Monumentul Eroilor Revolutiei arata jalnic si se distruge pe zi ce trece. De ce nu se apuca Firea sa-l reabiliteze (Foto)

Vineri, 26 Iulie 2019, ora 09:15
9793 citiri
Monumentul Eroilor Revolutiei arata jalnic si se distruge pe zi ce trece. De ce nu se apuca Firea sa-l reabiliteze (Foto)
Foto: Facebook/Emilian Isaila

Ansamblul de monumente inchinate eroilor din 1989 din Piata Revolutiei va ramane in mizerie cel putin pana la toamna. Motivul: abia la jumatatea lunii septembrie se va incheia transferul acestuia catre Primaria Capitalei, care sustine ca vrea sa-l reabiliteze.

Memorialul renasterii - asa cum se numeste, de fapt, ansamblul din Piata Revolutiei - este compus din: Zidul amintirii (pe care sunt trecute numele a 1.058 eroi), Piramida Izbanzii (obeliscul inalt de 25 de metri), Calea biruinei (o alee pavata cu busteni de stejar care simbolizeaza drumul tarii noastre spre democratie) si Piata Reculegerii (in care sunt asezate toate celelalte piese ale ansambulului).

Statul roman a platit peste 5,4 milioane de lei pentru constructia intregului ansamblu realizat de artistul Alexandru Ghildus. Monumentele au fost inaugurate in anul 2005 si date in administrarea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.

De-a lungul timpului - din cauza aspectului neobisnuit al obeliscului - bucurestenii au dat ansamblului tot soiul de porecle, de la "maslina-n scobitoare" si "cartof tras in teapa" pana la "vector cu coronita".

Ba chiar s-a spus ca monumentul seamana cu un trofeu pe care o revista din Brazilia l-ar fi oferit la un concurs de bucatari.

Cu toate acestea, monumentul si-a pastrat scopul initial, adica acela de a-i omagia pe romanii morti la Revolutia din 1989.

Din pacate, insa, in urma cu vreo cativa ani, componentele sale au inceput sa se deterioreze. Mai intai s-a spart baza obeliscului.

Baza obelisctului, ciobita si mazgalita. Sursa foto: Arhiva Ziare.com

Apoi a fost ciobita imbracamintea zidului pe care sunt inscriptionate numele eroilor. Si, in cele din urma, toate elementele ansamblului au fost mazgalite cu spray colorat. Asa ca acum intregul monument - folosit de adolescenti si ca obstacol in curse de role si biciclete - are un aer mizer si arata abandonat cu totul de autoritati.

Zidul pe care sunt inscrise numele Eroilor Revolutiei a fost mazgalit si ciobit. Foto: Facebook/Emilian Isaila

De ce s-a ajuns intr-o astfel de situatie? Ziare.com a solicitat in scris Ministerului Culturii informatii cu privire la masurile pe care le-a luat pana acum pentru intretinerea si reabilitarea monumentului, dar institutia nu a raspuns, pana la momentul publicarii acestui articol.

In aceste conditii, intrebarea este: ce se va intampla cu monumentul? Primaria Capitalei a transmis pentru Ziare.com ca - dupa insistente indelungate pe langa Guvern - urmeaza sa primeasca intregul ansamblu in administrare. Dar nu chiar acum.

Mai exact, potrivit Primariei Capitalei, Guvernul a dat deja o hotarare prin care ii transfera monumentul in administrare. Aceasta hotarare s-a publicat in Monitorul Oficial pe 15 iulie si prevede un termen de 60 de zile pentru tranferul monumentului. Iar asta inseamna ca Primaria Capitalei va prelua monumentul abia la jumatatea lunii septembrie.

Monument dedicat Eroilor Revolutiei din 1989, murdarit si lasat in paragina. Foto: Facebook/Emilian Isaila

Ulterior - dupa cum se arata intr-un raspuns al administratiei locale la solicitarea Ziare.com - "Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic intentioneaza sa reabiliteze monumentul conform legislatiei in vigoare, si anume (urmand etapele - n.red.): studiu - proiect - executie".

Cine va plati si cat va dura reabilitarea? "Termenul de executie pentru reabilitarea monumentului va fi stabilit de studiul starii de conservare prin proiectul de reabilitare; Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin bugetul sau, va asigura suma necesara stabilita urmare studiului si proiectului de reabilitare a monumentului", a mai transmis PMB.

Pe langa reabilitare, s-ar impune, insa, si o serie de masuri care sa previna ca monumentul sa fie vandalizat din nou. Dar PMB sustine ca s-a gandit si la asta.

"In acest moment, paza (ansamblului - n.red.) este asigurata de Politia Locala Sector 1. (...) PMB si AMPT sunt preocupate de amploarea distrugerilor si vandalizarilor prin graffiti si folosirea acestor monumente de for public pentru curse cu role si biciclete.

In acest sens, o masura avuta in vedere este infiintarea unui punct fix de paza si monitorizare a monumentelor in fata bisericii Kretulescu", a transmis PMB la solicitarea Ziare.com.

Ramane sa vedem cate dintre promisiunile PMB se vor si concretiza, la toamna, mai ales ca primarul Firea se plange ca e in faliment, asa ca sa vedem daca va gasi bani si pentru aceasta investitie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Monumentul Eroilor Revolutiei vandalizat, #PMB preia monumentul Eroilor Revoluriei, #Monument Eroii Revolutiei reabilitare , #administratia
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Modul in care este "pastrat" Monumentul Eroilor Revolutiei este
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Pai nu a fost nici o "revolutie" a fost lovitura de stat, pina si un