Cum s-a laudat ministrul Mediului cu "masurile curajoase" luate sub amenintarea CE si cu dragostea ei pentru ursii care vor fi ucisi

Marti, 31 Iulie 2018, ora 17:15
4882 citiri
Cum s-a laudat ministrul Mediului cu "masurile curajoase" luate sub amenintarea CE si cu dragostea ei pentru ursii care vor fi ucisi
Foto: captura video/Ministerul Mediului

Gratiela Leocadia Gavrilescu si-a prezentat, marti, bilantul activitatii desfasurate in cadrul Cabinetului Dancila, cel de-al treilea in care conduce Ministerul Mediului de cand PSD si ALDE au preluat guvernarea.

Gavrilescu a prezentat masurile luate in ce priveste reciclarea deseurilor, gropile de gunoi sau calitatea aerului ca pe niste actiuni curajoase pe care si le-a asumat, asta chiar daca in cazul lor institutiile europene ne obligau sa luam masuri, altfel riscand grave sanctiuni financiare.

Totodata, Gavrilescu a vorbit la capitolul realizari si despre ordonanta de urgenta prin care sunt eliminati custozii din ariile naturale protejate, precum si despre planul care permite uciderea a 2.000 de ursi. Dar sa le luam pe rand.

Anul "pierzator" pentru Gavrilescu

In primul rand, niciun bilant sustinut de actualii guvernanti nu e complet daca nu incepe cu "greaua mostenire". Cum in cazul Cabinetului Dancila situatia e de-a dreptul ironica, mostenirea pasandu-se ca la stafeta in coalitie din 6 in 6 luni, demonizati sunt tot tehnocratii lui Ciolos.

"Guvernul sustinut de o majoritate parlamentara PSD-ALDE a aratat ca e o echipa unita, responsabila, si ca a pus in opera programul de guvernare. (...) V-am spus ca sunt consternata ca am gasit situatia la Ministerul Mediului cea pe care am lasat-o la sfarsitul anului 2015 (Gavrilescu a fost ministrul Mediului si in Guvernul Ponta, n.red.) si ca 2016 a fost un an pierzator nu numai pentru mine, cea care preluam mandatul, ci pentru intreg poporul roman. (...)

Daca au fost 400 de zile de guvernare tehnocrata iresponsabile, in care legi pe care ar fi trebuit sa le promoveze astfel incat sa pornim industria de reciclare din Romnaia, sau daca s-ar fi uitat atent la tot ce inseamna managementul ariilor protejate, daca s-ar fi uitat atent ca trebuie sa bugeteze statiile de monitorizare si inca multe alte proiecte, mai ales pe fonduri europene, ar fi trebuit sa continue si sa incerce sa gaseasca alte teme pentru absorbtie de fonduri europene, atunci putem sa spunem ca, intr-adevar, a fost anul amortirii poporului roman.

Pentru ca lucrul acesta nu mi-l doresc ca roman si pentru ca sunt un om care-mi iubesc tara, si pentru ca fac parte din Guvernul PSD-ALDE, care doreste ca acest popor sa traiasca in foarte bune conditii, este ca la preluarea mandatului mi-am asumat ca tot ceea ce tine de mine ca om, tot ceea ce tine ca mine de manager voi face", si-a inceput Gavrilescu prezentarea.

Ingropati in gunoaie

Dupa acest intro din care nu se intelege clar mai nimic, nici cine e de vina, nici ce isi doreste ministrul, Gavrilescu a trecut la "realizari". Prima dintre ele, planul de gestionare a deseurilor.

Gavrilescu admite insa, adiacent, ca planul a fost adoptat de Guvern pentru ca suntem obligati ca stat membru al Uniunii Europene.

"Am stabilit clar responsabilitati pentru fiecare jucator. Trebuie, fiind stat membru al UE, dar si tinand cont ca trebuie sa avem foarte mare grija de ce se intampla cu generatiile viitoare, ca trebuie sa intram intr-un calendar etapizat pana in 2025 de indepartare a tuturor produselor de unica folosinta.

Am avut in programul de guvernare o indatorire la care a trebuit sa lucram foarte mult, astfel incat Romania sa aibe o lege a siturilor contaminate, lege adoptata in iunie anul acesta, deja trimisa Parlamentului care urmeaza sa o dezbata in sesiunea care incepe la 1 septembrie", a inceput Gavrilescu enumerarea.

O alta obligatie prezentata ca realizare "curajoasa" e cea legata de interzicerea plaselor din plastic subtire: "Am avut o dorinta din momentul in care am preluat mandatul sa adoptam legea interzicerii pungilor subtiri de plastic. Am avut acest curaj chiar daca a fost o lupta cu cei care nu-si doreau lucrul acesta, dar care apoi au constientizat. Am interzis pungile subtiri de plastic ca si fabricatie de la 1 iulie anul acesta, de la 1 ianuarie 2019 nu se vor mai comercializa. In paralel ati vazut cum marii comercianti, majoritatea, au introdus pungi biodegradabile produse chiar in Romania".

Si problemele de la gropile de gunoi au fost trecute in revista ca si rezolvate: "In 2018 Ministerul Mediului a inaintat Guvernului memorandumul prin care trebuie sa inchidem cele 15 depozite municipale neconforme, care sunt si in infringement. In perioada urmatoare o sa lansam ghidul de finantare, astfel incat autoritatile sa acceseze banii de la Fondul de Mediu".

Nu va panicati cu ariile protejate, sunt avutie nationala

Gavrilescu a trecut apoi la problema ariilor protejate si a cerut tuturor criticilor ordonantei care elimina custozii sa nu se panicheze. Iata si argumentele:

"Romania are o suprafata de peste 23% de arii naturale protejate. Este normal, este corect ca statul sa gestioneze aceste arii naturale protejate care reprezinta o avutie nationala care se transmite din generatie in generatie. Am avut curajul sa pun pe picioare aceasta Agentie pentru arii naturale protejate (ANANP, n.red.).

Eu sper, cu echipa care acum incepe sa se formeze, ca aceasta agentie va performa si daca am emis un ordin de ministru prin care preluam custodia e ca vreau sa transmit cu ocazia asta tuturor celor care au muncit, au fost responsabili, care au bifat toate masurile din planurile de management, ma refer la custozi, ca nu doresc sa indepartez pe nimeni. Vom lucra intr-o echipa, toate lucrurile se vor prelua etapizat, pentru cei care si-au facut treaba, vom deveni parteneri. Pentru noi legea e unica si pentru noi si pentru custozi si pentru toata lumea".

Amintim ca acesti custozi, printre care si peste 60 de ONG-uri care s-au luptat ani de zile pentru protejarea padurilor si parcurilor naturale, au acuzat ca prin preluarea catre stat se va pierde orice control si astfel vom ajunge sa vedem vile in parcurile nationale sau piscine in mijlocul Deltei Dunarii.

Ca ministru da ordin pentru uciderea ursilor, ca om e iubitor de animale

Si a venit momentul sa se laude si cu curajul de a da ordinul care permite uciderea ursilor.

"Avem aici in slide un urs, care in ultima perioada tine de dimineata pana seara pagina televiziunilor, a ziarelor online, a mass-mediei in general, prin, sa spunem, coborarea lui din barlog, atacul asupra omului, stricaciunile in gospodarii. Si atunci, am luat hotararea anul trecut si mi-am asumat-o ca ministru, sa dau cota de interventie pentru carnivora mare protejata urs si pentru carnivora mare lup, astfel incat, in baza unei proceduri, cei care constata ca ursul, ori ca a atacat omul, si e vizibil, ori ca a atacat gospodariile sa ceara cota de interventie la Ministerul Mediului.

Lucrurile spunem ca le-am tinut sub control, in sensul ca am colaborat foarte bine cu toate autoritatile publice locale. Am avut in acelasi timp curajul sa cer directiei de biodiversitate sa faca un plan de actiune pe carnivora mare urs si lup, plan aprobat de mine si care cuprinde un numar de masuri pe care noi trebuie sa le punem in opera in perioada urmatoare. (...)

Eu sper ca in felul acesta si relatia mea ca ministru si ca om, cu toti cei care sunt iubitori de animale, asa cum sunt si eu, a fost intr-adevar si este indeplinita. Imi doresc ca relatia dintre om si animal, asa cum ea a fost pastarta de cand noi existam ca omenire, sa fie pastrata si in continuare, dar trebuie sa ne gandim foarte bine ca aceasta relatie nu trebuie sa puna sub nicio forma omul in pericol", si-a prezentat Gavrilescu compasiunea fata de carnivora mare.

Aerul irespirabil, alta realizare

Gavrilescu a vorbit si despre calitatea aerului. In conditiile in care Romania are 3 proceduri de infringement pentru poluarea mult peste limita sigurantei din Bucuresti, Iasi si Brasov, iar pentru Capitala chiar am fost dati in judecata de Comisia Europeana pentru lipsa masurilor de corectare a acestei probleme ce afecteaza sanatatea cetatenilor.

Ea a precizat ca Bucurestiul "deja a aprobat luna trecuta planul intregrat pe calitatea aerului, am notificat Comisia Europeana", de parca acest lucru ar insemna si ca masurile au fost puse in aplicare.

Ministrul a vorbit si despre statiile de monitorizare a calitatii aerului. Intrebata insa daca acestea functioneaza, Gavrilescu a raspuns "intreaga retea functioneaza cu anumite sincope, in sensul ca azi se poate strica un senzor la una... Au anumite disfunctionaliati, de aceea ne dorim ca acest proiect sa fie in stransa legatura cu prognoza".

In videoul de mai jos puteti urmari integral bilantul ministrului Gratiela Leocadia Gavrilescu

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Gratiela Gavrilescu Leocadia bilant Dancila, #Gavrilescu ursi ucisi iubitor animale, #Gavrilescu arii protejate , #ministrul Mediului