O mana de bucuresteni lupta - de cateva saptamani - pentru a salva Parcul Constantin Brancusi, pe care Primaria Sectorului 3 il rascoleste cu excavatorul. Din pacate, in loc sa-i asculte si sa-i ajute pe oameni, autoritatile locale nici macar nu se obosesc sa le explice de ce au ales sa le distruga spatiul de relaxare. In schimb, grabesc demolarea, ca sa scape mai repede de scandal.
In urma cu doua saptamani, in Parcul Constantin Brancusi - situat pe strada cu acelasi nume din Sectorul 3 - cativa muncitori ai primariei incepeau sa demonteze leaganele si toboganele si sa scoata terenul sintetic. Atunci au aflat, cu uimire, oamenii din zona ca parcul urmeaza sa fie dezafectat.
Revoltati, bucurestenii au incercat, mai intai, sa inteleaga de ce se intampla una ca asta. Si cum la Primaria Sectorului 3 n-au gasit raspunsuri lamuritoare, oamenii au cerut sprijinul consilierilor USR si au organizat doua mitinguri (pe 14 si 21 aprilie) in parc. Scopul: sa-l impiedice pe primarul Robert Negoita sa strice ce a mai ramas din spatiul de agrement si sa-l determine sa le explice, detaliat, de ce au ajuns excavatoarele pe care scrie "I love Sector 3" sa distruga parcul!
Din pacate, primarul de sector a ramas surd la cerintele oamenilor. In consecinta, luni, pe 22 aprilie, devastarea parcului continua in ritm alert. La orele pranzului - cand echipa Ziare.com a ajuns in zona - muncitorii sparsesera deja buna parte dintre alei si tocmai incarcau piatra sfaramata.
Cativa oameni din cartier se adunasera in parc si incercau sa incetineasca demolarile. In vuietul si trancanitul exacavatorului, unii dintre ei vorbeau cu presa, explicand de ce e important ca Primaria Sectorului 3 sa nu distruga parcul. Altii strangeau semnaturi pentru petitii de salvare a spatiului verde. Iar altii incercau sa le puna muncitorilor bete-n roate, ca sa mai castige timp. Doar-doar s-o intampla, pana la urma, vreo minune, iar parcul lor nu va mai fi ras de pe fata pamantului!
Roxana Mache locuieste in vecinatatea parcului si spune ca existenta acestuia i-a usurat mult viata, in ultimul perioada.
"Eu am un bebelus de un an si 5 luni si anul trecut - cat a fost copilul mai mic - l-am adus aici. Veti spune ca, teoretic, nici parcul IOR nu e departe. Este adevarat. Dar ca sa poti scoate un copil mic in IOR, trebuie sa depasesti zona retrocedata, care e lasata de izbeliste. Iar asta inseamna ca, de fapt, locurile accesibile din IOR nu mai sunt atat de aproape.
Acum, cand copilul a mai crescut un pic, nu mai am la fel de mult timp la dispozitie. In consecinta, m-am obisnuit sa vin cu copilul tot aici, aproape, in Parcul Brancusi, sa ne jucam", a declarat bucuresteanca.
Tot Roxana Mache ne spune ca nu doar tinerele mame au de suferit de pe urma desfiintarii parcului. Probleme vor avea si batranii, care se deplaseaza greu si care nu pot merge tocmai pana in IOR doar ca sa stea seara, cateva zeci de minute, pe o banca. In plus, desfiintarea terenului de sport inseamna si ca adolescentii nu mai pot juca baschet sau fotbal in preajma blocului, ci trebuie sa se duca tocmai in IOR.
Venita in parc sa isi plimbe catelul, doamna Camelia se uita lung la buldozer. Ridica din umeri si spune ca cel mai mult ii va lipsi tarcul de animale.
"Acum, fara tarc, unde sa duc eu catelul? Care e cel mai apropiat loc, stiti? E insula cateilor din Parcul IOR... Pai eu sunt o femeie in varsta cu un catel mic. Cum sa bat atat drum ca sa-l pot plimba? In insula cateilor sa se duca Robert Negoita. Sa stea acolo, in fiecare dimineata! Asa sa scrieti acolo ca am zis, sa vada si el", ne spune femeia.
Gabriel Nica - un alt bucurestean care incearca sa opreasca distrugerea parcului - spune, insa, ca grija lui e cu totul alta. Dupa ce se demoleaza parcul, se vor construi blocuri, in loc? Daca da, aglomeratia din zona le va transforma oamenilor viata intr-un cosmar.
Brusc, intreaga discutie e acoperita de vocea unui barbat din zona care incepe sa tipe din toti rarunchii la muncitori, cerandu-le sa isi opreasca utilajele. Motivul: incep orele de odihna, iar el ar vrea sa profite de ele!
Satui sa se tot certe cu oamenii din cartier, muncitorii opresc excavatorul si basculanta si se strang laolalta, departe de restul lumii din parc.
Ii intrebam pe bucurestenii din cartier daca stiu in baza caror acte sau hotarari judecatoresti se desfiinteaza parcul. Se vor opri muncitorii la spart alei sau vor taia si copacii? Oamenii ne spun ca, la randul lor, au intrebat la Primaria Sectorului 3, de unde n-au primit, inca, niciun raspuns concret! Autoritatile evita sa dea detalii si ar vrea ca demolarea sa se termine cat mai repede, ca sa scape de scandal!
Robert Negoita: Nici Dumnezeu nu le rezolva pe toate! Am explicat situatia pe Facebook! Detalii tehnice puteti cere in scris!
In mod normal, primarul Sectorului 3, Robert Negoita, ar trebui sa le dea oamenilor toate detalii despre acest caz. A facut totul pentru a salva spatiul de agrement? Si daca da, ce actiuni a intreprins in instanta si cum s-au finalizat ele?
Ca sa aflam, am incercat luni sa il contactam mai intai telefonic si apoi pe retelele de socializare pe primar. Fara succes, insa.
In consecinta, am mers, luni la pranz, la sediul central al Primariei Sectorului 3 de pe strada Dudesti, ca sa-l rugam pe edil sa ne dea detalii despre caz. In sediul primariei ne-a intampinat un politist local. Auzind ca vrem sa vorbim cu primarul, acesta ne-a condus la o usa inalta in spatele careia se afla departamentul de comunicare al institutiei.
Nu ni s-a permis sa intram. In schimb, dupa cateva secunde, a iesit sa ne intrebe ce dorim doamna Florina Gheorghe. Aceasta ne-a spus politicos ca intelege ce vrem, dar ca, inainte sa ne dea un raspuns clar, trebuie sa verifice programul domnului primar. Zis si facut: doamna a disparut din nou in spatele usii departamentului de comunicare.
Dupa cateva secunde, a revenit si ne-a raspunde ferm: domnul primar ne transmite sa ne documentam din ce a postat dumnealui pe Facebook!
Ulterior, Primarul Sectorului 3, Robert Negoita a revenit la telefon si ne-a comunicat ca trebuie sa solicitam in scris detalii juridice cu privire la parc. In rest, situatia a fost explicata intr-o postare pe Facebook.
Din pacate, in realitate, in respectiva postare, Robert Negoita nu face decat sa arunce vina distrugerii parcului pe niste oameni carora nici macar nu le mentioneaza numele. Iata ce a spus primarul:
"Cum raspund judecatorii aia care au retrocedat spatii de joaca? Cum raspund judecatorii aia, care au retrocedat un loc de joaca? (...) Care au pus in posesie chestiuni nelegale? Ca legea interzice treaba asta...
Este o realitate crunta ca Primaria nu e un Dumnezeu pe lumea asta. Si nici Dumnezeu nu le rezolva pe toate, ca e multa suferinta pe lumea asta... Da, sunt foarte trist ca noi am incercat sa tinem in continuare acel loc de joaca. Si chiar daca nu este pe proprietatea privata, societatea noastra ADP a mentinut acel loc asa cum a putut... Chiar daca n-am putut sa decontam niciodata nimic. Am reparat aparate de joaca... Pana in ziua cand avem o hotarare judecatoreasca care ne pune sa platim 700.000 chirie pe o palma de pamant. Consider ca este profund in neregula si da, daca legea este egala pentru toti m-as bucura sa vad ca raspund cei care au facut aceste nelegiuiri...
Sunt convins ca dumneavoastra cunoasteti ca n-am niciun fel de implicare in toata ticalosenia asta... In afara de aceste demersuri pe care le facem, nu sunt in situatia sa ma angajez la nimic in aceasta zona atata vreme cat legea e cat se poate de clara...", a spus Robert Negoita.
Cine sunt proprietarii terenului si cine sunt ticalosii din cauza carora se darama parcul, Robert Negoita n-a mai spus. Asa cum n-a mentionat nici masurile concrete pe care le va lua pentru a salva spatiul verde. In mod normal - daca si primaria de sector o cere - Primaria Generala ar putea incerca sa-i exproprieze pe posesorii terenului si sa refaca parcul. Doar ca, momentan, nu stim nici cand, nici daca asa ceva se va intampla.
Ziare.com a solicitat in scris de la Primaria Sectorului 3 raspunsuri la toate intrebarile pe care institutia le-a lasat fara raspuns. Pe masura ce vom primi infomatiile, vi le vom comunica.
Nu mai putin de 14.310 de metri patrati din parcul Constantin Brancusi (pe care se afla si parcul pe care-l darama acum Robert Negoita) au fost retrocedati la mijlocul anilor 2000, la pachet cu 12 hectare din parcul IOR. Ambele terenuri au apartinut de mosia Dudesti-Ciolpani, nationalizata de comunisti.
Urmasul fostilor proprietari ai mosiei, Dan Romalo, a incercat sa isi recastige proprietatile, dar n-a reusit. La un moment dat, barbatul i-a cedat cu titlu gratuit drepturile litigioase unei octogenare numite Maria Cocoru. Si, suprinzator, ce nu a obtinut Dan Romalo a reusit sa revendice usor Maria Cocoru, la jumatatea anilor 2005.
Un document aflat in posesia Ziare.com arata ca, de fapt, punerea in posesie a Mariei Cocoru cu terenul din parcul Brancusi s-a facut printr-o dispozitie a primarului Sorin Oprescu, in anul 2011.
De ce ar fi interesata Maria Cocoru (sau mandatarii ei) de un parc in care oamenii isi plimba copiii? Din cauza ca, desi in realitate este spatiu verde, in documentele de urbanism, suprafata parcului e inscrisa, alaturi de alte suprafete cu vegetatie din zona, ca spatiu construibil.
In Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, intocmit in anul 2000, suprafetele din zona parcului sunt inscrise cu simbolurile L4a (in care se pot construi blocuri cu pana la 10 etaje), L3A (in care se pot ridica blocuri de pana la 4 etaje) si M2 (in care se pot construi blocuri cu pana la 14 etaje).
Din intelegerea noastra, din plansele documentelor de urbanism reiese ca - in ianuarie 2019, cand au adoptat noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 3 - in loc sa incerce sa rezolve problema zonei si sa noteze terenurile cu vegetatie ca spatii verzi, autoritatile n-au facut decat sa mai extinda putin suprafata destinata blocurilor cu 14 etaje, in zona respectiva.
Cu alte cuvinte, in teorie, mai devreme sau mai tarziu, reprezentantii Mariei Cocoru ar putea construi blocuri in Parcul Constantin Brancusi. Iar daca ar reusi sa o faca, ar castiga averi. In schimb, viata miilor de oameni care locuiesc deja in zona ar deveni un cosmar, din cauza aglomeratiei.
Primaria Generala a Capitalei a emis luni un comunicat prin intermediul caruia informeaza ca, momentan, nu se va construi nimic in parc si ca se cauta solutii pentru pastrarea spatiului verde pe suprafata retrocedata.
"Avem aceeasi dorinta, ca si a locuitorilor din zona, ca Parcul Brancusi sa ramana spatiu verde. Ne dorim sa gasim o solutie, ca si in cazul celor 4,6 hectare de spatiu verde recuperate din Parcul Verdi si ii asigur pe bucuresteni ca voi face toate demersurile pentru ca interesul public sa primeze. (...) Exista parghii legale pe care le analizam, pentru a readuce in proprietatea orasului Parcul Brancusi, in beneficiul locuitorilor din zona, avand in vedere ca la data retrocedarii acest teren era amenajat ca spatiu verde si ca pentru amenajarea sa au fost realizate investitii din fonduri publice.
Vestea buna este aceea ca, inca din ianuarie, am promovat, la Primaria Capitalei, un act normativ care a plasat terenul sub interdictie temporara de construire", a transmis primarul general Gabriela Firea, prin intermediul comunicatului.
In vreme ce autoritatile locale de intrec in promisiuni, mii de bucuresteni din zona Titan sunt nevoiti se asiste neputinciosi la distrugerea Parcului Constantin Brancusi. Deja mobilierul urban a fost scos, iar buna parte dintre alei au fost distruse de utilajele Primariei Sectorului 3. In consecinta, deja locul nu mai prea poate fi folosit pentru relaxare. Se va mai reconstrui vreodata parcul sau in locul lui se vor ridica, in curand, blocuri? Nu stim, din cauza ca autoritatile nu vor sa dea prea multe detali.
Si mai rau e ca, din pacate - desi ar fi trebuit sa o faca deja demult - primaria de sector nici macar nu le explica oamenilor pentru care lucreaza ce a facut pentru a evita distrugerea parcului si nici cum incearca acum, in mod concret, sa opreasca devastarea. In plus, mai spune Robert Negoita, daca unii bucuresteni nu inteleg situatia parcului, e doar pentru ca nu vor sa priceapa.
Cu alte cuvinte, autoritatile si-ar dori ca bucurestenii sa stea cu mainile-n san si sa accepte fara sa protesteze orice li s-ar spune. Din fericire, cel putin cativa dintre bucurestenii din Titan sunt hotarati sa faca totul pentru a evita desfiintarea spatiului verde pe care, pana zilele trecute, a fost amenajat parcul Constantin Brancusi.