Ziare.com

Operatiunea "albirea" companiilor municipale: De ce au trecut consilierii PMP de partea lui Firea - o poveste cu amenintari si fara aprobare de la "centru"

de Gabriel Kolbay
Vineri, 02 August 2019, ora 10:08

   

Operatiunea "albirea" companiilor municipale: De ce au trecut consilierii PMP de partea lui Firea - o poveste cu amenintari si fara aprobare de la "centru"
Desi in urma cu doar cateva luni fondatorul Partidului Miscarea Populara (PMP), Traian Basescu, blama existenta companiilor municipale ale administratiei Firea, pe 31 iulie, reprezentantii partidului in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au contribuit deciziv la salvarea acestora de la desfiintare.

De ce au facut consilierii PMP acest lucru? Nici macar conducerea partidului nu poate spune clar, pentru moment. Iar Ziare.com s-a lovit chiar de reactii ostile din partea liderilor din partid, incercand sa lamureasca problema.

Inca de la finele anului trecut zilele a 20 dintre companiile municipale infiintate de Gabriela Firea pareau numarate, dupa ce instanta decisese ca acestea au fost infiintate ilegal.

Cum si-a justificat instanta decizia? Prin faptul ca hotararile de infiintare a companiilor fusesera adoptate de CGMB doar cu majoritate absoluta (cu vot favorabil din partea a jumatate plus unu dintre consilieri) in loc de majoritate calificata (adica avand votul favorabil a doua treimi dintre consilieri), asa cum cerea legea.

Insa, in loc sa desfiinteze companiile municipale, administratia Firea a ignorat decizia instantei si a tot incercat sa le legalizeze.

Mai exact, a incercat sa obtina voturile a doua treimi dintre consilierii generali - deci si a unora din Opozitie - pentru "confirmarea infiintarii" societatilor.

Strategia Gabrielei Firea n-a functionat, insa, decat in foarte mica masura. Cu alte cuvinte, primarul general a convins parte dintre consilierii Opozitiei sa voteze o scindare a Companiei Municipale Energetica SA in doua companii mai mici. Acest vot a fost dat, insa, sub imperiul urgentei, in speranta ca scindarea va permite evitarea colapsului termoficarii centralizate din Capitala.

In cazul celorlalte companii municipale, insa, cei mai multi consilieri generali ai Opozitiei au refuzat sa gireze "confirmarea infiintarii". Parea atunci ca administratia Firea ramasese fara solutii pentru salvarea Holdingului Municipal.

Lucrurile s-au schimbat atunci cand Cabinetul Dancila a modificat Codul Administrativ si i-a "servit" Gabrielei Firea portita de salvare. Mai exact, ZGuvernul a decis ca proiectele de hotarare referitoare la administrarea patrimoniului - cum sunt si proiectele legate de companiile municipale din Capitala - pot fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri.

Iar in aceste conditii, administratia Firea a capatat posibilitatea de a "confirma infiintarea" companiilor doar cu voturile PSD si ALDE.

Acest calcul politic era corect, insa, doar in teorie. In realitate, administratia Firea nu se putea baza pe voturile a doi dintre consilierii PSD. Asa ca, pentru o majoritate absoluta, avea nevoie, totusi, de cateva voturi si din partea Opozitiei.

Cum USR si PNL refuzasera deja public, vehement, sa sustina "confirmarea infiintarii" companiilor, Gabriela Firea a gasit sprijinul de care avea nevoie la PMP.

In acest moment - potrivit informatiilor postate pe site-ul PMB - PMP are 3 consilieri generali activi. Au fost 4, dar unul dintre ei i-a luat locul de senator lui Traian Basescu, ales intre timp europarlamentar.

Din calculele Ziare.com, fara sustinerea consilierilor generali PMP, administratiei Firea i-ar fi lipsit un vot pentru "confirmarea infiintarii" companiilor municipale. In schimb, cu voturile PMP, "confirmarile infiintarii" au fost adoptate.

Aceasta situatie ridica o multime de intrebari. Printre ele: de ce a decis PMP - un partid aflat in Opozitie - sa puna umarul la salvarea companiilor administratiei Firea, in conditiile in care erau declarate ilegale de instanta si toata activitatea acestora de pana acum ridica uriase semne de intrebare?

A fost un calcul politic, o decizie luata pentru binele bucurestenilor sau una in folosul membrilor de partid?

Raspunsuri ar putea fi mai multe. Spre exmplu, merita mentionat, in context, ca una dintre companiile municipale - anume cea de Intretinerea Arborilor si Spatiilor Verzi - il are ca director pe Aurelian Marian Bargau, care reprezinta PMP.


Stanga: Foto Aurelian Marian Bragau din CV postat pe site-ul CM Intretinerea Arborilor si Spatiilor Verzi.
Dreapta: Foto Aurelian Marian Bragau de pe pagina personala de Facebook


Presedintele PMP Bucuresti: Lucrurile se vad mai bine din interior

Printre cei contactati pentru un punct de vedere privind motivele care i-au determinat pe consilierii din PMP sa sustina legalizarea companiilor municipale a fost presedintele filialei bucurestene a partidului, Cristian Petrescu.

Discutia a debutat cu o amenintare cu dat in judecata. Mai exact, Cristian Petrescu ne-a comunicat ca inregistreaza conversatia pe care o purtam si ca - in cazul in care ii vom trunchia declaratia - ne va da in judecata.

"In primul rand, eu as vrea sa fiu sigur ca discutia noastra este inregistrata - ca si eu o inregistrez - si ca nu veti trunchia ceva din ce va voi spune, pentru ca nu dau interviuri la telefon, doar imi exprim pozitia printr-o declaratie care nu-mi doresc sa fie trunchiata, pentru ca am patit-o de multe ori si nu este cazul sa va dau in judecata", a tinut sa declare, inainte de toate, pentru Ziare.com, Cristian Petrescu.

Ulterior - legat de votul prin care, desi este partid de opozitie, PMP a sustinut proiectele controversate si deja declarate ilegale ale administratiei Firea - Cristian Petrescu a declarat:

"Consider ca votul nostru a fost unul unitar. Asa cum data trecuta am votat pentru infiintarea acestor companii, la fel si acum am intentionat sa le punem in legalitate".

Totodata, Petrescu a tinut sa explice si componenta politica a votului consilierilor PMP. Mai exact, acesta a spus ca isi doreste o Opozitie unita cu PNL si cu USR.

"Dar atata timp cat ei nu se manifesta asa, nici eu nu inteleg sa fiu unit cu ei la Bucuresti", a subliniat Petrescu, enumerand parte dintre instantele in care considera ca USR si PNL au gresit politic, inclusiv in relatia cu PMP.

"Din punctul meu de vedere, sunt unele companii care functioneaza foarte bine si unele care functioneaza mai putin bine. Singurul mod in care putem sa le facem sa functioneze bine in interesul bucuresteanului este sa fim acolo si sa veghem la legalitatea actelor pe care aceste companii le fac si la profitul lor.

Pentru ca pana la urma sunt niste companii, trebuie sa aiba si ele profit. Doar ca trebuie sa si beneficieze bucuresteanului (...)

Si daca le-am fi desfiintat am fi ajuns unde? Odata ce ele au fost create, important e ca ele sa functioneze bine. Asta e principiul meu personal de a gandi"
, ne-a mai declarat presedintele filialei bucurestene a PMP.

In plus - a mai sustinut presedintele PMP Bucuresti - votul a fost o modalitate a membrilor partidului de a intra in companiile municipale si de a vedea cum stau lucrurile.

"Trecand peste populisme si peste toata increngatura politica, cum controlezi mai bine - din interior sau din exterior? Vazand ca si dumneavoastra ce se publica pe site-urile companiilor sau fiind acolo, in interior, si putand sa vezi toate documentele si tot ce se intampla? Parerea mea asta e!", a conchis Cristian Petrescu.

Cu alte cuvinte - din cate intelegem - presedintele PMP Bucuresti e constient ca noi - bucurestenii de rand - n-avem alta sansa de a afla cum ne sunt cheltuiti banii decat urmarind putinele informatii pe care companiile sunt dispuse sa le publice pe site-urile proprii. Si cu toate acestea, a fost de acord ca membrii PMP Bucuresti sa sustina, prin vot, continuarea activitatii, pe bani publici, a acestor companii care pana acum au fost netransparente.

Cu ce ne va ajuta pe noi daca membrii PMP vor reusi sa "vada toate documentele si ce se intampla in companii" n-am reusit sa intelegem.

Consilierul general Catalin Marian Militaru: Nu sotia mea lucreaza la companii. Nu sunt in incompatibilitate

Am incercat sa aflam si direct de la consilierii PMP ce i-a animat sa voteze pentru legalizarea companiilor municipale si daca nu cumva motivele lor ridica semne de intrebare.

Spre exemplu, intr-o declaratie de avere completata pe 17.05.2019 si postata pe site-ul PMB, consilierul general PMP Catalin Marian Militaru (care a votat pentru legalizarea companiilor municipale) a mentionat ca sotia sa, Elena Raluca Militaru, a obtinut un venit anual de 31.349 lei lucrand ca sef serviciu la Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde.

Mai multe puteti afla consultand declaratia de avere a consilierului general:In plus, Elena Raluca Militaru a fost numita si membru in consiliul de administratie al Companiei Municipale Afisaj si Publicitate, potrivit unei decizii adoptate de actionarii companiei (PMB si Ciclop SA) pe data de 13.06.2019. Pentru mai multe detalii, puteti citi hotararea AGA:In acest context, l-am intrebat pe consilierul general daca a votat "confirmarea infiintarii" celor doua companii si daca acest lucru i se pare sau nu moral.

Consilierul general nu ne-a spus clar daca a votat sau nu pentru "confirmarea infiintarii" celor doua companii, dar a mentionat ca oricum nu era in incompatibilitate, deoarece Elena Raluca Militaru nu mai este sotia sa "de nu stiu cand".

Sa fi fost votul consilierului general influentat de faptul ca fosta sa sotie figureaza in organigrama Holdingului Municipal? Nu stim. Acesta spune ca oricum se decisese, la nivel de filiala, ca votul sa fie de sustinere a "confirmarii infiintarii" companiilor si ca s-a gandit la "4.000 - 5.000 de oameni care riscau sa ramana pe drumuri".

"PMP fiind un partid politic, in contextul in care cu o zi-doua inainte noi ne-am intalnit la organizatia din Bucuresti si acolo s-a dat un vot aproape unanim de sustinere in continuare a companiilor, dupa toate sumele cheltuite si miile de angajati (4.000 - 5.000 de oameni), care riscau sa ramana pe drumuri...

Decizia a fost aproape unanima. O decizie politica asumata de organizatia de la Bucuresti prin votul consilierilor din CGMB (...)

Liberul meu arbitru mi-a spus sa votez ca urmare a acestor investitii facute, a locurilor de munca create. Ce e parte de instante - am mers pe mana Directiei Juridice si a secretarului general al Primariei - care ne-au asigurat ca nu e nimic ilegal in ceea ce facem.

Fiind oameni de buna credinta, am pus inainte de toate cetateanul si banul public care, teoretic, s-ar fi putut pierde. Primaria cel putin un an de zile s-ar fi blocat. Executivul, prin companiile astea care sunt cat de cat puse pe picioare"
, ne-a spus Militaru.

Presedintele PMP, Eugen Tomac: Au votat fara acceptul partidului. Vom analiza situatia saptamana viitoare!

In luna februarie, fondatorul si presedintele onorific al PMP, Traian Basescu, a declarat pentru Ziare.com ca, din punctul sau de vedere, Gabriela Firea trebuia sa cheltuiasca banii bucurestenilor cu folos, nu sa capitalizeze companiile municipale.

Joi, in ciuda insistentelor noastre, Traian Basescu nu a putut fi contactat telefonic pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la faptul ca tocmai consilierii generali ai PMP au fost cei care au ajutat-o pe Gabriela Firea sa isi salveze companiile municipale.

L-am intrebat si pe presedintele PMP, Eugen Tomac, cand a decis formatiunea politica sa isi delege reprezentanti in companiile municipale si cum se face ca acestia au salvat, prin votul lor, societatile.

Eugen Tomac ne-a transmis ca filiala Bucuresti a votat "confirmarea infiintarii" companiilor Gabrielei Firea fara a avea acordul partidului si ca situatia va fi analizata saptamana viitoare.

"Deciziile luate de PMP Bucuresti, precum si votul de ieri, vor face obiectul unei analize serioase in primul Colegiu Natioanl al PMP.

Nu au avut acceptul partidului pentru votul de ieri, a fost decizia organizatiei de Bucuresti.

Va pot confirma ca atat PMP Bucuresti, cat si organizatiile de sector au informat in urma cu doi ani ca vor desemna in consiliile de administratie ale unor entitati ce apartin primariilor, persoane din partea PMP pentru a exista un echilibru in ceea ce priveste reprezentarea politica.


Foto: Alexandru Dobre/Mediafax.ro/Hepta.ro


In urma cu un an de zile, PMP a decis la nivel central ca in Bucuresti toate organizatiile intra in opozitie fata de administratia locala, tocmai de aceea situatia va fi analizata extrem de riguros de partid saptamana viitoare"
, a transmis Eugen Tomac.

Ramane sa vedem daca bucurestenii - din banii carora companiile municipale au fost capitalizate cu circa 600 de milioane de euro - vor avea sau nu ceva de castigat de pe urma acestei galceve politice complicate.

Oricum ar fi - dupa cum au explicat pentru Ziare.com consilierul PNL Catalin Deaconescu si consilierul USR Ana Ciceala - votul de "confirmare a infiintarii" nu reprezinta, de fapt, legalizarea functionarii companiilor municipale, care sunt, in continuare, vizate de zeci de procese.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16241 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Observati atent cum stufosenia legislativa combinata cu ubicuitatea

constitutionala si caracterul oportunistic romanesc dau nastere unor legalizari profund imorale si total nedemocratice.
Adica ne alegem primarele sa se ocupe de gospodaria orasului, satului si dansul, pentru ca e democratura curata, decide sa concureze curat preferential economia prezumat libera sa produca, nu sa consume ca administratia, de ex. Ba chiar e indreptatit sa inregistreze si profit, daca tot si-a infiintat consortiul de firme capabil sa pape LEGAL bugetul, nu vedeti ?
Iar fondul de prezumata legalitate este abil controlat si completat, unde este nevoie sa se afirme clar viziunea pesedista, de activitatea si rezolutia guvernului care conduce DECAT la urgenta! Doamne ce natie am ajuns dupa doar 30 de ani de libertate...

 

Escroci si astia de la pmp !

Consilierii de la primaria Bucuresti ai pmp ... Chiar nu stia conducerea centrala cum vor vota astia ? Nu au avut nicio discutie ???

 

Uscaturile astea, gen ALDE sau PMP, trebuie sa dispara

Sunt conduse de politicieni uzati si compromisi, ma refer la Tariceanu si Basescu. Cred ca 30 de ani au fost destul, ce au avut astia de facut in politica pana acum, au facut, cu bune si rele.

Acum partidele lor sunt doar niste partide toxice, au o sustinere populara minima, nu au nicio convingere, au doar interese si sunt gata sa negocieze absolut orice cu oricine.

pmp se mana in mana cu psd in toata tara

pai aliantele locale sunt psd-alde-pmp in toata tara

la Bucuresti oamenii lui Basescu voteaza ORICE le cere Firea...

despre ce vorbim? opozitie reala in Bucuresti face exclusiv USR. si atat, nimeni altcineva!

Fara comentarii!

Poate l-au amenintat pe Basescu ca ii iau casa de pe Mihaileanu:))). Politica este arta compromisului si daca se adauga si interesul personal, material, financiar se ajunge la situatia actuala din Romania, unde cred ca iti ajung degetele de la o mana sa numeri politicienii care doresc binele acestei tari si a cetatenilor.

il doare pe basescu la butsch de amenintari

ca si tomac,nu are nici o putere asupra consilierilor
care,stiind ca e ultima lor sansa,voteaza orice ca
sa-si umfle conturile.
daca nu bani,atunci slujbe grase pt copii/sotii/amante.

companiile astea vor distruge bucurestiul
pentru ca inghit bani si nu produc absolut nimic.

"Si in doua teemniti large, cu de-a sila sa-i aduni.."

Eminescu.

 

Sa dai foc

"Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni".
In Bucuresti avem o noua coalitie: psd-alde-pmp.
Merita anul viitor sa iasa lumea la vot si sa mature aceste gunoaie.

Uare de ce????????

Uare de ce fac spume la gaura acesti rezistoizi unsurosi si sulfurosi? Pentru ca au fost tradatzi? Pentru ca au luat-o la ghinghie? Chiar nu stiau cu ce se mananca PMPul? Doar scorbura aia de garaj bashista a fost cuibu lor primordial. Si acum au ajuns cumva pe drumuri? Au fost intzarcatzi de Petrov si nu mai au la tzatza cui sa suga?

Nu poti sa ai incredere...

in Basescu-punct!

 

asa

....pas

prostii

v-ati gandit sa faceti loc pentru doar 2 partide? PMP va deranjeaza? Pe mine ma deranjeaza ca fostul USL traieste...

 

dar ce voia pmp ?

sa traiasca din succesul/munca altora ?
oricum,nu vor mai intra in parlament asa ca
au iesit la produs.

pnl si usr i-ar fi luat in seama dar acesti indivizi
s-au aliat cu psd de la inceputuri,nu de acum,fiind
nefrecventabili de lumea civilizata.

ce e asa de complicat ?

pur si simplu,pmpistii au fost cumparati.
fiecare a primit ce-a vrut de la firea,
chiar si sauna+lautari impreuna cu gabi cea vivace :)

tomac nu mai stapineste demult partidul ai carui
membri se prostitueaza la drumul mare.

pt ca usr si pnl nu i-au luat in echipa,derbedeii
astia isi distrug partidul dar isi ingrasa conturile.

 

De ce au trecut consilierii PMP de partea lui Firea

Ne intrebăm de ce sunt lucruri ciudate in politică in general,oameni fără caracter, de cand și-a schimbat blana Băsescu cei de ai lui il urmează, păcat de Tomac pare un om mai cu caracter.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor