Moldova si ajungem acasa la primarul Iasiului, GHEORGHE NICHITA (PSD), care si-a facut un obicei din a-i infrange in turul doi pe candidatii democrati, in 2004 cu 59,24% din voturi, iar in 2008 cu 54,2%. Nichita este unul dintre cei mai influenti lideri social-democrati la nivel national, iar prietenia lui indelungata si fructuoasa cu liberalul Relu Fenechiu a rasunat pana in paginile presei bucurestene.

- Coboram la Bacau, unde il gasim pe bravul liberal ROMEO STAVARACHE. In 2004 fost ales primar al municipiului pe listele PUR, iar in 2008 a candidat ca lider al PNL Bacau si l-a zdrobit cu un scor de 74,33% in turul doi pe candidatul PSD Sergiu Sechelariu. Romeo Stavarache si-a creat in Bacau o aureola de luptator impotriva "mafiei lui Viorel Hrebenciuc" motiv pentru care alianta facuta de Crin Antonescu cu PSD l-a lasat cu gura cascata.

Luat pe nepregatite, Stavarache s-a tinut insa batos. "Nu semnez niciodata alaturi de Hrebenciuc, nu ma intalnesc niciodata cu Hrebenciuc, nu negociez niciodata cu Hrebenciuc. Nu discutam niciodata politica cu Hrebenciuc, nici administratie. Iar in administratie, toti de la PNL!", le-a transmis Romeo Stavarache lui Ponta si Antonescu. In replica, liderul PSD a explicat ca au gasit ac de cojocul rebelului bacauan: i-au inlocuit "ochelarii de cal" cu "ochelari de orb".

- La Piatra Neamt dam peste jovialul "Pinalti". GHEORGHE STEFAN a candidat in 2008 pentru un al doilea mandat, din partea PD-L, si a castigat detasat, din primul tur, obtinand 79,3 la suta din voturi, la o diferenta de peste 60 de procente fata de candidatul PSD clasat pe locul 2.

Patronul FC Ceahlaul, recunoaste ca notorietatea de care se bucura a obtinut-o, in primul rand, datorita fotbalului. "Inainte de a fi primar, oamenii imi cereau autografe(...)Nu m-am imbogatit din politica, ci din contra, imi era mai bine inainte. Nu mai pot da, insa, inapoi, pentru ca am proiecte promise care ma obliga sa transform orasul si judetul intr-unul turistic, in care, construirea unui mini 'Disney Land' langa Piatra Neamt, va insemna crearea unui punct de atractie pentru toata lumea. Urmeaza patru ani de transformari spectaculoase in zona", isi avertizeaza Pinalti potentialii contracandidati.

- Si la Brasov intalnim un primar care obisnuieste sa isi zdrobeasca adversarii, GEORGE SCRIPCARU (PD-L). In 2004, si-a infrant adversarul in turul doi, pe primarul in functie, liberalul Ioan Ghise, cu 63,82% din voturi. In 2008 a fost si mai rau. A castigat din primul tur cu 69,89%, pe locul doi clasandu-se candidatul PSD cu doar 8,8%.

- De la Brasov mergem la Arad, unde intalnim un alt primar celebru (mai mult pentru activitatea sa in partid), cu doar un mandat si jumatate, dar care face si desface toate treburile in PD-L, (din cate se spune): GHEORGHE FALCA. In ciuda problemelor sale in justitie, Falca a fost iertat de aradeni si reales in 2008 in functia de primar cu 66,67% din voturi.

- Incheiem pe un ton amuzant, cu un primar aflat la al treilea mandat. La Targu Mures il gasim incepand din 2000 pe edilul sef DORIN FLOREA, al carui parcurs politic ar putea parea neobisnuit, daca nu am trai in Romania.

In 2000 a candidat la primarie din partea PNTCD si a castigat in al doilea tur de scrutin, cu 51,47% din voturi.

In anul 2004 a candidat ca independent sustinut de PSD si a fost ales din primul tur de scrutin cu 56,53%.

In 2008 a candidat din partea PD-L si a castigat tot din primul tur, cu 52,52% din voturi.

Amuzant este ca din cauza ca a schimbat atatea partide, la un moment dat Dorin Florea nici nu mai stia pe cine reprezinta. Invitat, in aprilie 2008, cu putin timp inaintea alegerilor, la un eveniment local, Dorin Florea a facut greseala sa poarte o insigna cu PD-L. Apostrofat de un cunoscut, el a replicat "Mi-a facut cineva cadou aceasta insigna cu PNL. Dar pot sa-mi ascund ca sunt PNL-ist, ce Dumnezeu?", starnind hohotele de ras ale celor din jur. In prezent, Dorin Florea este liderul PD-L Mures.

In incheiere va invitam sa comentati si sa votati: Ce mai stiti despre primarii de mai sus? Cum vi se par? Ce lucruri bune au facut pentru urbea voastra? Care e cel mai grozav dintre ei si v-a convins ca merita inca un mandat?

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#primari mandate, #Vanghelie primar, #Johannis primar, #Gheorghe Ciuhandu, #Gheorghe Falca primar Arad , #administratia