Ziare.com

Nicusor Dan le-a facut plangere penala Gabrielei Firea si lui Robert Negoita: Spatiile verzi din Bucuresti carora le-au pus cruce

de Gabriel Kolbay
Vineri, 22 Martie 2019, ora 17:32

   

Nicusor Dan le-a facut plangere penala Gabrielei Firea si lui Robert Negoita: Spatiile verzi din Bucuresti carora le-au pus cruce
Vicepresedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a facut plangere penala impotriva Gabrielei Firea, a lui Robet Negoita si a altor actuali sau fosti membri ai administratiei locale din Capitala. Motivul - sustine Nicusor Dan - este ca unii dintre acestia ar fi eliberat ilegal numeroase autorizatii de construire pe spatii verzi, in vreme ce altii ar fi modificat, tot ilegal, documentatii de urbanism, creand astfel premisele supraglomerarii Bucurestiului.

Cei impotriva carora Asociatia Salvati Bucurestiul (ASB) a depus, vineri, plangere penala sunt: Gabriela Firea (primarul general al Bucurestiului), Stefan Calin Dumitrascu (arhitectul sef al Capitalei), Adrian Iordache (directorul Directiei Juridice din Primaria Capitalei), Georgeta Zamfir (secretarul general al Primariei Capitalei), Robert Negoita (primarul Sectorului 3), Liviu Negoita (fostul primar al Sectorului 3) si Marius Mihaita (secretar la Primaria Sectorului 3).

Nicusor Dan a explicat pentru Ziare.com ca parte dintre acesti functionari, printre care si Gabriela Firea, au initiat si contribuit la adoptarea, in luna ianuarie, a noului Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 3.

Or, prin acest PUZ - mai spune vicepresedintele ASB - administratia a transformat ilegal 6 terenuri - totalizand 43 de hectare - din spatii verzi (asa cum erau ele prevazute inca din anul 2000 in Planul Urbanistic General) in spatii pe care se poate construi. Schimbarea destinatiei terenurilor i-ar putea imbogati pe proprietarii acestora cu pana la 290 de milioane de euro.

In schimb, celorlalti bucuresteni nu le va aduce decat aglomeratie si poluare.

Iata, in detaliu, ce surpafata are fiecare teren transformat din spatiu verde in suprafata construibila si unde se afla ele, in Bucuresti:

- 5 hectare din Parcul Pantelimon, dintre Soseaua Garii Catelu si Lacul Pantelimon

- 2 hectare, la intersectia Caii Vitan cu str. Nita Elinescu;Terenul de la intersectia Caii Vitan cu str. Nita Elinescu transformat din spatiu verde in suprafata construibila


- 4 hectare intre strada Postavarul si Bulevadrul 1 Decembrie;

- un hectar la intersectia Drumului Crivatului cu Drumul Gurii Putnei;

- 30 de hectare, de-a lungul Drumului Lunca Cetatii

Potrivit lui Nicusor Dan, acelasi PUZ al Sectorului 3 adoptat in luna ianuarie permite ridicarea de constructii mai voluminoase decat e prevazut in PUG pe 5 terenuri cu suprafata totala de 63,5 hectare. Chiar daca aceasta decizie i-ar putea imbogati - in mod necuvenit - pe proprietarii respectivelor terenuri cu pana la 260 de milioane de euro, ea este ilegala si risca sa le transforme viata intr-un cosmar multor bucuresteni din sud-estul Capitalei.

Nu in ultimul rand - a mai explicat vicepresedintele ASB pentru Ziare.com - fostul si actualul primar al Sectorului 3, dar si arhitectul sef si secretarul din aceeasi primarie de sector, s-ar face vinovati pentru emiterea ilegala a numeroase autorizatii de construire pe spatiu verde, in ultimii ani.

"Stefan Calin Dumitrascu, avand calitatea de arhitect sef al Sectorului 3, impreuna cu Robert Negoita (primarul Sectorului 3 incepand din 2012) si Liviu Negoita (primarul Sectorului 3 anterior anului 2012) si cu Marius Mihaita (secretarul general al Sectorului 3), au semnat numeroase autorizatii de construire pe terenuri avand regimul urbanistic V1a (spatiu verde), pe care emiterea autorizatiilor de construire era interzisa.

Stefan Calin Dumitrascu si-a folosit deci functia publica de arhitect sef al Municipiului Bucuresti pentru a acoperi nelegalitati comise in functia anterioara de arhitect sef al Sectorului 3"
, se arata in plangerea penala inaintata de ASB impotriva membrilor administratiei locale.

In consecinta, ASB asteapta acum ca Directia Generala Anticorputie (DNA) sa analizeze plangerea pe care i-a inaintat-o vineri pe numele actualilor si fosti membri ai adminitratiei locale din Capitala si sa dea un verdict.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte bine! Macar asa prin procese penale sa-i oprim pe infractorii

mafioti din faptele lor ce distrug orasele si tara ! Dar nu uitati votul ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor