Ziare.com

Lupta cu COVID in fiecare sector din Bucuresti: Unii primari ne-au oxigenat cu elicopterul, altii refuza sa spuna cu ce substante au pulverizat pe strazi

de Gabriel Kolbay
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 10:29

   

Lupta cu COVID in fiecare sector din Bucuresti: Unii primari ne-au oxigenat cu elicopterul, altii refuza sa spuna cu ce substante au pulverizat pe strazi
Organizatia Mondiala a Sanatatii spune clar: spalatul strazilor cu detergent ajuta la limitarea raspandirii noului coronavirus. In schimb, nu s-a demonstrat ca aplicarea de dezinfectanti pe drumuri sau spatii verzi ar aduce vreun beneficiu.

Cu toate acestea, parte dintre primarii Capitalei s-au grabit sa isi dezinfecteze sectoarele, atat de la sol, cat si din aer. Ba, unii sunt pregatiti chiar sa o ia de la capat. Ne-or fi de folos toate acestea sau sunt mai degraba o irosire a banului public? Iata ce spun edilii.

Asaltati cu informatii contradictorii, bucurestenilor le e greu sa decida care dintre primarii de sector imbina mai eficient lupta impotriva raspandirii noului coronavirus cu administrarea parcimonioasa a banului public.

Oare fac mai bine acei primari care se limiteaza la spalatul strazilor (recomandat de OMS) si dezinfectatul scarilor de bloc (obligatoriu in virtutea Ordonantei militare nr.4)? Sau, dimpotriva, actioneaza cu mai multa grija fata de cetateni primarii care s-au apucat sa pulverizeze dezinfectanti cu tunurile sau chiar cu elicopterele?

E greu de spus. Mai ales ca fiecare primar de sector e de parere ca metoda sa este cea potrivita, in combaterea raspandirii bolii.

Primarul Sectorului 1: Spalam, dar dam si cu dezinfectant folosit si la metrou. In scarile de bloc se foloseste alt produsEdilul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat, recent, pe retelele de socializare ca de baza este spalarea cu detergent a strazilor.In afara acesteia, insa, dupa cum a explicat edilul de sector pentru Ziare.com, se mai aplica pe strazi un dezinfectant numit Virkon (care, din cate am putut intelege, contine o substanta numita peroximonosulfat de potasiu).

"Virkon se aplica si la metrou. De dezinfectie se ocupa, in Sectorul 1, societatea Romprest. Noi aveam deja contract cu ei si acum am semnat si un act aditional, pentru aceasta dezinfectie.Mi-au spus ca se face o data la fiecare 7 zile. Atat au efect respectivele substante. Asta, daca nu ploua. Daca ploua, trebuie revenit mai des", a precizat Daniel Tudorache.

In schimb, in scarile de bloc, tot o data pe saptamana, se dezinfecteaza cu Halamid (care, in anumite forme de prezentare, se folosese si in agricultura).Viceprimarul Sectorului 2: Ma intreaba lumea de ce nu dam si noi cu tunurile. De ce dam, cine a demonstrat ca ajuta la ceva?Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, spune ca face exact ceea ce scrie in Ordonanta militara nr 4: spala strazile si, de saptamana aceasta, va incepe dezinfectarea scarilor de bloc.

"Noi ne-am limitat la ce spune ordonanta militara. Si anume la spalarea strazilor. Bine, noi spalam strazile oricum, intr-o anumita masura. Acum doar am adaugat si clor la substantele folosite inainte.

De aceste spalari se ocupe operatorul de salubritate (Supercom - n.red.). Ei oricum aveau in contract spalarea catorva strazi pe an. Acum am zis ca toate spalarile din contract sa se faca acum si, bineinteles, sa faca si ei cateva strazi in plus, gratuit. Asa ca momentan aici n-am platit nimic in plus pentru aceste operatiuni.

Sa stiti ca unii oameni, care au vazut, prin alte parti ale Capitalei, tunuri cu dezinfectant m-au intrebat: de ce nu dam si noi? Uite, acolo se face ca lumea! La noi de ce nu?

Si le-am explicat oamenilor ca nu exista nicio dovada ca acele substante ajuta la ceva. Nu avem dovezi stiintifice in acest sens", ne-a spus Dan Cristian Popescu.

Cu toate acestea, Compania Municipala Eco Igienizare SA a dat cu un dezifectant numit Aldezin si pe strazile din Sectorul 2.Si tot compania Eco Igienizare SA a realizat, saptamana trecuta, dezinfectia prin scarile de bloc.

Totusi, din informatiile Ziare.com, Primaria Sectorului 2 are de gand sa lucreze si cu alte societati, pentru dezinfectarea scarilor.

Primarul Sectorului 3 refuza sa spuna cu ce stropeste: Sunt substante recomandate. Nu sunt bune de baut. Dar nici nu se moare de la elePrin Sectorul 3 circula de mai multe zile masini mari cu tunuri de dispersie care imprastie o ceata iritanta. In plus, oameni in combinezoane albe si cu masti dezinfecteaza prin scarile de bloc.

In ciuda insistentelor Ziare.com, primarul Robert Negoita a refuzat sa spune care sunt substantele disperate prin sector.

"Nu stiu sa va spun. Sunt substantele recomandate de specialisti. Daca sunt nocive? Sa definim ce inseamna nociv. Evident ca nu afecteaza sanatatea omului. In sensul ca nu se moare de la ele.

Dar substanta evident ca nu e una prietenoasa. Scopul ei este sa destructureze o proteina, care sa nu se mai poata replica, nelasand virusul sa se inmulteasca. Noi nu avem proteina? Avem, nu? Asa ca e clar ca nu-i o substanta care sa ne ajute, haideti sa fim seriosi!

Am auzit multe aberatii, zilele asta! Cine spune ca substantele astea sunt prietenoase minte! Pe mine m-a lovit o rafala de vant cu solutie din asta, zilele astea. Nu se moare din ea. Si daca nu te speli la scurt timp dupa ce ai intrat in contact cu substanta, iti poate crea o iritatie. Dar cand ti se intampla asa ceva, te speli, nu?

Oricum, la noi Politia Locala a anuntat inainte oamenii sa se retraga la adapost si sa inchida geamurile, cand vine masina sa stropeasca", a spus Robert Negoita.


Intrebat de Ziare.com, Robert Negoita a precizat ca nu primaria disperseaza dezifectantii, ci o firma care nu ar apartine PS3.

Curios este insa ca, in urma cu doar cateva zile, tot Robert Negoita anunta ca primaria pe care o conduce are toate utilajele necesare pentru a aplica dezinfectantii, inclusiv tunurile folosite in aceste zile pe strazi si care au fost cumparate mai demult pentru a stropi spatiile verzi. In plus, in mai multe imagini care circula pe retelele de socializare, se vedea ca, pe sub combinezoane, cei care aplicau dezifectantul purtau salopete similare cu cele ale unora dintre salariatii din subordinea PS3.

De ce ar vrea primarul sectorului sa nu ne dea detalii precise cu privire la aceste activitati? N-am prea inteles.

E adevarat si ca Primaria Sectorului 3 chiar a cumparat prin incredintare directa servicii de dezifectie pentru o suprafata de 675.000 de metri patrati (adica tocmai pentru suprafata de dezifectat din sector, potrivit unei declaratii a primarului Robert Negoita pentru Ziare.com). Dar atribuirea a facut-o abia vineri, pe 3 aprilie. Si-atunci, pana pe 3 aprilie, cine a stropit in Sectorul 3?


Pe 3 aprilie, Primaria Sectorului 3 a cumparat de la o firma din Targoviste servicii de dezinfectie pentru o suprafata de 675.000 de metri patrati


Decizia primarului Sectorului 3 de a nu face publice astfel de detalii si de a nu dezvalui denumirile produselor aplicate in sector e de neinteles. Mai ales ca locuitorii au tot dreptul sa stie aceste lucruri.

Potrivit informatiilor Ziare.com, s-ar folosi si aici substante pe baza de clor pentru spalarea strazilor si Halamid pentru scarile de bloc, la fel ca in Sectorul 1. Dar de ce sa fie aceste informatii secrete?

In context, consilierul general Ana Ciceala (USR) a cerut autoritatilor sa ii comunice daca substantele folosite sunt autorizate. Si daca da, in ce concentratie se folosesc ele, mai ales ca bucurestenii din sector sunt nevoiti sa le inhaleze destul de des.

"Chiar Robert Negoita spune 'nu moare nimeni de asta, dar nici bine nu e daca inhalezi'.

Or, oamenii spun ca se inhaleaza frecvent acele substante atunci cand trece tunul. Am constatat eu insami ca nu exista timp si semnal sonor suficient de adapostire, ca se pulverizeaza la ora 12 cand circula si varstnicii, ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea altor substante.

Si atunci am cerut sa mi se transmita avizele pe care trebuiau sa le primeasca de la Comisia Nationala pentru Produse Biocide conform unui ordin de ministru (82/2015) si de ce nu se respecta orarul prevazut in acelasi ordin (22:00 - 6:00).
Cred ca autoritatile administratiei publice locale trebuie sa ia de urgenta toate masurile pentru prevenirea raspandirii infectarii cu noul coronavirus. Sa spele toate trotuarele, dar cu substante potrivite si cu avizele necesare", a spus Ana Ciceala.

Primarul Sectorului 4: Folosim, in mod curent, 3 substante"Conform recomandarilor Biroului OMS, spalarea cu hipoclorit de sodiu este recomandata o data. De aceea, pe trotuare si carosabil am folosit hipoclorit de sodiu. (...)
Pentru carosabil si trotuare, dam (in mod curent -n.red.) cu detergenti folositi de regula in aceste scopuri. Pentru ca eficienta este buna, in special, pentru apa si sapun.

In mod curent, in spatii verzi, locuri de joaca si incinte folosim ca substanta activa peroxidul de hidrogen. Acesta este omologat ca si virucid, respectiv bactericit de Comisia Europeaa inca din 2015.


Foto: Facebook/Primaria Sectorului 4


Environmental Protection Agency (EPA) are de asemenea pentru specificitate la coronavirus utilizarea peroxidului de hidrogen", a spus Daniel Baluta.

Potrivit primarului Sectorului 4, in aceasta saptamana, va incepe a doua trecere pentru dezinfectare prin toate scarile de bloc din sector.

Cu ce se stropeste impotriva noului coronavirus in Sectorul 5La Sectorul 5, primarul Daniel Florea a anuntat, pe Facebook, ca substantele dispersate cu tunurile pe strazi sunt "indicate pentru combaterea COVID-19". Cum se numesc aceste substante, edilul de sector n-a mai spus.


In ciuda insistentelor Ziare.com - care a incercat in repetate randuri sa ia legatura cu edilul si a trimis solicitari scrise la primarie - autoritatile din sector n-au comunicat numele substantelor dispersate.

Abia sambata, pe 4 aprilie, intr-o postare de pe o retea de socializare, Daniel Florea a mentionat numele uneia dinstre substantele folosite: Bionet A15, care contine cloruri si saruri de amoniu.

Ziare.com a solicitat in scris, in repetate randuri, Primariei Sectorului 5 sa ne comunice lista substantelor folosite la dezinfectie, in aceste zile, in sector.
Daca institutia ne va comunica o lista completa a substantelor folosite, vom reveni. Din pacate, de regula Primaria Sectorului 5 nu raspunde solicitarilor Ziare.com.

Gabriel Mutu: Ploaia de sanatate nu era ca sa ne decoloram parul. Are o justificare clara si a costat mai putin decat de asteptamPrimarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a folosit probabil cea mai inedita metoda de dezifectie din Romania: a stropit intregul sector, din elicopter, cu apa oxigenata.Si a numit aceast lucru "o ploaie de sanatate".

De ce a fost nevoie de asa ceva? Iata ce spune primarul Sectorului 6.

"Noi am inceput sa facem dezinfectare inca de acum o luna si ceva.

In prima faza am dezinfectat trotuarele, aleile si caile de acces catre farmacii cu apa cloraminata. Pana cand aceasta nu s-a mai gasit.

Dupa ce s-a terminat cloramina, am dat cu hipoclorit de sodiu, prin nebulizare (substanta se vaporizeaza si se pulverizeaza cu un pistol - n.red.). Pe acesta il folosim doar pentru dezinfectarea pasajelor, asa cum faceam cu cloramina.

In interior, in spatiile primariei, ale subordonatelor consiliului local, oriunde exista posibilitate ca publicul sa interactioneze cu angajatii primariei si in scarile de bloc sunt solutii specifice pentru spatii inchise. Facute cu forme specializate", a declarat Gabriel Mutu pentru Ziare.com.

Intrebarea este: cum s-a ajuns de la astfel de operatiuni pana la a stropi intregul cartier cu apa oxigenata?


Elicoperul cu care Sectorul 6 a fost stropit cu apa oxigenata. Foto: captura video/Primaria Sectorului 6


Gabriel Mutu spune ca PMB a primit o scrisoare adresata si primariilor de sector de la o structura a MApN. Anume, de la Centrul de cercetare stiintifica pentru aparare CBRN si ecologie din cadrul Agentiei de cercetare pentru Tehnica si Tehnologii militare.

Iar in acea scrisoare se mentiona ca, potrivit OMS, primul produs cu efect impotriva coronaviruslui este apa oxigenata, care este si biodegradabila si nu produce efecte adverse pentru oameni.

"Si ne-am gandit cum sa aplicam aceasta substanta si repede, dar mai ales ieftin. Si am stabilit ca cea mai eficienta modalitate este sa o dispersam din aer.

Din calculele noastre - doar n-am mai facut nici noi asa ceva - urma sa ne costa 1 ban pe metrul patrat. Dar, de fapt, ne-a costat mai putin. Per total, cam 23.000 de lei.

Pai ne permitem sa dam 3 milioane de lei pe dezinfectarea tuturor scarilor de bloc, dar nu merita sa dam 23.000 de lei, o data, pentru a curata sectorul si aerian?", ne-a spus Gabriel Mutu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14545 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dezinfectia aerului se calculeaza la metru cub

un sector are vreo 50km patrati
daca elicopterul zboara la 100 m de sol inseamna ca trebuie sa dezinfecteze vreo 5 km cubi de aer adica 5 miliarde de metri cubi de aer adica ar fi nevoie de vreo 500 milioane de litri de solutie - 500.000 de tone
ce fac astia e vax albina crema puca

 

Spalarea strazilor este o simpla chestiune de curatenie,

fara nici o virtute de profilaxie a pandemiilor. In micul meu sat in care locuiesc, o masina speciala matura si spala pe jos de 2 ori pe saptamana. La al doilea pasaj, aceeasi masina stropeste toata vegetatia, florile, copacii... inclusiv cosurile cu flori de pe stalpii iluminatului public. Este atat de curat peste tot, incat poti merge descult pe strada fara sa-ti murdaresti talpile.

Nu cred ca ceea ce se face acum in Bucuresti sau alte localitati este ceva care va ajuta cu adevarat impotriva pandemiei. Dar macar ramane orasul curat :))) Profitati de timpul liber obligatoriu pentru a planta pomi, a ingriji gazonul puneti flori pe balcoane si la geamuri... sa vedeti ce bine va veti simti :)

 

Este ceva ce trebuie facut mai des !

Spalarea strazilor este eficienta , s-a aplicat si in China si uite ca au scapat. Praful se pe strazi este incarcat de o gramade de virusi , bacteri etc care la o simpla adiere de vant se ridica in aer si este inspirat de noi . Sau poate nu ai vazut pe nimeni stranutand sau scuipand pe strada. Bravo dar trebuia facut mai de mult !

uite asa devin primarii miliardari

din tot felul de contracte dubioase, in care apa de ploaie e combinata cu mai nimic si rezultatul se vede doar in buzunarul astora de nu se mai satura de furat...

Da, spalarea cu substante toxice

Sa ne omoare mai repede. Covidul actioneaza prea incet.

Alooo...

Asa au procedat chinezii...Acum toti fac la fel. Daca asiaticii au reusit sa scape , si noi vom reusi...Ce este formidabil , e ca japonezii , serdezii , coreenii , olandezii , nemtii nu stau in case. Lucreaza si fac malai...Doar oamenii batrani stau in case...interesant...Germanii si koreenii au ceile mai putine victime ale pneomoniei asteia...

Banii dvs la lucru...

adica irasiti de "edili" neamului!
Eu nu inteleg cum de nu puneti la munca soborimea de popi si pe reprezentantii noi catedrale nationale sa umble pe strazi in trei schimburi cu icoane si stropitori cu apa sfiintita montate pe "mertzanele patriarhiilor" si popi adusi de la tara unde tot nu fac nimic, cu cadelnite si iconitze la fiecare coltisor si scara de bloc sa va scape de virusi...
Si pe bune nu trebuie sa platiti extra caci oricum le de bani din bugetul national, din cel local si din buzunarele voastre cind va prinde la un botez o spovedire, un acatist etc
Mie o greata exponentiala...

 

hi, hi, hi, de luni,.....

...bukalezii vor deveni blonzi si blonde oxigenate de vei crede ca bukalezii sunt nemti suedezi si norvegieni danezi:
==============
"Lupta cu COVID in fiecare sector din Bucuresti: Unii primari ne-au oxigenat cu elicopterul, altii refuza sa spuna cu ce substante au pulverizat pe strazi"
Gabriel Kolbay Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
=============
p.s.
intrebarea este daca in orasul carantinizat, de politie si armata inconjurat Tandarei, aparatul represiv inconjurator va folosi ploaia cu perhidrol ca locuitorii si locuitoarele inconjurati, respectiv inconjurate, sa devina blonzi vikingi cu ochi si fetze bronzate?

 

Gropa de Gunoi de unde se da ora exacta deszinfectata 🤣🤣🤣

Pregatiti va de cutremur ,ar fi mai indicat!

 

Starpitzi carcalacul! Cu pastile, supozitoare, cu ce avetzi la

indemana!

Matusa Tamara v-a umplut de bubedulci. Vretzi ca mouici sa va dea bubaneagra?

E chiar atat de greu

... de facut plangere penala, sau ce?

 

Pai nici altii nu vor sa spuna cum au pulverizat covid19 pe toata

planeta. Presedintele Romaniei doarme ca nu bebelus la palat,
nu-l treziti.

 

Primarul Baluta ne omoara si toaca bani aiurea in sectorul 4

Se lauda ca dezinfecteaza cu:
- hipoclorit de solidiu - este caustic, irita puternic mucoasele respiratorii (Wikipedia). In plus prezinta si pericol de explozie.
- peroxid de hidrogen, adica apa oxigenata. Este folosit ca desinfectant pentru rani. Bani aruncati de pomana.

 

Baluta ne gazeaza

Combinatia intre hipocloritul de sodiu ai apa oxigenata elibereaza gaze toxice: clor si oxid de azot.
Simpla expunere la soare a hipocloritului de sodiu degaja clor.
De ce ne omoara Primaria Sectorului 4?

 

Ypres 22 aprilie 1915

Germanii au folosit clor impotriva francezilor in Primul Razboi Mondial.
La Ypres au murit 3000 de oameni si alti 7000 au ramas cu sechele
Sursa stirii: RADOR 22.04.2015

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor