Pe ce se duc banii bucurestenilor? Firea tine secret modul in care a calculat pretul enorm al viitoarei sali polivalente

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 08:31
6015 citiri
Pe ce se duc banii bucurestenilor? Firea tine secret modul in care a calculat pretul enorm al viitoarei sali polivalente
Foto: Arhiva PeUndeMerg.ro

Primaria Capitalei sustine ca sala polivalenta cu 20.000 de locuri pe care vrea sa o ridice nu va fi nici faraonica, nici exagerat de scumpa.

Cu toate astea, Primaria refuza sa dea publicitatii studiul de fezabilitate care sta la baza proiectului si din care bucurestenii ar putea afla mai multe detalii cu privire la constructie si la modul in care i-au fost calculate costurile.

In martie, Gabriela Firea a anuntat - fara sa dea prea multe detalii - ca administratia pe care o conduce va construi, in preajma Arenei Nationale, o sala polivalenta uriasa, cu 20.000 de locuri.

Ridicarea acesteia ar urma sa coste nu mai putin de 658.191.318 de lei (echivalentul a circa 138 de milioane de euro), sustinea atunci primarul general al Capitalei.

Un proiect de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei a fost inclus pe ordinea suplimentara de zi a celei mai recente sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . Iar asta inseamna ca textul proiectului - care ar fi trebuit sa contina clarificari cu privire la rostul si amploarea investitiei - n-a fost publicat din timp pe site-ul PMB.

Iar dupa ce proiectul a aparut, totusi, s-a demonstrat ca el nu continea aproape niciun detaliu cu privire la viitoarea sala polivalenta si la modul in care aceasta urma sa fie construita.

Asa se face ca - desi are tot dreptul sa stie cum sunt cheltuiti banii publici - bucuresteanul n-a avut, de fapt, nicio sansa sa afle cine, cum si de ce urmeaza sa ridice, in Capitala, aceasta sala polivalenta uriasa, tocmai acum.

La urma urmei, Capitala are si din ce in ce mai multe probleme urgente. Spre exemplu, sistemul de termoficare al orasului e in colaps, traficul rutier e infernal, transportul in comun e murdar si ineficient, iar locuri de parcare nu se mai gasesc aproape deloc... In acest conditii, de ce era prioritara o sala polivalenta care sa coste 138 de milioane de euro?

Cum PMB n-a explicat la acel moment, Ziare.com a cerut institutiei in scris raspusuri la intrebarile pe care aceasta le lasase, in mod nejustificat, fara raspuns. Iata ce ne-a transmis municipalitatea, cu privire la proiectul viitoarei sali polivalente.

De ce avem nevoie de o sala atat de mare

Bucurestiul are deja, in preajma Parcului Tineretului, o sala polivalenta de 5.300 de locuri. Dar cum aceasta nu este, insa, suficienta, autoritatile locale au tot incercat, din 2012 incoace, sa construiasca inca una, mare si moderna, cu 15-16.000 de locuri. Cum a ajuns intre timp administratia Firea sa considere ca e nevoie de o sala si mai mare? Iata ce a transmis PMB la solicitarea Ziare.com:

"Numarul optim de locuri in tribune pentru manifestarile sportive, in vederea acreditarii pentru competitiile internationale, a fost definit prin raspunsurile federatiilor sportive nationale si variaza intre 6.000 de locuri pentru gimnastica si 15.000 de locuri pentru competitiile de futsal.

Prin proiect, au fost asigurate capacitatile necesare, luandu-se in considerare posibilitatea utilizarii tribunelor mobile in functie de specificul manifestarii sportive: gimnastica, judo, lupte, tenis de masa, scrima (15.559 persoane), volei (13.998 persoane), futsal, handbal, baschet, tenis (16.466 persoane), box si alte gale sportive (17.500 persoane).

Foto: PeUndeMerg.ro

Pentru concerte si congrese se propune amplasarea unei scene in suprafata de circa 400 metri patrati situata, din considerente acustice si de vizibilitate, in zona frontala a salii de antrenament. In aceasta varianta, capacitatea totala este de 17.548 persoane. In situatia amplasarii scenei in zona centrala, capacitatea totala este de 20.016 persoane", a transmis PMB, la solicitarea Ziare.com.

Cu alte cuvinte - din intelegerea noastra - PMB sustine ca proiectul salii polivalente n-ar fi faraonic, ci corect proportionat, dupa dorintele si nevoile sportivilor. In plus, sala nu va putea gazdui, de fapt, 20.000 de persoane decat in anumite situatii.

De ce construim, totusi, aceasta polivalenta acum? Potrivit PMB, ea "face parte din Strategia de realizare a unor Sali multifunctionale (sportive/culturale), aprobata prin HCGMB nr. 606/2018" si "va umple un mare gol al zonei de agreement si cultura a Municipiului Bucuresti si va atrage in tara si in capitala tarii evenimente interne si internationale de anvergura".

Mai bine ca la Paris decat ca la Cluj?

Intreaga suma necesara pentru constructia viitoarei sali polivalente va fi asigurata de la bugetul local. Adica sala se va face doar din banii bucurestenilor. In aceste conditii, ne-am intrebat de ce n-ar construi si Capitala o sala ca aceea din Cluj?

Doar respectiva polivalenta din vestul tarii - desi are doar 7.000 de locuri - a gazduit cu succes, in 2017, un campionat european de gimnastica. Ne asteptam oare la evenimente sportive de mult mai mare amploare, in Bucuresti?

PMB sustine ca da, in conditiile in care vrea sa construiasca o sala care "va respecta si cerintele federatiilor nationale sportive in vederea organizarii de competitii nationale si internationale de nivel de Liga Campionilor si de Jocuri Olimpice".

In acest conditii, mai spune Primaria, nici macar nu incape comparatie intre sala din Cluj si cea care urmeaza sa se construiasca in Capitala.

"Comparatia cu arena din Cluj-Napoca nu isi are sensul, avand in vedere ca aceasta are o capacitate de doar 7.000 de locuri, fata de 20.000 de locuri cat va avea sala polivalenta din Bucuresti.

Mai mult decat atat, arena din Cluj-Napoca, cu o capacitate de aproape trei ori mai mica decat propunerea pentru arena din Bucuresti, a costat 269 de milioane de lei fara TVA, adica aproximativ 64 de milioane de euro fara TVA, la cursul euro din momentul aprobarii indicatorilor tehnico-economici, respectiv 23 iunie 2009, potrivit Hotararii Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca", a transmis PMB.

In plus, mai informeaza Primaria, cand va fi gata, sala polivalenta din Capitala ar urma sa poata fi comparata nu cu aceea din Cluj, ci mai degraba cu AccorHotels Arena din Paris (fosta Palais Omnisports).

"Arena Polivalenta va avea un regim de inaltime Ds+P+3E (maximum 35 de metri) si o suprafata utila totala de aproape 44.000 de metri patrati.

Va fi compusa dintr-o sala principala pentru evenimente culturale si sportive, cu o capacitate de maximum 20.000 de locuri in tribune si picioare, 223 de locuri fiind rezervate pentru persoane cu dizabilitati, spatii pentru sportivi si personal tehnic/artistic, grupuri sanitare, garderobe, spatii pentru alimentatie publica, centru de presa cu 46 de locuri, studio TV, 4 sali de conferinte etc.

Foto: PeUndeMerg.ro

De asemenea, va exista o parcare subterana pentru 380 de autovehicule, iar in exterior vor putea fi parcate 20 de autocare, 6 care de reportaj si alte 30 de autovehicule. Langa sala vor exista si 5 terenuri de sport in aer liber", a transmis Biroul de presa al PMB, la solicitarea Ziare.com.

Sala ar urma sa fie nu numai mare si frumoasa, ci si rentabila, urmand sa aduca pana la 11 milioane de lei anual la bugetul local, potrivit PMB.

Cine va construi sala si de ce e studiul de fezabilitate "la secret"?

In mod normal, ar fi suficient sa citim studiul de fezabilitate intocmit in vederea constructiei viitoarei sali polivalente din Capitala ca sa aflam aproape tot ce ne trebuie despre proiect. Printre altele: motivele care justifica investitia, diversele scenarii luate in calcul pentru constructie, dar si mecanismele in baza carora s-a stabilit ca aceasta ar urma sa coste nu mai putin de 138 de milioane de euro.

Din pacate, studiul de fezabilitate - desi realizat din bani publici de angajatii Companiei Municipale de Dezvoltare Durabila - este secret. Cum se poate una ca asta? De ce nu-i lasa PMB pe bucuresteni sa consulte documentul? Iata explicatia institutiei:

"Studiile de fezabilitate care stau la baza aprobarii indicatorilor tehnico - economici in Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt documente care nu figureaza in lista documentelor de interes public a Directiei Generale Investitii, aprobata prin Dispozitia Primarului General nr.484/15.04.2014.

De asemenea, avand in vedere ca urmeaza a fi demarata o procedura privind atribuirea contractului de proiectare si executie, consideram ca nu putem face publice informatiile comerciale si tehnice cuprinse in continutul respectivului studiu de fezabilitate".

Tot PMB ne informeza, insa, ca de proiectare si executie se va ocupa Compania Municipala Trustul de Cladiri Motropolitane Bucuresti. Acestuia i se vor atribui lucrarile in baza unei documentatii intocmite de Directia Generala de Investitii din cadrul primariei.

Intrebarea este: daca PMB a decis deja cine va face documentele si cine construieste sala, de ce nu poate face publice informatiile comerciale si tehnice din studiul de fezabilitate?

Se teme oare PMB ca firmele private se vor inspira din acest studiu si vor incepe, la randul lor, sa ridice fara discernamant sali polivalente prin oras, aglomerand Capitala? Sau poate ca - avand acces la studiul de fezabilitate - parte dintre firme vor sustine ca au cum sa construiasca polivalenta cu mai putin de 138 de milioane de euro... E greu de spus.

Una peste alta, PMB sustine ca acest cost total estimat la 138 de milioane de euro (incluzand TVA) e corect si ca el "a fost stabilit in urma realizarii studiului de fezabilitate prin luarea in considerare a costurilor unor investitii similare si a unor standarde de cost pentru investitii similare corelativ cu caracteristicile tehnice si paramteri specifici obiectivului de investitii".

Despre ce "investitii similare" este vorba, PMB n-a mai spus. Iar studiul de fezabilitate ramane "la secret". Asa ca - desi are tot dreptul sa stie - bucurestenul nu poate afla cum ii cheltuieste administratia locala banii, prin contracte incredintate direct catre companiile municipale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#sala polivalenta Gabriela Firea, #sala polivalenta constructia Firea companii municipale, #studiu fezabilitate secret sala polivalenta , #administratia