Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministerul Sanatatii recomanda locuitorilor Capitalei sa NU foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 23:02
16516 citiri
Ministerul Sanatatii recomanda locuitorilor Capitalei sa NU foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat

Ministerul Sanatatii a testat calitatea apei din Bucuresti, in urma sesizarilor primite privind mirosul si gustul de clor, iar primele rezultate confirma ca nivelul de clor a depasit limita legala si apa de la robinet ar trebui evitata, cel putin pentru moment, in unele sectoare.

"Distribuitorul de apa potabila pentru Bucuresti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara in conditiile in care in cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Arges, in urma topirii masive de zapada", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Amoniul poate ajunge in apa din sol sau din alte surse, iar prezenta lui nu are efecte toxice asupra organismului, insa indica o poluare organica recenta, acesta fiind si motivul pentru care ApaNova a luat decizia de a mari cantitatea de clor, pentru a dezinfecta apa.

"Ca urmare a acestui fapt, in cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) mai multe sesizari privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. In urma sesizarilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reteaua de apa potabila in cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, in toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Desi valorile descoperite de analizele partiale nu arata un pericol pentru sanatatea populatiei, iar acestea se bazeaza doar pe probe luate din sectoarele 5 si 6 ale Bucurestiului, in vreme ce in sectorul 3, de exemplu, nu au fost gasite asemenea nereguli, Ministerul Sanatatii recomanda bucurestenilor sa nu mai foloseasca apa de la robinet, pana la aflarea rezultatelor finale ale analizelor.

"Conform specialistilor INSP in domeniul apei potabile, rezultatele partiale nu reprezinta un motiv de ingrijorare a populatiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reteaua publica de distributie. Conform ghidurilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost dovedit faptul ca in cazul consumului de apa hiperclorinata, masura aplicata in acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de aparitie a unor efecte acute sau cronice asupra sanatatii. Aceeasi sursa informeaza ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar aparitia disconfortului organoleptic, adica percepere gust modificat si miros si nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, pana la obtinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialistii recomanda locuitorilor Capitalei ca apa din reteaua publica sa nu fie folosita pentru baut, prepararea hranei sau in igiena personala. Acestia recomanda utilizarea apei imbuteliate, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea 'apa este buna de baut'", se mai arata in comunicatul ministerului.

In document se mai precizeaza ca DSPMB analizeaza zilnic probe de apa din reteaua publica sau de la statiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) si clorul total, iar din cele 10 probe de apa prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recolta din sectorul 3 Bucuresti, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detectie. Parametrii microbiologici sunt in lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare, mai informeaza ministerul.

Aici puteti gasi si pozitia ApaNova in legatura cu acest subiect.

Avertizarea privind calitatea apei potabile din Bucuresti a fost emisa de Ministerul Sanatatii la aproape 8 ore dupa ce ApaNova, furnizorul de apa al Bucurestiului, a anuntat ca nu este nicio problema, asta dupa ce cu si mai multe ore bune inainte a circulat printre bucuresteni un mesaj care avertiza ca apa este plina de clor din cauza poluarii recente si ca nu ar trebui bauta.

"Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic), au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore! Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul, asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati", a fost mesajul care a circulat pe retelele de socializare.

In lipsa unei surse clare si a unor reactii oficiale prompte, acesta a fost considerat doar un mesaj alarmist de tip fake news. Dar iata ca, in cele din urma, s-a dovedit adevarat, dupa o confirmare tardiva a autoritatilor.

Determinarea cantitatii de clor din apa dureaza cateva minute.

V.D.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#apa potabila Bucuresti, #apa buna baut, #apa clor robinet , #administratia