Suntem siguri ca numarul mare de functionari e problema? Cum pregatim reforma administratiei locale

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Luni, 03 August 2015, ora 12:00
5716 citiri

Ministrul Finantelor spune ca macar 20% din posturile din administratie ar trebui restructurate, pentru ca sunt ineficiente. (Nu e clar daca si oamenii care ocupa acele posturi sunt ineficienti, la randul lor?)

Daca luam in calcul resuscitarea Codului administrativ si noile reglementari privind achizitiile publice, am putea crede ca Guvernul demareaza o reforma serioasa a administratiei publice.

Fostul ministru al Administratiei pluseaza cu dorinta de-a relua proiectul descentralizarii, oprit de o decizie CCR care acuza neconcordanta cu legea-cadru si procedura de adoptare prin angajarea raspunderii (sigur, mai erau si alte probleme).

Un jurnalist economic arata ca reforma administratiei trebuie sa permita reducerea cheltuielilor in unitatile administrativ-teritoriale.

In tot acest timp, salarizarea produce tensiuni intre demnitari, functionari si alte categorii de bugetari.

Nu stiu daca-i este corect atribuita Cardinalului Mazarin zicala ca, atunci cand nu mai au despre ce vorbi, politicienii pot invoca reforma administratiei, pentru ca suna bine pentru toata lumea, desi nimeni nu-ntelege despre ce e vorba...

Insa mie subiectul mi-e tare drag, asa incat prefer sa-l discut, nu sa-l bag sub pres: Romania chiar are nevoie de o reforma a administratiei publice locale, iar eu cred ca aceasta reforma trebuie sa porneasca de la comasarea unitatilor administrativ-teritoriale.

Pe fond, problema este de eficienta, dar nu e neaparat cauzata de personal, ci mai degraba de lipsa de sustenabilitate financiara si procedurala, cu efecte partial vizibile in "capacitate administrativa" si partial traductibile in "puterea de decizie" a managerilor de institutii.

In 2014, cam 20% din posturile de functionari publici erau vacante, la nivel national; la nivelul localitatilor foarte mici, procentajul posturilor vacante poate fi chiar 50%. (Oare acestia 20%, din scripte, sunt cei ineficienti? Sau o fi vorba de inca 20% pe deasupra?)

Desigur, administratia poate functiona si cu angajati contractuali, insa anumite acte pot fi intocmite, legal, doar de functionari publici. Daca esti primarul unei localitati de 2.500 de locuitori si ai dreptul doar la 7-8 functionari publici, dar ti-e imposibil sa recrutezi si sa mentii mai mult de 4, nu te-ajuta cu nimic o reforma care-ti taie 20% din personal (pe care oricum nu-l ai).

Din pacate, daca esti un astfel de primar, cealalta reforma, care-ti pune-n carca si mai multe atributii, descentralizate, te-ncurca si mai rau! Problema ta, ca primar (adica manager de institutie), este ca numarul functionarilor iti este dictat de la centru, iar salarizarea tuturor angajatilor este limitata de lege.

Daca populatia Romaniei ar fi distribuita in mod egal pe raza celor 3.200 de localitati, fiecare dintre ele ar avea cam 6.300 de locuitori. Dar noi avem cam 2.700 de localitati cu mai putin de 6.500 de locuitori si stim ca vreo 2.200 dintre comune nu sunt sustenabile financiar, avand venituri proprii mai mici decat cheltuielile.

Iata inca un motiv pentru care, daca esti primar, iti pui niste probleme serioase: Cum ai putea recruta oameni eficienti in aceste conditii? Managerial, cum ai putea sa-ti dezvolti capacitatea administrativa, cand tu nu ai oameni suficienti pentru a finaliza, legal, o procedura de achizitii publice; nu ai bani suficienti, asa incat nu-i poti recruta pe cei mai buni si nu-i poti plati la adevarata lor valoare?

Se spune ca, de la 9-10.000 de locuitori, ai siguranta sustenabilitatii financiare a oricarei unitati administrativ-teritoriale, dar se pare ca informatia asta inca n-a fost verificata.

Asadar, reforma din administratia locala ar trebui sa porneasca si de la nevoile managerilor de institutii si ale cetatenilor deserviti, nu doar de la interesele politicienilor de la centru.

Ce-as face eu? Desi s-au pierdut deja 2 ani, as porni de la niste studii, eventual finantate din POCA, pana cel mai tarziu in 2017, pe care sa le folosesc pentru adoptarea reformei in 2018 si pentru implementarea ei incepand din 2019, inaintea alegerilor locale din 2020.

Studiile nu mi-ar putea garanta reducerea cheltuielilor in administratie, dar m-ar ajuta enorm sa le eficientizez; nu mi-ar garanta nici reducerea numarului de posturi, nici succesul descentralizarii.

Aceste studii mi-ar garanta doar ca primarii localitatilor comasate s-ar putea bucura cu adevarat de autonomie, iar cetatenii ar avea acces la servicii publice de calitate, fara sa le mai fie teama ca banii publici se pot pierde (?) prin sau pe langa buzunarele unor oameni incompetenti sau rau-intentionati.

Iata si temele studiilor pe care le-as comanda eu:

1. De cati oameni are nevoie o primarie, pentru a implementa corect si eficient cele 10 masuri preventive anticoruptie aplicabile administratiei locale?

2. Care este profilul ideal al functionarilor sau angajatilor cu care sa se poata face aplicarea corecta si eficienta a acelor 10 masuri preventive?

3. Cat de mari ar trebui sa fie salariile intr-o astfel de primarie, pentru a se asigura ca recruteaza oamenii cei mai apropiati de profilul ideal?

4. Cat de mare ar trebui sa fie bugetul unei primarii, astfel incat sa-si permita salariile de la 3, respectiv daca are nevoie de oameni in plus pentru a gestiona un astfel de buget?

5. Care este numarul minim de locuitori care asigura veniturile proprii necesare sustinerii bugetului de la 4, ajustat corespunzator, daca e nevoie de oameni in plus?

6. Cat timp si cati bani ar costa comasarea propriu-zisa a oricaror 3 comune, respectiv ce costuri sau beneficii neintentionate ar mai putea cauza o astfel de comasare?

7. Care ar fi mijloacele cele mai eficiente pentru a comunica si-a obtine sprijin politic pentru planul de comasare a comunelor? (atat in relatia cu cetatenii, cat si in cea cu primarii si consilierii locali, avand in vedere ca unii dintre ei si-ar putea pierde posturile)

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#restructurare posturi administratie, #posturi administratie ineficiente, #reforma administratie publica , #administratia