Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com George Padure: Primarii ineficienti (3)

Marti, 27 Martie 2012, ora 09:03
2340 citiri
Invitatii Ziare.com George Padure: Primarii ineficienti (3)

Multi intreaba "bine, si cum va deveni primarul eficient?" si "cum se va transforma din consumator in producator de venit comunitar?".

Fara sa imi arog paternitatea unor astfel de masuri, nu trebuie decat sa vedem in alte tari, civilizate, cum se administreza treburile marilor orase.

Si aici vorbim de localitati cu peste 50.000 de locuitori, unde prin lege ar trebui infiintate administratii specializate pe parcari si garaje publice, publicitate exterioara, colectare si reciclare deseuri, ocupare a domeniului public pentru activitati comerciale si altele, pe gospodarire comunala si edilitara restructurandu-se actualele ADP-uri, pe agreement si pe orice alta activitate producatoare de venit.

Pentru ca, la consumarea venitului, am vazut cu totii cat de mult se pricep edilii nostri sa planteze panselute, sa reabiliteze termic blocurile platind la nevoie tot costul, construindu-ne piscine, sali de sport sau terenuri de fotbal in panta, cumparandu-ne ceasuri aurite si multe altele.

Si atunci ce trebuie facut? Asa cum spuneam, ar trebui adaptata legislatia corespondenta in legea Parteneriatului Public-Privat, Legii administratiei publice locale, Legea Finantelor publice, dar si prin detalierea cu norme specifice, tarife si regulamente a tot ceea ce s-a dovedit in timp ca aceia care ar fi putut sa o faca - consiliile locale - NU au facut.

De exemplu, publicitatea stradala ar trebui sa aiba ca principale obiective panouri stradale, afise si alte inscriptionari (bannere etc.), firme si reclame amplasate la locul desfasurarii activitatii, "fluturasi" promotionali distribuiti stradal, reclama pe autovehicule etc., cat si orice forma de publicitate vizibila pe domeniul public, amplasata pe acesta sau pe domeniul privat, urmand a fi cuprinse toate cele trei tipuri de publicitate, comerciala, de informare si electorala. Asa si cu parcarile, agreementul, domeniul public etc.

Ca avantaje ale acestei deconcentrari trebuie mentionate: cresterea veniturilor bugetelor locale (in calculele mele cu peste 800 milioane de euro), eficientizarea si ordonarea activitatilor vizate cu impact pozitiv asupra intregii comunitati, conservarea domeniului public printr-o corecta administrare, fluidizarea traficului in marile orase si eliberarea trotuarelor, instituirea primilor pasi spre trecerea la privatizarea serviciilor vizate (daca se va dori), prevenirea fraudelor bugetului local, cresterea calitatii mediului inconjurator, cresterea calitatii serviciilor comunitare vizate, dezvoltarea atractivitatii turistice a localitatilor etc.

Din pacate, prin dorinta de a administra cat mai multe fonduri, chiar daca au facut-o prost - cu reflectarea acestei situatii in activitatea primarilor si consiliilor locale - actualele servicii insumeaza o sumedenie de activitati, preocupate fiind insa de acelea la care se castiga mai mult si mai repede. Cum adica, "CINE castiga mai mult si mai repede? Nicidecum comunitatea!".

Dar oare vom vedea - poate in viitoarele mandate - vreun primar sa se transforme din consumator de buget, in producator de venit comunitar? Macar acum, dupa 23 de ani? Din pacate, pentru asta, trebuie sa mai asteptam inca patru.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#primarie campanie electorala, #primari decizii administrare Bucuresti , #administratia