Ziare.com

Marile orase trebuie sa se inregistreze in sistemul online de plata a taxelor si impozitelor

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 22:34

   

Marile orase trebuie sa se inregistreze in sistemul online de plata a taxelor si impozitelor
Sistemul National Electronic de Plata online a taxelor si impozitelor (SNEP), anuntat la finele anului trecut de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) ca fiind in stadiu functional, a intrat in prima etapa de inregistrare a municipiilor resedinta de judet si a oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori.

Procedura se va derula in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a HG nr.1235, insa in cazul in care o institutie publica isi exprima intentia de a se inregistra mai repede in sistem, exista posibilitatea ca, de comun acord cu Ministerul Comunicatiilor, procedurile de inregistrare sa fie accelerate.

Dupa finalizarea primei etape, urmeaza cea in care municipiile si orasele cu populatie de pana la 150.000 locuitori se pot inregistra in sistem in termen de 5 luni de la finalizarea primei etape, "dar nu mai tarziu de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari".

Ultima etapa este inregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea celei de a doua etape, "dar nu mai tarziu de 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari".

Potrivit MCSI, in prezent, la nivel national, institutiile publice care utilizeaza sau au testat deja sistemul sunt pregatite pentru migrarea pe platforma nationala de plati, celelalte fiind in etapa de finalizare a bazelor de date pentru inrolarea in SNEP.

In data de 29 decembrie 2010, MCSI anunta ca SNEP este 100% functional si poate fi accesat la pagina de internet www.ghiseul.ro.

Cu toate acestea, la ora actuala nu se poate efectua niciun fel de plata online, in ciuda faptului ca pe mai multe instiintari de plata adresate cetatenilor se mentioneaza ca orice taxa, impozit sau amenda se poate achita si prin ghiseul de plati online.

Pe pagina de start a site-ului ghiseul.ro este postat un mesaj cu textul: "Sistemul National Electronic de Plata online a taxelor si impozitelor cu cardul bancar va fi disponibil din luna ianuarie 2011".

"Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a finalizat implementarea pe serverele proprii a Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP), acesta fiind complet functional si pregatit pentru inregistrarea institutiilor publice. Precizam ca este pentru prima data cand Romania are un Sistem national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) sistem care poate fi accesat la adresa de internet: www.ghiseul.ro, acesta fiind 100% operational incepand cu luna ianuarie 2011", a precizat ministerul de resort.

In cadrul Centrului National de Management pentru Societatea Informationla (CNMSI), institutie subordonata MCSI, s-a constituit, prin ordin de ministru, un departament, care se va ocupa de migrarea, respectiv inrolarea institutiilor publice in sistem.

Prin urmare, institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP, conform calendarului din HG nr. 1235 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor, respectand cateva etape.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1448 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aceasta tehnologie, in final, va reduce mult cozile de la ghiseele sectiilor financiare.

Si nu e rau deloc asa !.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor