Dupa 7 ani de mandat, Negoita a descoperit ca in Sectorul 3 exista mafie imobiliara: Dupa cate am aflat, depun plangere penala

Marti, 09 Iulie 2019, ora 11:51
11157 citiri
Dupa 7 ani de mandat, Negoita a descoperit ca in Sectorul 3 exista mafie imobiliara: Dupa cate am aflat, depun plangere penala
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Primarul Robert Negoita a ajuns marti dimineata la Parchetul General pentru a depune o plangere impotriva a ceea ce el numeste "o grupare infractionala organizata", care a pus stapanire fara drept pe mai multe spatii verzi din Sectorul 3.

Inainte de a inainta sesizarea, edilul Sectorului 3 a facut si cateva scurte declaratii de presa.

Printre altele, la solicitarea jurnalistilor, Negoita a spus ca mai multe gradinite si scoli au pierdut din spatiul verde disponibil dupa ce zeci de hectare de teren au fost retrocedate, fara discernamant.

"De vina sunt in primul rand proprietarii terenurilor. Dar acestia au avut sprijin masiv din partea unor institutii ale statului (...) Este o grupare infractionala organizata", a declarat Robert Negoita.

Intrebat de presa cine face parte din aceasta grupare infractionala si, mai ales, cine o conduce, Negoita a raspuns ca spera ca organele de ancheta sa stabileasca aceste lucruri cu certitudine.

Negoita spune ca si Traian Basescu e de vina ca bucurestenii raman fara spatii verzi

La insistentele jurnalistilor, edilul Sectorului 3 a declarat ca de vina pentru retrocedarea unor spatii verzi sunt si "fosti primari ai Capitalei", printre care Traian Basescu.

"In ultima zi de mandat, a semnat retrocedarea unei suprafete importante din preajma parcului IOR (fosta baza sportiva Spartac), iar a doua zi era la Cotroceni", a sustinut Robert Negoita.

Terenul de 8 hectare al fostei baze sportive a fost, intr-adevar, retrocedat in baza unei decizii a lui Traian Basescu, in vremea cand acesta era primar general al Capitalei.

Terenul a ajuns la Dan Romalo, urmasul familiei boieresti care a detinut mosia Dudesti-Ciolpani. Ulterior, acesta a instrainat terenul. Dupa ce a trecut pe la mai multi intermediari, suprafata a ajuns in proprietatea unei societati portugheze.

Destinatia terenului s-a schimbat, in documentele de urbanism. Astfel, buna parte din suprafata care - in planul Urbanistic General al Capitalei avea destinatia de spatiu verde - s-a transformat in suprafata pe care se pot construi cladiri cu cel mult 4 etaje.

Pe respectivul teren s-a ridicat mall-ul Park Lake.

Marcata cu galben in imagine este zona in care s-a construit mall-ul Park Lake. Imaginile arata cum s-a schimbat incadrarea terenului, in ultimii ani. Astfel, in Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei din anul 2000 (foto stranga), buna parte din suprafata era spatiu verde (notata cu V1a) . Pana in 2019, cand s-a adoptat in Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3 (foto centru), parte din suprafata se transformase din V1a in M3 (spatiu in care se pot construi cladiri cu pana la 4 etaje) .

Pana la momentul publicarii acestui material, Traian Basescu nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii si un punct de vedere cu privire la acuzatiile pe care i le aduce Robert Negoita.

Negoita sustine ca abia descopera neregulile, desi e primar din 2012

Jurnalistii l-au mai intrebat pe edilul Negoita si de ce depune abia acum - dupa 7 ani de mandat - o sesizare penala in cazul spatiilor verzi retrocedate.

"Pe masura ce am vorbit pe aceste teme, au ajuns la mine informatii. Sunt nerabdator nu doar sa depun plangere penala, ci astept cu multa nerabdare sa vin sa dau declaratii in acest dosar", a declarat Robert Negoita pentru a explica lentoarea cu care a actionat.

Ceea ce n-a mai spus edilul de sector este ca el insusi - impreuna functionarii pe care ii conduce - refuza sa dea detalii clare cu privire la actiunile luate pentru recuperarea unor spatii verzi.

Spre exemplu, in cazul suprafetei de 14.310 metri patrati din Parcul Brancusi, retrocedata in 2011, directorul Directiei Juridice a Primariei Sector 3, Roxana Cirstea, a declarat intr-o sedinta recenta a Consiliului Local a Primariei Sectorului 3 ca institutia a contestat dreptul de proprietate al celei care detine terenul (adica al octogenarei Maria Cocoru) . Cu toate acestea - din cate am putut noi intelege - din raspunsurile scrise emise de Primaria Sectorului 3 la solicitarea Ziare.com si Asociatiei Salvati Bucurestiul, acest drept de proprietate n-ar fi fost contestat.

Greu de inteles este de ce - in loc sa faca lumina in acest caz prezentand documente si informatii juridice precise, la sedintele de Consiliul Local - primarul Robert Negoita a preferat sa tina niste discursuri inutile, certandu-i pe cetatenii care-i cereau informatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Robert Negoita sesizare mafie imobiliara sector, #Robert Negoita depune sesizare mafie imobiliara , #administratia