Cum a ramas Ivan Patzaichin fara ponton pe Dambovita si de ce bucurestenii nu se mai pot plimba gratuit pe rau

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 10:31
20619 citiri
Cum a ramas Ivan Patzaichin fara ponton pe Dambovita si de ce bucurestenii nu se mai pot plimba gratuit pe rau
Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Bucurestenii nu se vor mai bucura in aceasta vara de plimbari gratuite cu barca pe Dambovita, din cauza ca statul roman si administatia locala a Capitalei au impiedicat Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 sa le mai organizeze. Motivul: autoritatile au decis ca ar fi mai bine ca pe rau sa se amenajeze niste restaurante plutitoare.

Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 - fondata de celebrul canotor roman si de arhitectul Teodor Frolu - a organizat inca din anul 2013 plimbari gratuite cu ambarcatiuni usoare pe raul Dambovita, in preajma Bibliotecii Nationale. Scopul acestor plimbari era sa le ofere bucurestenilor experiente inedite, sa promoveze ecoturismul.

Eveniment organizat de Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 pe Dambovita, in preajma Bibliotecii Nationale. Foto: Arhiva Facebook/Rawmania

Teodor Frolu a explicat pentru Ziare.com ca - pana sa inceapa plimbarile cu barca pentru populatie - asociatia lui Ivan Patzaichin a trebuit mai intai sa faca eforturi sustinute pentru a da o noua fata malului de rau, care in urma cu 6-7 ani era murdar si neamenajat.

"Acolo era un loc plin de sobolani. Era un spatiu pe care nimeni nu dadea doi bani. Dar pentru ca noi am vazut acolo potential, am reusit sa convingem atat administratia locala, cat si Apele Romane sa accepte sa reabilteze zona nu asa cum isi propusesera, ci dupa un proiect pe care noi l-am pus la dispozitie gratuit.

De la inceput am vrut ca acolo sa se amenajeze un spatiu de care oamenii sa se poata bucura. Chiar noi am fost de parere ca ar fi bine sa se deschida si cateva terase acolo, tocmai pentru activarea spatiului si pentru ca oamenii sa vina cu placere.

Am vazut ca s-a vehiculat ideea ca am fi avut si noi un restaurant pe malul Dambovitei. Nu e adevarat, n-am avut restaurant acolo", ne-a declarat Teodor Frolu.

Odata ce reabilitarea malulul a inceput, in 2013, Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 a inchiriat, pentru 3 ani, de la Apele Romane, o portiune de luciu de apa a raului, in preajma Bibliotecii Nationale. Doar asa si-a putut amenaja legal, pe rau, doua pontoane.

Apoi - in baza unei autorizatii de la Primaria Generala a Capitalei - a amplasat pe malul raului si doua containere. Unul dintre acestea era folosit pentru depozitarea echipamentelor necesare plimbarilor cu barca, iar al doilea a fost transformat in centru de informare ecoturistica.

In urmatorii ani, plimbarile cu canotca pe Dambovita s-au desfasurat fara probleme. Cum nu incasa, insa, niciun ban de pe urma activitatii sale din centrul Capitalei, Asociatia a fost nevoita sa isi caute sponsori cu ajutorul carora sa-si achite chiria pe portiunea de rau folosita pentru organizarea plimbarilor.

In 2013, Asociatia a platit catre Apele Romane o chirie de 23.436 lei. In 2014, a dat 31.727 lei, iar in 2015 a achitat 31.995 lei. Asta, cu toate ca presta in zona niste servicii gratuite, in interesul bucurestenilor!

In 2016, Asociatia a obtinut o prelungire a contractui de inchiriere. De aceasta data, observand ca, de fapt, asociatia lui Ivan Patzaichin ocupa efectiv doar o foarte mica parte din suprafata contractata, Apele Romane au acceptat o chirie mult mai mica: 1.706 lei (pentru 2017) si 1.763 lei (pentru 2018).

Intai au disparut containerele de pe uscat. Apoi, n-a mai ramas loc nici pe apa

Din 2017, au inceput sa apara primele probleme. Primaria Sectorului 3, condusa de Robert Negoita, incepuse un proiect de reabilitare a spatiului de pe malul Dambovitei si avea nevoie de loc pentru a construi.

"Acolo, in zona, spatiul este administrat de mai multe institutii. Spre exemplu, apa este in administrarea Apelor Romane. Partea de langa apa, aleea de promenada, este a Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), care tine de Primaria Generala. Iar spatiul verde - care a fost la un moment dat tot al Primariei Generale, de la care noi am luat autorizatie - a ajuns ulterior in administrarea Primariei Sectorului 3.

Primarul Sectorului 3 ne-a sunat si ne-a rugat sa ne strangem containerele de pe mal, pentru ca vrea sa construiasca acolo ceva frumos. A spus atunci ca ne va face si noua un spatiu unitar pe care sa il putem folosi.

In urma discutiei, noi ne-am strans containerele si am asteptat. Stiind ce am vorbit, n-am mai depus nicio solicitare la primarie. In 2018 - cand am vazut ca intreg spatiul verde se umple cu restaurante - l-am intrebat pe domnul primar ce se va intampla cu spatiul nostru. Iar domnul primar ne-a raspuns ca, din cate intelesese, noi n-am mai vrea sa desfasuram activitate in zona", a explicat Teodor Frolu.

Asa a ramas Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 fara spatiu pe malul Dambovitei in care sa isi depoziteze echipamentele folosite la plimbarile cu ambarcatiuni usoare.

Primaria Sectorului 3 a umplut intreg malul Dambovitei cu spatii pentru restaurante. Foto: Gabriel Kolbay/Ziare.com

Mai mult, in martie 2019, asociatiei i-a expirat si concesiunea pe luciul de apa pe care organiza plimbarile.

"Noi am depus solicitare la Apele Romane pentru o prelungire a contractului. Dumnealor ne-au transmis ca nu se poate - legea n-ar permite inca o prelungire - si ca trebuie sa ne inscriem la licitatie pentru spatiul respectiv. Dar licitatia s-a organizat pentru dreptul de amenajare, in zona, a unor 'constructii plutitoare, pasarele de acces, pe care se vor desfasura activitati comerciale'. Adica pentru terase plutitoare de restaurante.

In aceste conditii, ce era sa fac? Eu, care nu incasez si imi platesc chiria din sponsorizari, sa ma duc sa ma lupt la licitatie cu restaurantele care isi permit sa plateasca? Despre ce vorbim?", ne-a mai spus Teodor Frolu.

Pe 17 iunie, Apele Romane au organizat licitatia pentru concesionarea a 1.922 de metri patrati de teren in albia Dambovitei, in zona de centru a Capitalei.

Dreptul de a folosi acest spatiu (pe care inainte se organizau plimbarile cu canotca- n.red.) a fost castigat - potrivit informatiilor furnizate de Apele Romane la solicitarea Ziare.com - de o societate numita Chirio Hidroamenajari si Distributie SRL, infiintata in 2017 si care in 2018 nu a avut activitate comerciala. Aceasta s-a angajat sa plateasca, anual, o chirie de 32.298 lei, potrivit Apelor Romane.

Potrivit datelor Registrului Comertului, firma - infiintata cu un capital social de 200 de lei - este administrata de unicul actionar numit Florin Chiriac, un barbat cu domiciliul in judetul Ilfov.

Apa pe care pana in acest an se organizau plimbari cu barca a fost concesionata catre o societate care anul trecut nu a avut activitate comerciala. In stanga, suprafata inchiriata, asa cum figureaza ea in Cartea Funciara. Fotomontaj: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Pana la acest moment, pe Dambovita nu s-a amenajat niciun ponton-restaurant. Ramane, insa, sa vedem, ce se va intampla pana la toamna sau in anii urmatori. Deja restaurantele din zona au inceput sa isi puna mese si pe spatiul de promenada sau in spatiile de acces catre apa.

Mese au inceput sa apara si pe promenada de langa Dambovita, nu doar in spatiul delimitat pentru terase. Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay

Teodor Frolu spune ca Asociatia Ivan Patzaichin nu a avut niciodata vreun interes imobiliar pe malul Dambovitei, ci doar a vrut sa promoveze ecoturismul.

"Noi am democratizat acel spatiu, le-am dat oamenilor acces la el. Administratia n-a inteles asta. Ei s-au gandit: e un loc interesant acolo, hai sa vedem cati bani putem face de pe urma lui!

Bun, poti face si bani, dar nu in defavoarea oamenilor. Tot acel spatiu verde s-a umplut cu restaurante. Nu stiu daca asta e o viziune europeana. Noi ne-am dorit, de la inceput, altceva pentru acel spatiu. N-am avut si nici nu avem acolo vreun interes imobiliar, economic sau de alta natura materiala, ci doar am vrut sa promovam Delta si ecoturismul, prin toate activitatile pe care le-am organizat acolo, ani la rand.

Toate lupta noastra n-a fost nici pentru bani si nici pentru terenul de pe malul Dambovitei, ci pentru o serie de principii in care credem. Sper ca oamenii sa inteleaga asta", a mai spus Teodor Frolu.

Ivan Patzaichin: Ar fi pacat sa nu folosim ce-am realizat aici, pe Dambovita

Ce-i de facut, in aceasta situatie? Loc pe malul Dambovitei nu prea mai este, din cauza ca Primaria Sectorului 3 a insistat sa il ocupe pe tot cu terase pe care primarul Robert Negoita le considera "cu aspect european".

Dupa ce si-a epuizat caile de actiune, Ivan Patzaichin le-a solicitat, in scris, sprijin Vioricai Dancila, ministrului Apelor, Ioan Denes, directorului Apelor Romane, Victor Sandu, primarului Capitalei, Gabriela Firea, si edilului Sectorului 3, Robert Negoita.

Iata cateva fragmente din scrisoarea adresata oficialilor de Ivan Patzaichin:

"Va solicitam sprijinul in realizarea unui cadru adecvat la nivelul Romaniei (de care va beneficia si Bucurestiul) prin care sa devina obligatoriu ca odata cu dezvoltarea de activitati comerciale pe luciurile de apa sa fie obligatorie consolidarea componentei eco-culturale si de asigurare a accesului gratuit la luciul de apa respectiv.

Ca urmare, va rugam sa ne sprijiniti cu (1) o solutie legislativa (sau prin regulament) de acces neingradit al publicului pe luciul de apa si (2) facilitarea accesului pe apa prin realizarea unei infrastructuri specifice (pontoane, scari de acces, rampe) care sa fie definita ca spatiu public aflat in administrare locala pentru activitati recreative (similare echipamentelor de sport din parcuri).

Ivan Patzaichin, la un eveniment de promovare a ecoturimului in Romania. Foto: Arhiva Facebook/Ivan Patzaichin

Desi ascunsa printre atatea elemente de poluare fizica, vizuala si sonora, Dambovita are un imens potential pentru a deveni o marca urbana pentru Bucuresti, un plaman verde pentru oras daca va intra intr-un program adecvat de inverzire si impadurire a malurilor prin extinderea spatiului verde.

V-am expus aceasta preocupare care ma framanta pentru ca demersurile pe care le-am putut face, la nivelul nostru de organizare, au fost epuizate. De asemenea, experienta noastra din ultimii 6 ani a fost pozitiva si ar fi o mare pierdere sa nu o capitalizam".

Daca vreo autoritate dintre cele sesizate va catadicsi sau nu sa sprijine Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 sa isi reia activitatea pe Dambovita ramane de vazut.

Tot ceea ce stim acum este ca autoritatile n-au facut, de fapt, decat sa incurce lucrurile si sa le rapeasca bucurestenilor una dintre putinele oportunitati de a se bucura de natura, in Capitala.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ivan Patzaichin plimbari canotca Dunare, #Ivan Patzaichin Teodor Frolu Robert Negoita , #administratia