Dispar Uber si Taxify? De teama transportatorilor, Guvernul vrea sa modifice legea taximetriei prin OUG

Sambata, 02 Martie 2019, ora 16:30
13868 citiri
Dispar Uber si Taxify? De teama transportatorilor, Guvernul vrea sa modifice legea taximetriei prin OUG

Sub presiunile transportatorilor, Ministerul Dezvoltarii a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta al carui scop declarat este, in principal, sa combata pirateria din domeniul taximetriei.

Inca de la jumatatea lunii februarie, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a organizat un protest in Piata Victoriei, solicitand Cabinetului Dancila o ordonanta de urgenta pentru combaterea pirateriei din bransa.

Cum proiectul de ordonanta a intarziat sa apara, COTAR a amenintat ca va bloca soseaua Kiseleff cu peste 5.000 de masini. Pana la urma, insa, transportatorii s-au inteles cu Guvernul si au renuntat la organizarea uriasului protest, cu conditia ca proiectul de OUG sa fie lansat cat mai repede in dezbatere publica.

Vineri, pe 1 martie, Ministerul Dezvoltarii a pus, in cele din urma, proiectul de ordonanta in dezbatere publica, iar transportatorii se declara multumiti daca textul ar fi adoptat in forma prezenta.

Detalii a oferit pentru Ziare.com presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.

"Am vazut proiectul si, din punctul meu de vedere, continutul este in acord cu solicitarile noastre si cu ceea ce am discutat cu reprezentantii Guvernului. Prin intermediul acestui proiect, activitatea de rent-a-car trece la Ministerul Transporturilor. Iar asta inseamna ca nimeni nu va mai putea face transport de persoane fara sa fie autorizat, exact asa cum sunt taximetristii care respecta legea.

In plus, se elimina din lege sintagma 'in mod repetat', ceea ce inseamna ca autoritatile ii vor putea opri pe cei care fac transport cu incalcarea legii inca de la momentul in care ii depisteaza. In prezent, din cauza neclaritatii induse de sintagma 'in mod repetat', acest lucru nu este posibil", a declarat Vasile Stefanescu.

Inca de acum doua saptamani, Stefanescu a sustinut ca nu este in regula ca societatile de taxi sa aiba nevoie de autorizatii si licente si, in plus, sa plateasca taxe si impozite, in vreme ce soferii de UBER, Taxify, Bla Bla Car si Clever Go "circula fara probleme, dau comenzi, incaseaza bani, sfidand legislatia pentru transporturi si taximetrie".

Din informatiile Ziare.com, in acest moment, in Romania, soferii de Uber, spre exemplu, au posibilitatea sa obtina atestate si chiar licente, dar pentru asta ar trebui sa isi inregistreze masinile pe o firma.

Iar multi dintre ei nu procedeaza in acest fel, ci isi folosesc masinile proprii sau chiar inchiriaza unele pentru a face transport de calatori.

Or, proiectul de ordonanta lansat vineri in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii prevede ca soferii care fac transport fara licenta pot fi amendati cu pana la 5.000 de lei. Iar asta inseamna ca serviciul de transport bazat pe aplicatii de mobilitate urbana fie se va reorganiza, pentru a functiona dupa reguli mai stricte, fie va disparea.

Reprezentatii Uber si cei ai Clever Taxi au transmis deja ca sustin imbunatatirea legislatiei romanesti privind transportul de persoane. Cu toate astea, Clever a informat ca, potrivit unui sondaj IRES, 2,5 milioane de romani folosesc aplicatii de mobilitate urbana si ca acestora nu le-ar placea sa li se restrictioneze accesul la astfel de servicii.

In consecinta, modificarea legislatiei de profil ar trebui facuta in urma unei dezbateri publice bazate pe argumente, in pripa, prin ordonanta de urgenta.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....