Exceptie de la Guvern: Autoritatile locale pot inchiria si folosi masini in leasing

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 19:37
3648 citiri
Exceptie de la Guvern: Autoritatile locale pot inchiria si folosi masini in leasing

Autoritatile locale vor primi acordul Guvernului ca, pe parcursul acestui an, sa inchirieze sau sa foloseasca masini in leasing operational, prin exceptie de la interdictia aplicata din 2009 pentru toate institutiile publice, cu argumentul ca lipsa autoturismelor genereaza blocaje in activitate.

Acceptul pentru astfel de achizitii va fi acordat de Guvern prin ordonanta initiata de ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului "Rabla".

Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani.

"OU 34/2009 instituie interdictia, pentru autoritatile administratiei publice locale, de a achizitiona, prelua in leasing sau inchiria autoturisme. Avand in vedere faptul ca, din 2009 pana in prezent, autoritatilor locale le-a fost opozabila prevederea, acestea intampina greutati in desfasurarea activitatii curente.

O mare parte a activitatilor de la nivelul autoritatilor executive, precum cele din domeniul autoritatii tutelare, asistentei sociale, patrimoniului, cadastrului, urbanismului, gospodaririi comunale, presupun deplasari pe raza unitatii administrativ teritoriale, iar lipsa autoturismelor in dotare ingreuneaza realizarea atributiilor, produce blocaje si are impact asupra satisfacerii interesului cetatenilor", este argumentul prezentat in ordonanta.

In consecinta, bazandu-se pe faptul ca Guvernul este abilitat sa emita ordonante in domeniul finantelor publice si economiei, cu "posibilitatea de reglementare a unor masuri financiar-fiscale", Executivul va institui, pentru anul 2013, o exceptie in favoarea autoritatilor locale, carora le va permite sa incheie contracte de leasing operational sau de inchiriere pentru autoturisme.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca institutiile publice pot cumpara masini care sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca decizia Guvernului de a cumpara masini, cu o valoare de pana in 18.000 de euro, este "una din masurile neinspirate" pe final de an, apreciind ca, daca au ramas bani necheltuiti, ar fi putut fi folositi la plata facturilor restante la ministere.

Premierul Victor Ponta a precizat insa ca pretul maxim stabilit si capacitatea cilindrica "indeamna" catre cei doi producatori din Romania, Guvernul neavand "voie sa spuna" ca autoritatile sa cumpere autoturisme doar din tara pentru ca ar incalca norme UE.

Companiile care produc autoturisme in Romania sunt Dacia si Ford.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masini leasing autoritati locale, #masini inchiriate Guvern, #masini leasing Guvern , #administratia