Foame de bani in administratie, dupa ce s-au marit salariile: Asistentii maternali au iesit in strada

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 13:51
6453 citiri
Foame de bani in administratie, dupa ce s-au marit salariile: Asistentii maternali au iesit in strada
Foto: Arhiva Ziare.com

Din mai multe colturi ale tarii sosesc informatii potrivit carora la nivelul administratiei locale sunt mari lipsuri financiare, dupa ce, in vara, salariile au fost marite nechibzuit. Asistentii maternali au iesit deja in strada ca sa isi ceara drepturile.

"De aproape doua luni, nu mai avem finantare pentru alimente, pentru medicamente, pentru incalzire, pentru nimic", a declarat la TVR Antal Adela, sefa Centrului de Plasament din Toplita.

300 de asistenti maternali si directori din centrele de asistenta au iesit in strada pentru a trage un semnal de alarma.

"Problema finantarii vine din faptul ca din 2016 s-a introdus o noua lege a salarizarii in domeniul asistentei sociale, care a crescut nivelul costurilor resurselor umane cu 50 la suta.

Or, alocarile din bugetul central din TVA au fost mai mici decat anul trecut, deci e clar ca nu aveam cum sa rezistam", a explicat si Elekes Zoltan, director DGASPC Harghita.

Si presedintele Consiliului Judetean Harghita s-a plans de efectele legii.

"Salariile au fost majorate prin lege, dar fara sustinere financiara. Consiliul Judetean Harghita a alocat aproape dublu fata de anul trecut si, avand in vedere ca fondurile noastre sunt limitate, acum suntem in imposibilitatea de a mai plati. Si asteptam Guvernul sa ia o decizie", a declarat Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita.

Harghita nu este singurul judet cu probleme. Si la Vaslui cei 1.500 de asistenti maternali spun ca nu si-au primit salariile cuvenite.

Acum, toata lumea isi indreapta ochii spre Guvern, de la care asteapta bani atat pentru salarii, cat si pentru copiii si bolnavii care sunt in grija centrelor de asistenta sociala.

De asemenea, mai multe primarii sunt in pragul disperarii. In Botosani, de exemplu, un primar a spus ca e gata sa puna lacatul pe usa institutiei, pentru ca nu mai are bani nici pentru salarii, nici pentru utilitati - caldura, iluminat public sau microbuzul scolar.

Citeste mai multe despre: Un primar de comuna ameninta ca inchide institutia. A ramas fara bani dupa ce a adus salariul mediu din primarie la 6.000 de lei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#lipsa bani salarii asistenti maternali , #administratia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
A venit fomica imediat ce a plecat servila :) Asta nou v-ar da, dar