In tara cu noua strazi care poarta numele lui Antonescu, Guvernul tace o saptamana in cazul distrugerii cimitirului evreiesc din Husi

Autor: Ovidiu Raetchi , scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 13:19
11563 citiri

Inca din 2015, Romania are o lege care interzice folosirea simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

Mai exact, Legea 217/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 prevede:

"Fapta persoanei de a promova, in public, cultul persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, conceptii sau doctrine fasciste, legionare sau xenofobe, in sensul art.2 lit. a) se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si cu interzicerea unor drepturi".

Cu alte cuvinte, avem un cadru legislativ care ne permite sanctionarea comportamentelor extremiste, sovine, antisemite, dar, in practica, legea este ignorata.

Serban Suru, lider al Partidului Legiunea Crestina, de pilda, nu a fost tras la raspundere in niciun fel pentru salutul nazist pe care l-a executat, mandru nevoie mare, in fata Institutului Elie Wiesel, sfidand astfel victimele Holocaustului pe care el il neaga, simtind nevoia sa se si fotografieze in plina exhibitie.

Cortul sau legionar a stat nestingherit timp de o saptamana in centrul Bucurestiului, obiectivul fiind strangerea de semnaturi pentru inregistrarea Partidului Legionar.

Asa se explica si nonsalanta cu care viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, ales in aceasta functie cu sprijinul PSD, lua in calcul recent amplasarea unui bust al maresalului Antonescu in Bucuresti - pentru ca la reactia fireasca de protest a directorului Centrului de Monitorizare si Combatere a antisemitismului, Marco Maximilian Katz, Badulescu sa raspunda primitiv, folosind cliseele antisemite ale anilor '30.

"Recomandarea mea este sa va intoarceti de unde ati venit, sa ma lasati sa am eu grija de mortii neamului meu", i-a transmis Badulescu directorului Centrului de Monitorizare si combatere a antisemitismului, dupa ce criticase si propunerea ca Muzeul Holocaustului sa fie amplasat in centrul Bucurestiului, argumentand - intr-o maniera de A.C. Cuza de inspiratie pesedista - ca ar fi un loc "incarcat de romanism".

Asa se explica, poate, si faptul ca Ministerul de Interne si Guvernul Romaniei au reactionat public cu o intarziere de o saptamana la vandalizarea cimitirului evreiesc din Husi - la zile bune dupa reactia Presedintiei, Bisericii Ortodoxe si a Ambasadei SUA - hotarandu-se sa aiba o parere pe acest subiect la cateva ore dupa ce am solicitat demisia ministrului Carmen Dan, care nu a catadicsit sa abordeze tema.

Mai mult, declaratiile primarului din Husi, care a spus ca suspectul principal in acest caz este "vantul", ma determina sa cred ca, de fapt, autoritatile sunt mai preocupate de musamalizarea faptei, nu de gasirea vinovatilor.

Putem intelege astfel de ce, potrivit unui raspuns primit de la ministerul condus de Carmen Dan, noua strazi din Romania inca poarta numele maresalului Ion Antonescu. Intre acestea, unele din municipiul Ramnicu Sarat, municipiul Constanta sau orasul Bechet - conduse de PSD.

Poate ii aminteste cineva acest detaliu Vioricai Dancila, cand mai face pe jucatorul global in Orientul Mijlociu, etaland diplomatia inepta "Hehe. Thank you very much" in timp ce guvernul si partidul din subordinea ei tolereaza toate aberatiile de mai sus.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte PNL Bucuresti. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com