Ziare.com

A sabotat-o PNL pe Firea? Un specialist din sistem arata ce s-a intamplat, pas cu pas, la avaria care a oprit caldura si apa calda in Bucuresti

de Gabriel Kolbay
Marti, 11 Februarie 2020, ora 11:23

   

A sabotat-o PNL pe Firea? Un specialist din sistem arata ce s-a intamplat, pas cu pas, la avaria care a oprit caldura si apa calda in Bucuresti
In vreme ce Gabriela Firea continua sa acuze ELCEN ca i-a lasat pe bucuresteni in frig doar ca sa o puna pe ea intr-o lumina nefavorabila, specialisti in termoficare, jigniti de afirmatiile primarului general, ne-au explicat de ce nici macar nu poate fi vorba despre asa ceva.

Sistemul de termoficare al Capitalei - cel mai mare din Romania - are mai multe componente. Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN. Acestea produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.

Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa ca si magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.

Ce rost are tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care pleaca pe conducte mai subtiri - numite retea secundara de distributie - catre calorifere si robinete.

Punctele termice si conductele din subteranele orasului sunt administrate de una dintre companiile infiintate de Gabriela Firea, Compania Municipala Termoenergetica SA (care a preluat sarcinile falimentarei RADET - n.red.).


Cum arata conductele magistrale ale Termoenergetica, in galerii - Foto: Ziare.com


Cat strabate kilometri intregi de conducte magistrale, de la CET-uri pana la punctele termice si inapoi, apa se mai raceste. Asa ca, odata intoarsa in CET-uri, ea trebuie reincalzita inainte sa fie repusa in circuit.

Cat de mult trebuie incalzita apa? E decizia CM Termoenergetica SA, care face comanda catre CET-uri, solicitand apa la o anumita temperatura.

Avand comanda, CET-urile trec apa prin niste boilere, care functioneaza cu abur fierbinte. Apoi, daca inca nu s-a incalzit suficient, apa mai este trecuta si printr-un cazan cu apa fiebinte (CAF). Si, in cele din urma, este din nou livrata pe magistrale, ca sa incalzeasca orasul.

Ce s-a intamplat vineri si sambata si de ce au pocnit tevile

Sistemul de termoficare merge prost, in special atunci cand se inregistreaza avarii. Acestea pot aparea atat in CET-uri, cat si la conductele CM Termoenergetica SA (acestea din urma crapa, in medie, de peste 3.500 de ori pe an).

Vineri seara, pe 7 februarie, a crapat o conducta. Iar sambata dimineata a crapat alta. Daca despre prima avarie nici PMB, nici Termoenergetica nu s-au grabit sa dea declaratii, a doua a iscat scandal.

Gabriela Firea a anuntat, inca de sambata dimineata, ca avaria ar fi fost cauzata intentionat de ELCEN (prin CET Sud - n.red.), care ar fi livrat apa mult mai fierbinte decat ceruse Termoenergetica, provocand astfel spargerea tevii. Luni, Firea a reluat declaratiile pe acelasi ton:

"Ne mentinem opinia ca a fost o greseala intentionata a celor de la ELCEN. Ca a fost un sabotaj industrial prin care au fost pedepsiti locuitorii din sectoarele 2 si 3, doar pentru a fi un atac politic la adresa primarului general. (...) S-a provocat in mod intentionat o avarie majora, cea mai complexa din sistem din ultimii 20 de ani", a acuzat primarul general al Capitalei.

Firea a mai spus ca n-a auzit ca premierul Ludovic Orban sau ministrul liberal al Economiei sa-l fi tras la raspundere pe administratorul special al ELCEN (Claudiu Cretu - n.red.) "membru PNL", "care direct sau indirect a comandat acest sabotaj industrial".

Firea nu crede ca a fost vorba despre o eroare tehnica sau umana, pentru ca daca asa ar fi stat lucrurile, ELCEN ar fi anuntat pe cine trage la raspundere.

Gabriela Firea a sustinut, totodata, ca nu are nimic impotriva specialistilor din ELCEN, pe care ii respecta. Dar - daca acuzatiile de sabotaj ale primarului general ar fi fondate - inseamna ca parte dintre acesti specialisti ai ELCEN ar fi acceptat sa se sparga cu rea intentie tevile de termoficare din subteranele Capitalei, lansandu-i pe oameni in frig.

Cum sa respecti si, totodata, sa acuzi de sabotaj un specialist n-am prea inteles. Asta, daca nu cumva o fi fost o declaratie menita sa-i asigure pe specialistii din ELCEN ca - desi sunt pomeniti atat de des in aceste zile - razboiul declaratiilor nu-i priveste, de fapt.

Poate apa fierbinte sa sparga o teava de termoficare?

Directorul general al CM Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a sustinut intr-o conferinta de presa ca intr-adevar apa a spart o teava, din cauza ca era prea fierbinte.

"Dupa ora 22:50 (vineri, pe 7 februarie - n.red.) a avut loc o avarie care s-a inregistrat pe o bretea a Magistralei Sud (Magistrala II Sud - n.red.), care a afectat 4 puncte termice.

Cea de-a doua avarie, cea de intensitate, are loc la inceputul Magistralei 3, la iesirea (acesteia - n.red.) din CET Sud. (...) Vorbim despre o avarie care a dislocat aproximativ un metru de metal.

Avaria a avut loc la o schimbare de directie. Acestea (schimbarile de directie, un soi de curbe ale conductei - n.red.) se folosesc pentru a prelua dilatarea (tevii - n.red). Asa cum stim cu totii si fara studii in metalurgie, cand se incalzeste, fierul se dilata. Atat de puternic a fost acel soc termic, incat a facut ca aceasta schimbare de directie sa crape. (...)

Practic, tot ce pompa CET in acel moment s-a dus in acea gaura. (...) S-a ajuns la o zona de circa 300 de blocuri afectate. S-a intervenit pentru izolare (...). La momentul de fata, avaria este finalizata (remedierea ei - n.red.) suntem in incarcarea sistemului (cu apa, pentru reintrarea in functiune - n.red.)", a spus Alexandru Burghiu.Declaratiile administratiei Firea sunt cutremuratoare. Sa existe intr-adevar oameni la CET Sud care - fara sa le pese de soarta bucurestenilor - au facut manevre cu scopul de a sparge tevile Termoenergetica si de a lasa oameni in frig?

Ca sa intelegem mai bine ce s-a intamplat si daca poate fi vorba despre "sabotaj" - cum sustine Gabriela Firea - am incercat sa luam legatura nu numai cu conducerea Termoenergetica SA si a ELCEN, ci si cu specialistii din productie ai acestor societati.

Ne-am gandit ca respectivii oameni, specializati in termoficare si nevoiti sa lucreze zilnic unii cu ceilalti, vor spune lucrurilor pe nume. Ne-am gandit ca specialistii nu-i vor ascunde pe vinovati, dar nici nu isi vor permite sa arunce cu acuzatii la adresa colegilor lor de breasla, din ratiuni politice.

I-am cerut prima oara directorului general al CM Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, sa ne faciliteze, in dimineata zilei de luni, o discutie cu specialistii companiei municipale pe care o conduce. Am vrut sa aflam, in special, cum au trecut acesti specialisti de criza de vineri si sambata si daca ei considera - dupa ani de lucru in sistem - ca salariatii de la ELCEN au comis un act de sabotaj. Si, eventual, daca au si dovezi in acest sens.

Alexandru Burghiu a refuzat facilitarea intalnirii, sustinand ca are conferinta de presa in dupa-amiaza aceleiasi zile. Si ca, daca ne-ar da noua informatiile in avans, conferinta n-ar mai avea rost.

Ce-i drept, conferinta a avut loc. Dar la ea au participat directorul Termoenergetica, primarul general Gabriela Firea si liderul de sindicat de la Termoenergetica. Nu si oamenii care lucreaza la dispecerizare sau reparatii, care sa isi spuna, in baza experientei, parerea despre avarii si posibilitatea existentei unui sabotaj.

La solicitarea noastra, conducerea ELCEN ne-a facilitat, in schimb, o discutie cu directorul CET Sud, Florin Nicu. Iar acesta ne-a explicat, pe larg, ce s-a intamplat in seara zilei de vineri si in dimineata de sambata si de ce considera ca livrarea apei mai fierbinti n-a fost nici sabotaj si nici macar o vina a cuiva.

Iata ce s-a intamplat, de fapt, la avarie

Directorul CET Sud, Florin Nicu, a explicat pe larg pentru Ziare.com ce s-a petrecut in centrala, in noaptea de vineri, 7 februarie, si in dimineata zilei de sambata, 8 februarie.

"Noi livram apa la parametri de temperatura si presiune solicitati de Termoenergetica. In seara de vineri, 7 decembrie, livram pe magistrala tur 7.500 de tone de apa pe ora, la 97-98 de grade. Presiunea era de 4,2 bari pe magistrala de tur (prin care apa este transportata de la CET pana la punctele termice - n.red) si de 1,5 bari pe magistrala de retur (prin care apa se intoarce la CET - n.red.).

Termoenergetica a inregistrat o avarie. Dispecerul nostru a notat-o. Se vede din registrul dispecerului ca nu se stia clar pe ce magistrala era avaria. Se stia doar ca e pe Magistrala 2 sau pe Magistrala 3.

De ce? Din cauza ca debitul de apa care se ducea pe acele magistrale crestea. Atunci cand ai o spartura mare, apa se duce intr-acolo cu precadere. Or, cand s-a constatat ca debitul pe Magistralele 2 si 3 creste, in comparatie cu celalata magistrala (magistrala 1, care iese din CET Sud prin alta parte - n.red.), ne-am dat seama ca era o problema", a precizat Florin Nicu.

Directorul CET Sud sustine, insa, ca tevile Termoenergetica se sparg cam o data la 3 zile. Asa ca dispecerul a procedat cu calm.

"Se poate vedea pe diagrama scadere de presiune, atat pe magistrala de tur, cat si pe cea de retur. Dadeam apa spre avarie - alimentam defectul, cum spune noi - si deci presiunea a scazut.

Or, interesul meu este ca presiunea in conductele Termoenergetica sa ramana constanta. Cine sustine ca am face ceva ca sa spargem tevile Termoenergetica nu intelege un aspect simplu: un dezechilibru al sistemului de distributie (adica o avarie la conductele Termoenergetica - n.red) dauneaza si functionatii CET-urilor. Doar n-o sa spuna cineva ca am luat decizii ca sa ne sabotam chiar pe noi!

Initial, ca sistemul sa reziste, Termoenergetica ne-a cerut apa de adaos la nivelul a 1.000 de tone pe ora. Asta inseamna ca noi bagam o cantitate de apa de 1.000 de tone pe ora in plus, din CET. Asta, ca sa reusim sa se mentina presiunea in conducte, chiar daca din ele curge apa. Am mers asa vreo 2 ore si jumatate.

Dar, daca mentin presiunea, celor de la Termoenergetica le poate fi mai greu sa izoleze portiunea de teava sparta.


Florin Nicu, directorul CET Sud - Foto: Ziare.com/Gabriel Kolbay


Asa ca - in coordonare cu cei de la Termoenergetica, asa cum lucram mereu - am oprit si repornit pompe. Am oprit si cazanul cu apa fierbuinte (CAF) nr. 4, pentru ca acesta nu functioneaza decat daca ii asiguri o anumita cantitate de apa. Si nu i-o asiguram.

Am repornit CAF 4 abia pe la 3:30 dimineata si lucrurile reincepusera sa mearga normal, sa spunem asa.

A existat acea variatie de temperatura dimineata, este adevarat. O recunoastem. Dar atunci cand opresti si repornesti CAF-uri, aceste variatii apar. Si sunt cunoscute inclusiv de partenerii nostri de la Termoenergetica (fosta RADET) cu care lucram de ani de zile.

Daca nu reuseam sa tinem presiunea constanta, sa spunem ca mai puteam fi acuzati de ceva. Desi oricum conductele ar trebui sa reziste si la presiuni mai mari! Dar asa? Pentru o variatie de temperatura, sa spui ca din cauza noastra s-a spart teava? Pai e normal sa se sparga teava la o temperatura ca asta? In urma cu vreo 5 ani, comanda RADET apa la 115 grade! Iarna trecuta am avut comenzi de 102-105 grade! Si acum se sparge teava?

Exista o situatie in care intr-adevar s-ar fi putut intampla. Atunci cand se atinge temperatura de vaporizare a apei. Dar n-a fost cazul. La presiunea cu care livram noi, ca sa se ajunga intr-o astfel de situatie, temperatura apei trebuia sa ajunga pe la 160 de grade, potrivit diagramei de vaporizare. N-a fost cazul.

Sa se spuna acum ca am sabotat noi sistemul, in conditiile in care, de regula, facem ce putem ca sa sustinem distributia (realizata de Termoenergetica)? Sa se spuna ca ne-a cerut cineva politic sa dam apa mai fierbinte ca sa spargem tevile Termoenergetica, cand si noua ne fac rau avariile respective? E jignitor pentru noi, cei care lucram in sistem de atatia ani", ne-a mai spus directorul CET Sud.

La ora publicarii acestui articol, luni seara, sute de blocuri din Bucuresti erau in continuare fara apa calda si caldura.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 31800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca cineva ii va scoate lui firea sarma, aceasta risca sa infunde

si canalizarea orasului.. Sarma este un fel de dop, pe care daca-l scoateti firea se va scurge complet la canal. Cu tot sprijinul parazitilor rosii, Firea a acumulat un asemenea capital de resentimente impotriva ei, incat va atrage si psd-ul in groapa pe care si-a sapat-o singur. Firea va avea asupra sobolanilor rosii aceeasi influenta malefica pe care a avut-o draknea in catuse, la puscarie.

PSD n-a inteles nimic, si nici nu va intelege vreodata. Asta este avantajul strategic pe care cei care voteaza il vor avea de doua ori in acest an, la fel cum l-au avut de doua ori anul trecut!

 

O BULIBASEALA PE CARE UN partid , parca tot mai obtuz la minte

pune in functii de conducere tot felul de politruci cu capu-n bezna , ca sa provoace populatiei necazuri si scandal .

Ce treaba are Firea cu tevile de caldura din Bucuresti nu prea am priceput ...cati din astia mai sunt si la ce sa ne asteptam , sunteti toti niste DANCILA !

 

firea minte acum cum a mintit si in campanie

cand promitea ca rezolva problemele capitalei, si nu a rezolvat nimic, dimpotriva toate problemele s-au agravat. Daca nu mintea nu ar fi fost aleasa, pentru ca evident nu are competenta necesara, asa ca va continua sa minta ca altceva nu are de oferit.

Ce nu inteleg e de ce ar mai vota-o cineva dupa ce au vazut cu ochii lor 4 ani de zile ca doar minte? Ca orasul e mai murdar, mai poluat, traficul mai rau, banii aruncati pe firme ilegale in loc de reparatii ale tevilor si drumurilor. Iar firea minte si iar minte … ce cauta acolo? ce poti astepta de la ea dupa demonstratia spectaculoasa de incompetenta oferita in fiecare zi? Urmasii comunistilor ofera doar ce au oferit si aia, saracie si mizerie.

specialistul, fost angajat radet

ne poate explica si de ce tevile nu au fost schimbate in 30 ani de la revolutie. sau cate tevi s-au schimbat pe mandatele primarilor de dreapta. si de ce a fost nevoie sa fie pompat abur la 120 grade in loc de 100, in conditiile in factorul ger, avea valori destul de scazute. si ce reactie fizico-chimice se produl la nivelul materialului din care este fabricata conducta in litigiu, atunci cand temperatura scade brusc. nu cumva se contracta, iar volumul de abur fiinda mai mare si presiunea mai mare, a cedat datorita contractarii materialului. inteb si eu.. care nu locuiesc in zona afectata.

Da tu locuiești in Tiraspol

Acolo nici nu aveți termoficare

Trebuie sa-ti spun ca vorbesti ca Firea...

Adica dai din gura (ma rog, din tastatura) fara sa cunosti despre ce e vorba.
In primul rand, unde ai citit despre abur?! Sistemul de termoficare din Bucuresti (si din orice alt oras din Romania) foloseste apa fierbinte. La presiunea de 4,2 bari (cum nu ai citit in articol), apa firbinte poate sa aibe pana la 160C fara sa fiarba.
Despre dilatare. Tot in artiocol se povesteste si cum e cu compensarea dilatarii.
Hai, lasa-te de termoficare, ocupa-te de ce cunosti.

Habarnam-ista firea, in stilul propriu al analfabetilor functional

din mafia psd, a dat vina pe altii pentru proasta gospodarire a uneia din firmele sale de tocat banii bucurestenilor (si de deturnat banii in buzunarele mafiei partinice psd-iste !) ! Mai, bucuresteni, mai romani, NU mai VOTATI asemenea hoti si impostori ...

 

Tipic pt incompetenti

Tipic incompetentiilor, inlocuiesc priceperea si competenta cu tipete si artzag (domeniu unde Firea este experta, de pe vremea cand era tzatza la A3).

Oare mahala-firea...

adica Mahalagioica asta stie ce vorbeste!?
Citi dintre "mitici" inteleg ca otreapa asta de fitze din volontari sau de unde mama lui proces verbal e tzatza este un dezastru pentru orasul lor!?
Oare? chiar inteleg...?

 

Nu, nu stie.

Dar, la fel ca toti maharii din PSD, totdeauna sunt de vina fie sabotorii, fie statul paralel, agenturili, Soros, etc, etc.

 

 

NU AM INTELES DE CE madama asta o tot tzine langa cu sabotajul

pentru ca daca ar fi cineva cu astfel de idei i-ar pune o petarda mare sub fund sau in poseta .

PSD ule , unde drqu gasesti asemenea tute sa te incurci cu ele , si sa sa te faca de bafta ?

 

Sabotorii fac parte din directivele KGB

In perioada Gheorghe-Ghorghiu Dej, chestia cu sabotorii fusese una dintre directivele inventate de KGB si imprastiate in tot lagarul socialist.
Merge ceva prost!? Gasesti imediat fo 2 sabotori si-i bagi in parnaie (trimisi la Canal) cu manie ploretara!
Clar acum?

ma tot intreb daca ludovika nu era premier ci

primar,prin bunavointa organului competent,acum tevile mai erau in greva ?! cred ca daca ludovika iesea primar,azi nu curgea apa calda la 120 grade pe strazi,ci lapte si miere !

Firicel subtirel (acolo sus!).

Nu i-a dat inca in judecata?.
Apai la asemenea fapta,dovedita deja de spetzialista Grabiela,faptasii trebuie spanzurati in fata PMB si cu tablite agatate de gat "Cine face ca ei,ca ei sa pateasca".

 

La noul RADET

Directorul noului Radet etse un militian.
Si vreti sa inteleaga ceva!

 

Foarte simplu

Madam Fifi acuza !
Probabil Pandele nu prea mai are "grija" de dansa in ultima vreme si se observa stresul de pe fata lu' madam Fifi !

 

Domne, nu incape niciun pic de indoială

că a fost sabotaj! Io insusi l-am văzut pe Soros cu o ceată de liberali cum intra pe furis in canal, inarmati cu tarnăcoape si baroase, ca să spargă conductele lu' duoamna fii rea si să ne lase pe noi, amărăstenii, fără căldură in toiu' iernii.
94s

 

Foarte simplu

Madam Fifi este sabotata din nastere !

 

Abureala cu aburul folosit deja de CET-uri pt productia de

curent electric !!!
Ce "uita" sa ne spuna al specialist ???
In primul rand ca agentul termic este un produs REZIDUAL, cu un pret ff redus, generat de utilizarea aburului utilizat DEJA in turbine pt producerea curentului electric, abur care nu mai poate fi folosit la producerea de energie electrica și care in loc de a fi "racit" prin turnurile de racire aflate la orice termocentrala, este utilizat in acele schimbatoare de caldura, boilere cum le zice acu specialstu, costul producerii agentului termic fiind INFIM, constand practic din cheltuielile de intretinere/mnentenanta ale schibatoarelor de caldura !!!
De ce este atat de MARE pretul agentului termic, nu mai exiplica specialistul, care ar fi trebuit sa spuna ca toate cheltuielile CET-ului cu producerea aburului si deci a curentului electric sunt recuperate prin vinderea curentului electric, chestie din care se obtine si un profit BABAN !
Ce "uita" sa ne spuna "specialistul" este si faptul ca din motive de "economie" M.Economiei a OPRIT doua din cele cinci CET-uri care functionau in 1989, drept pentru care, pe asigurarea incalzirii si a producerii apei calde menajere, a fost marita viteza de circulatie a agentului termic intre CET și punctele termice, fapt ce se realizeaza prin MARIREA presiunii in ale tevi vechi de peste 50 de ani... Urmarea este numarul ff mare de avarii pe ale retele de termoficare... Despre aceste lucruri "specialistul" nu sufla o vorba !!!
Este evident ca orice marire a presinii in reteaua de termoficare si asa veche de peste 50 de ani, conduce automat si la avarii... Firea fie ca stie ceva fie ca intuieste, nu spune nici ea adevarul, desi EA s-a luptat si cu socialistii ei sa preia CET-rile in administrarea Primariei, astfel multe din lucruri putand fi rezolvate operativ !!!
PS Tot raul ni se trage de la politicul nostru care a spart "productia" agentului termic de distribuirea, adica transportul acestuia !
Nu am gasit nimic despre aceste lucruri in programele candidatilor care ar dori sa fie primari ai orasului lui Bucur !

 

Nu e abureala...

Faci confuzii grave. Pina in 89 au fost construite multe CET-uri. Centrale electrice de termoficare, in special in orase cu platforme industriale. Energia termica nu era un reziduu, ci 80% din planul acelor centrale era productia de abur industrial si incalzirea oraselor si abia 20% productia de energie electrica.
Existau fie turbine in contrapresiune fie turbine cu prize reglabile de unde se scotea aburul pentru industrie. Mai mult, chiar s-au modificat turbine considerate in condensatie pura ca sa se scoata macar abur pentru producerea energiei termice urbane. Problema lor este ca de cele mai multe ori erau departe de obiectivele industriale unde trebuiau sa livreze aburul, iar de si mai multe ori activistii de partid ce erau 24 de ore din 24 in usina cind un consumator industrial striga ca nu are presiune (nu conta ce prostii facea el), politrucul dadea ordin sa se taie de la populatie, nepricepind ce de foarte multe ori nu mai puteai produce mai mult abur, ca asta era limita.
Sigur, dupa 90 cind industria a luat-o in jos cu viteza supersonica aceste CET-uri si-au pierdut clientii industriali si au mai ramas cu orasele.
ABurul de care spuneti ca este reziduu, nu e chair reziduu, ca in conformitate cu fizica si cilcul Carnot o masina termica are nevoie de doua surse, una calda si alta rece. (In paranteza, daca va infundati teava de la esapament masina nu va mai porneste.) Revenind la abur. In turbina este o zona unde aburul ajunge la presiune sub presiunea atmosferica si la temperaturi mici 30-35 de grade. ACest abur e condensat in condensator iar apa calda din condensator merge la turnul de racire.
Energia termica are o componenta importanta care este calitativa. Daca ai primi apa in calorifere de 28 de grade si in casa sunt 18-19 grade garantat contorul va inregistra energie termica. Platesti asa ceva? Sigur nu.
Iar despre cum e facut pretul, daca nu stii, las-o jos ca macane. Un astfel de CET cind face pretul este obligat sa faca imparteala si pe energia termica si pe aia electrica.
Ba omul chiar a explicat decent despre ce si cum se intimpla.
Sunt multe anomalii, una din ele este ca tevile prin care circula agentul termic primar apartin orasului, dar CET-urile trimit apa prin ele si n-au nici un control asupra miilor de tone de adaos ce trebuie sa-l bage.

a trebuit sa inghete oameni !!!

da,acesta e lucrul bine facut,pas cu pas !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor