Companiile municipale ale Gabrielei Firea declarate ilegale de instanta au ramas fara buget

Joi, 30 Mai 2019, ora 19:03
10805 citiri
Companiile municipale ale Gabrielei Firea declarate ilegale de instanta au ramas fara buget

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a refuzat sa adopte, joi, bugetele companiilor municipale infiintate de Administratia Firea si declarate ilegale de instanta. In aceste conditii, activitatea acestora s-ar putea bloca, in zilele urmatoare.

Administratia Firea le-a propus consilierilor generali sa adopte, in sedinta de joi, bugetele companiilor municipale. 18 proiecte de buget au fost pe ordinea de zi, iar unul pe ordinea de zi suplimentara. Asa cum Ziare.com v-a informat deja - in loc sa desfiinteze aceste companii - municipalitatea se pregatea sa le dezvolte. Mai exact, voia sa angajeze 2.500 de persoane, ceea ce ar fi dus la o crestere considerabila a cheltuielilor de personal ale companiilor.

In plus, administratia Firea pregatea si o serie de investitii despre care nu le-a oferit nici macar consilierilor generali suficiente informatii.

In aceste conditii, inca de la inceputul sedintei de joi, consilierul general Roxana Wring (USR) a apreciat ca aceste companii - declarate ilegale de instanta - ar trebui desfiintate, in loc sa fie bugetate, in continuare.

Consilierul Catalin Deaconescu (PNL) a solicitat chiar retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor care vizau aprobarea bugetelor companiilor. Gabriela Firea a refuzat sa retraga proiectele.

Ulterior, in a doua parte a zilei, consilierii au respins insa, prin vot, adoptarea bugetelor companiilor municipale.

Proiectele de buget ale companiilor municipale, respinse pe banda la vot de consilierii generali. Foto: Captura site PMB

De ce s-a ajuns la votul de respingere?

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL), spre exemplu, a declarat ca refuza sa voteze "salariile directorimii" din companiile ilegale, care oricum ar trebui desfiintate, nu extinse.

Ce salarii voia Firea sa dea "directorimii" din companii

Calculele facute de Ziare.com pe baza datelor PMB arata ca, de fapt, 18 dintre companiile municipale se pregateau sa cheltuiasca, in acest an, cu peste 3,6 milioane de lei mai mult decat in 2018 pentru a-si plati directorii, membrii consiliilor de administratie, cenzorii si alti oameni incadrati pe functii de conducere.

Per total, cele 18 companii municipale ar fi cheltuit, in 2019, cu 23% mai multi bani decat in 2018 pentru plata oamenilor din conducere. In cazul companiilor ajunse pe profit, o majorare a indemnizatiilor putea fi, pe undeva, justificata. La urma urmei, o echipa de conducere performanta costa...

Interesant este, insa, ca si in cazul companiilor care sunt pe pierdere inca de la infiintare se pregateau cresteri consistente ale bugetelor pentru plata sefilor.

Spre exemplu, in cazul companiei Parking SA - al carei scop este sa construiasca si sa gestioneze parcarile cu plata din Capitala - bugetul pentru plata conducerii crestea, in acest an, cu circa 40% (mai exact cu 461.000 lei), ajungand la 1.129.000 lei.

Intrebarea este: era nevoie de o astfel de cheltuiala suplimentara? Primaria Capitalei sustine ca era. Tot ceea ce stim noi, insa, este ca, anul trecut, compania Parking SA a inregistrat o pierdere de 2.119.000 lei. Sigur, conducerea companiei apreciaza ca, in acest an, situatia nu se va mai repeta. Cu toate acestea, nici anul trecut pierderile nu era programate si totusi s-au produs...

Iar exemplele pot continua. Compania Municipala Turistica - al carei scop este sa promoveze Capitala ca destinatie - a incheiat anul 2018 cu o pierdere de 2.112.196 lei. Ba mai mult, a estimat ca si in primele doua trimestre ale acestui an ar urma sa mearga tot in pierdere. Cu toate acestea, cheltuielile cu plata aparatului de conducere al companiei urmau sa creasca, in acest an, cu 10,7% (echivalentul a 82.601 lei).

Din tabelul urmator puteti afla cati bani voiau sa cheltuiasca pentru plata directorilor, a membrilor consiliului de administratie si a altor persoane incadrate pe functii de conducere fiecare dintre companiile ale caror bugete au fost respinse astazi.

Cati bani ar fi incasat in plus sefii din companiile municipale, daca bugetele n-ar fi fost respinse la vot. Tabel realizat de Ziare.com in baza datelor PMB

Ramane sa vedem ce solutie va gasi Administratia Firea pentru a continua sa finanteze companiile. Sau daca va proceda la desfiintarea lor, asa cum a stabilit instanta.

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com