Masinile parcate ilegal nu mai pot fi ridicate, a decis ICCJ (Video)

Luni, 25 Mai 2015, ora 13:14
7975 citiri
Masinile parcate ilegal nu mai pot fi ridicate, a decis ICCJ (Video)
Foto: B1TV

Inalta Curte a decis, luni, ca ridicarea masinilor parcate ilegal, in baza unor decizii adoptate de Consiliile Locale, este ilegala, o asemenea masura afectand dreptul la proprietate al cetateanului.

Decizia Inaltei Curti a fost luata ca urmare a recursului facut in interesul legii de Avocatul Poporului, informeaza B1TV.

Pana acum ridicarea masinilor se facea in baza unor decizii adoptate de Consiliile locale. Din acest moment, daca o masina parcata ilegal va fi ridicata, proprietarul ei va avea castig in instanta, in cazul in care se va adresa justitiei, informeaza sursa citata.

Conform deciziei Inaltei Curti pronuntate in sedinta publica luni, 25 mai, "procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, prevazuta de art.64 si art.97 alin. (1) lit.d) si alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale".

In recursul inaintat Inaltei Curti, Avocatul Poporului (AP) a atentionat asupra faptului ca aceasta problema de drept "a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti", motiv pentru care s-a cerut Curtii Supreme sa stabileasca un mod "unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente", informeaza Agerpres.

In sesizarea AP se mai arata ca "potrivit unei orientari jurisprudentiale majoritare, hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, constatarea si aplicarea contraventiilor sunt lovite de nulitate, intrucat stabilesc si sanctioneaza contraventii in domeniul circulatiei rutiere", mai arata sursa citata.

"Apreciem ca hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar depasesc competenta ce revine consiliilor locale in aceasta materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forta juridica superioara", se sustine in recursul formulat de AP.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Inalta Curte ridicare masini parcate ilegala, #Inalta Curte suspendat ridicare masini , #administratia