Gradinile Versailles ale Bucurestiului, salvate in justitie: Nicusor Dan invinovateste institutiile care emit acte ilegale

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 12:10
7452 citiri
Gradinile Versailles ale Bucurestiului, salvate in justitie: Nicusor Dan invinovateste institutiile care emit acte ilegale

"Mafia imobiliara a pierdut lupta in justitie cu Asociatia Salvati Bucurestiul", anunta deputatul Nicusor Dan, precizand ca s-a reusit o mare victorie: pastrarea unui spatiu verde important pentru bucuresteni, intr-o zona de mare interes imobiliar.

Intr-un comunicat remis presei joi, Nicusor Dan anunta ca printr-o decizie motivata recent, Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv un Plan Urbanistic Detaliat (PUD) care prevedea construirea unui complex de locuinte pe un teren de 1,1 hectare, amplasat in Soseaua Kiseleff 45, zona cunoscuta ca "gradinile Versailles ale Bucurestiului".

PUD-ul a fost emis prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti 243/ 2014 (cand primar general era Sorin Oprescu, n.red.).

"Actiunea in instanta a fost inaintata de Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman, iar Asociatia Salvati Bucurestiul a intervenit in proces de partea Primarului Sectorului 1", se arata in comunicatul citat.

Instanta a constatat trei motive de nelegalitate:

a. construirea nelegala pe un spatiu verde

b. aviz nelegal emis de Directia pentru Cultura Bucuresti

c. alipirea nelegala a parcelelor.

In ciuda faptului ca "primul motiv de nelegalitate era evident, deoarece terenul figura ca spatiu verde in PUZ", mai multe institutii au validat din punct de vedere legal emiterea PUD, se arata in comunicatul citat, pe lista figurand, printre altii, functionari din Primaria Bucuresti, arhitetul sef Gheorghe Patrascu, dar si fostul prefect Nicolae Petrovan.

"Este halucinant sa vezi cum institutiile statului roman din domeniul constructiilor dau acte ilegale unele dupa altele, fara sa functioneze niciun filtru de control. Sarcina constatarii nelegalitatilor este lasata pe umerii instantelor, cand se gasesc voluntarii care sa semnaleze neregulile si sa desfasoare litigiile.

Nu exista vointa politica pentru a stopa fenomenul construirii ilegale. Inspectoratul de Stat in Constructii si Parchetul, ca ultima instanta, nu doresc sa faca lumina in aceasta zona de infractionalitate", a declarat deputatul Nicusor Dan, membru al Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Construite in perioada interbelica, respectivele gradini sunt copii in miniatura a celor de la Versailles. In prezent, terenul de peste un hectar apartine unui avocat din Capitala care vrea sa ridice pe el patru blocuri, se mai precizeaza in comunicatul citat.

C.B.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...