Nicusor Dan si Gabriela Firea se ameninta reciproc cu tribunalul. In joc e soarta a mii de metri de spatiu verde din Capitala

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 08:42
8279 citiri
Nicusor Dan si Gabriela Firea se ameninta reciproc cu tribunalul. In joc e soarta a mii de metri de spatiu verde din Capitala

Vicepresedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan si primarul Capitalei, Gabriela Firea, se ameninta reciproc cu tribunalul. Motivul discordiei il reprezinta o hotarare adoptata marti de Consiliul General, despre care Nicusor Dan spune ca ar fi data in folosul unor proprietari de "carciumi si terase" care deja sufoca putinul spatiu verde al bucurestenilor.

In sedinta din 23 aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat o hotarare prin intermediul careia permite ridicarea, in spatiile verzi din preajma bazelor sportive, a unor cladiri mai voluminoase decat cele care puteau fi constuite in astfel de zone, pana acum.

Mai exact, pana marti, pe spatiile din preajma bazelor sportive - inscrise in documentele de urbanism cu simbolul V3b - se puteau construi doar cladiri care sa ocupe cel mult 30% teren. In plus, suprafata desfasurata a acelorasi cladiri - obtinuta prin adunarea suprafetelor tuturor etajelor - trebuia sa nu ocupe mai mult de 35% din suprafata terenului. Practic, in spatiile V3b se puteau construi cladiri mici, cu cel mult doua etaje...

Prin intermediul noii hotararii adoptate, insa, consilierii generali au stabilit ca in zonele din jurul bazelor sportive se vor putea construi cladiri care sa ocupe peste 50% din teren si a caror suprafata desfasurata se va putea stabili inclusiv in functie de "tema beneficiarului". Cu alte cuvinte, din intelegerea noastra, ar fi posibila inclusiv ridicare unor cladiri care sa ocupe mai bine de jumatate din teren si sa fie oricat de inalte...

De ce era nevoie de asa ceva in Capitala, in conditiile in care deja spatiile verzi sunt insuficiente?

PMB sustine ca motivul e simplu: pana in 2020, are de extins mai multe baze sportive (adica stadioane), astfel incat echipele de fotbal care vor veni in Capitala la Euro 2020 sa aiba unde sa se antreneze, inainte de meciurile oficiale. Romania a promis deja la UEFA ca va face extinderile, iar acum nu mai poate da inapoi. Or - mai transmite PMB - in lipsa hotararii care sa inlesneasca ridicarea unor noi constructii pe spatiile verzi - extinderea stadioanelor n-ar fi fost posibila.

Vicepresedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan a declarat, insa, pentru Ziare.com ca miza adoptarii acestei hotarari ar fi, de fapt, cu totul alta.

"Daca se dorea extinderea unor baze sportive, se puteau face proiecte pentru derogari punctuale pentru lucrari de utilitate publica in temeiul Legii 24/2007, asa cum Consiliul General a dat ieri pentru Stadionul Dinamo si nu s-a opus nimeni.

Nu era nevoie sa se schimbe regulamentul de construire pentru zecile de spatii cu functiunea V3b din Bucuresti, in conditiile in care, pentru Euro 2020 trebuie modernizate doar 4 stadioane.

Iar in aceste conditii, e usor sa ne gandim ca hotararea, in forma adoptata, serveste si altor scopuri", a declarat Nicusor Dan pentru Ziare.com.

Mai exact, vicepresedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" sustine ca hotararea adoptata marti de CGMB ii favorizeaza pe cei care au construit deja abuziv pe spatiile verzi de tip V3B. Carora le va asigura intrarea in legalitate. In consecinta, nimeni nu le va mai putea cere sa damare ceea ce au construit ilegal.

Intr-o postare pe Facebook, Nicusor Dan apreciaza ca hotararea CGMB le va asigura intrarea in legalitate si cluburilor Bamboo, Le Gaga si Fratelli de pe malul Lacului Tei, care sunt construite pe un spatiu inscris in documentele de urbanism ca V3b.

"O mai intreb pe doamna Firea daca considera ca cluburile Fratelli, Bamboo, Le Gaga nu sunt amplasate legal in zona V3b, ce a facut in privinta lor de la inceputul mandatului?

Problema rezida din faptul ca daca, la un moment, dat, cineva va dori sa demonstreze ca aceste cladiri au fost ridicate ilegal, fara respectarea indicatorilor de urbanism, o va putea face, fara indoiala. Dar daca, in schimb, cineva va vrea sa dea jos acele cladiri, nu o va mai putea face, deoarece nu va mai putea demonstra ca existenta lor creeaza un prejudiciu, atat timp cat ele respecta noile norme stabilite de autoritati pentru zonele V3b", a explicat Nicusor Dan.

Ziare.com a cerut, in scris, PMB sa clarifice situatia si sa ne spuna daca respectivele cluburi respecta regulile de urbanism sau daca au fost, intr-adevar, construite ilegal. Pana la acest moment, PMB nu a raspus la intrebari. Pe masura ce o va face, va vom comunica raspunsurile.

In plus, am intrebat, via email, si cluburile respective daca salile de pe malul Lacului Tei in care isi desfasoara activitatea respecta normele de urbanism sau daca au fost ridicate cu incalcarea legii, pe spatii verzi. Pana la acest moment, n-am primit niciun raspuns.

Nicusor Dan a anuntat deja ca va contesta hotarea CGMB care permite ridicarea de cladiri masive in spatiile verzi din preajma bazelor sportive. In replica, Gabriela Firea sustine ca isi rezerva dreptul de a-l da, la randul ei, in judecata pe Nicusor Dan, sustinand ca aceata ar dezinforma populatia cu privire la proiectele PMB.

Ramane sa vedem ce efect va avea - pe termen mediu si lung - hotararea CGMB care permite ridicarea de cladiri masive pe spatiile verzi din preajma bazelor sportive. Daca Gabriela Firea se va tine de cuvant, nimic rau n-ar trebui sa se intample. Daca, insa, timpul va demonstra ca Nicusor Dan are dreptate, atunci o multime de spatii verzi risca sa fie sufocate cu blocuri si restaurante.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....