Noi nu prezentam incredere, deoarece nu putem fi corupti - Interviu

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:57
10769 citiri
Noi nu prezentam incredere, deoarece nu putem fi corupti - Interviu
Foto: raduoprea.eu

Romania a cheltuit milioane de euro pentru pregatirea in strainatate a 149 de tineri cu scopul declarat de a se folosi de cunostintele si experienta lor pentru reformarea administratiei publice. Niciun guvern nu a avut nevoie de vreunul dintre ei, pana acum.

"Niciun bursier nu a fost incadrat pe o functie de conducere in administratia publica romaneasca, conform contractului. (...) Noi am veni la conducerea unei organizatii avand o alta formare etica: am angaja numai oameni calificati, am organiza licitatii publice pe bune si am penaliza prestatorii care nu isi indeplinesc clauzele contractuale cu statul", a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com Radu Oprea, (foto) unul dintre beneficiarii Bursei Speciale "Guvernul Romaniei" (BSGR).

Peste 6 milioane de euro au fost cheltuiti de stat in perioada 2004-2009 pentru ca 149 de tineri sa studieze la universitati de prestigiu din toata lumea. Pentru sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 de euro pe an, tinerii se angajau sa obtina calificative foarte bune la invatatura, iar la intoarcerea in tara sa lucreze in functii de conducere sau de raspundere intre trei si cinci ani, proportional cu suma primita, scrie Evenimentul Zilei.

Instituit la sugestia Comisiei Europene, in 2004, (cand se punea problema integrarii Romaniei in UE) sub sloganul "Cariera ta, o sansa pentru Romania", BSGR a cuprins in program sefi de promotie, masteranzi de elita, doctoranzi la facultati de prestigiu din intreaga lume. Totul s-a impotmolit in hatisul birocratiei romanesti. Niciunul dintre acestia nu a fost angajat in functii de mare responsabilitate, semnala si ProTV, inca din 2010, intr-o editie a emisiunii "Romania te iubesc!".

"In Romania exista coruptie cronica(...) Din pacate, partidele politice promoveaza in majoritatea cazurilor aceiasi politicieni la alegeri si numesc in functiile de conducere persoane 'de incredere' pe care sa le coordoneze dupa bunul plac. Noi nu prezentam incredere, deoarece nu putem fi corupti", subliniaza Radu Oprea in interviul acordat Ziare.com.

Povestiti-ne experienta personala in cadrul Bursei Speciale "Guvernul Romaniei" (BSGR). Ce v-a determinat sa participati la acest proiect, ce asteptari aveati? Ce s-a intamplat cand ati revenit in tara?

Din timpul liceului doream sa studiez la una din cele mai bune universitati din lume si asa am inceput sa aplic la programe de studiu in SUA. Desi am fost acceptat de fiecare data cand am aplicat, nu am avut niciodata suficient de multi bani pentru a acoperi toate costurile, care se ridica la aproximativ 50.000 de dolari pe an.

In momentul in care am aflat despre Programul BSGR in anul 2005, am dorit imediat sa incerc. Procesul de selectie era pe sistem american, deci foarte familiar, iar conditiile erau foarte bine gandite: studiai in strainatate, dupa care puneai in practica ce ai invatat acolo in administratia publica romaneasca, dintr-o pozitie de conducere.

Toti cei selectati in program am avut asteptari foarte mari si eram mandri de realizarea noastra. Se forma o comunitate de tineri care urma sa eficientizeze agentiile publice romanesti in conditiile unui loc de munca mai mult decat decent.

Programul a fost foarte bine gandit, insa nu s-a implementat pana la capat. Cand am revenit in tara, programul s-a blocat la angajarea noastra in functiile de conducere. Noi am asteptat cateva luni si chiar am format o asociatie a beneficiarilor bursei speciale Guvernul Romaniei pentru a determina autoritatile centrale - Guvernul, Ministerul Educatiei - sa respecte contractul.

Dupa aceasta perioada, fiecare am inceput sa ne vedem de viata noastra, fie in tara, fie in strainatate, unde au plecat foarte multi bursieri. Nu ne-am plans ca statul nu ne-a oferit locurile de munca conform contractului. Din contra, multi dintre noi au devenit antreprenori si au generat la randul lor locuri de munca.

In Statele Unite am facut un masterat in Politici Publice la Universitatea Pepperdine din Los Angeles, in perioada 2006 - 2008, timp in care am lucrat ca practicant la cabinetul primarului din Los Angeles, Antonio Villaraigosa. Dupa aceasta experienta, m-am angajat la o firma de consultanta in domeniul imbunatatirii serviciilor publice din orase si regiuni din California.

Am terminat al cincilea in anul meu, chiar daca foloseam aproximativ 30 de ore pe saptamana muncind.

Cum se desfasoara lucrurile in SUA? Cum sunt selectati cei care lucreaza in administratia publica, pe ce principii si conform caror proceduri?

In SUA, exista doua modalitati principale de lucru in administratia publica. Pot da exemplul Primariei din Los Angeles. Acolo primarul ales isi numeste echipa de viceprimari si directorii principalilor furnizori de servicii publice, inclusiv Politia (seful LAPD). Pe langa acestia, are o armata de consilieri, analisti si voluntari care pun in practica programul de dezvoltare a orasului. Acestia sunt angajati dupa criteriile asumate de catre primar.

In cazul meu, pentru o pozitie de voluntar, am trecut printr-un concurs de dosare organizat de o firma de resurse umane si un interviu cu viceprimarul din domeniul in care am aplicat - educatie.

Functiile non-politice se dau in urma unui concurs de nivelul unei companii multinationale si numai cei mai buni reusesc sa castige. Nu exista angajare pe pile si toti angajatii isi insusesc codul etic al institutiei. Pentru numeroase pozitii, esti obligat sa declari daca ai rude care lucreaza deja in sistem.

Cu ce va ocupati acum?

In prezent conduc doua societati comerciale si am fondat Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud-Est. Am 14 angajati. Stiu sa scriu si sa implementez proiecte.

In opinia dumneavoastra, acest proiect, BSGR, este un esec? Daca da, care sunt cauzele?

Programul BSGR este atat un esec, cat si o reusita. Este un esec pentru ca niciun bursier nu a fost incadrat pe o functie de conducere in administratia publica romaneasca, conform contractului. Deci cetatenii care au suportat costurile aferente scolarizarii noastre nu beneficiaza de pe urma unor eventuale eficientizari ale serviciilor publice oferite de institutiile romanesti.

Esecul se datoreaza lipsei vointei politice. Din pacate, functiile de conducere in institutiile publice romanesti se dau exclusiv pe criterii politice, iar noi, daca devenim manageri publici, trebuie sa fim apolitici.

De asemenea, noi am veni la conducerea unei organizatii avand o alta formare etica: am angaja numai oameni calificati, am organiza licitatii publice pe bune si am penaliza prestatorii care nu isi indeplinesc clauzele contractuale cu statul. Etica in administratia publica este garantata de faptul ca noi suntem ALUMNI la universitati de prestigiu din lume si nu ne permitem sa ne patam numele, deoarece afectam si imaginea universitatii din care provenim.

Ponta, catre olimpici: Imi doresc sa ramaneti sa munciti si sa traiti in Romania

In acelasi timp, programul reprezinta si o reusita. Desi majoritatea dintre noi am mers spre mediul privat, fie aducem bani in tara prin proiectele pe care le implementam, fie cream noi locuri de munca.

Spiritul nostru civic este peste media nationala.

Cum comentati situatia actuala din administratia publica din Romania si faptul ca se cauta manageri privati pentru companiile mari, de genul CNADNR, Tarom sau Administratia Porturilor Maritime Constanta? De ce nu au incredere guvernantii in cei ca dumneavoastra?

In Romania exista coruptie cronica. De aceea, Comisia Europeana a suspendat sau presuspendat fondurile europene, afectand si beneficiarii onesti. Tot din aceasta cauza, autostrazile la noi sunt mai scumpe decat in celelalte tari, iar fara infrastructura rutiera nu putem avea cresterea economica pe care ne-o dorim.

Din pacate, partidele politice promoveaza in majoritatea cazurilor aceiasi politicieni la alegeri si numesc in functiile de conducere persoane "de incredere" pe care sa le coordoneze dupa bunul plac. Noi nu prezentam incredere deoarece nu putem fi corupti.

La companiile mari consider ca managerii privati reprezinta o solutie mai buna decat un administrator public, daca procesul de angajare este transparent si ofera sanse egale candidatilor. Un manager privat face afacerea sustenabila, astfel incat compania sa nu mai necesite ajutoare publice si sa nu se mai indatoreze catre furnizori.

Apreciati ca guvernarea Ponta este diferita de cele precedente din acest punct de vedere? Ce parere aveti despre numirea Andreei Lambru in postul de secretar general adjunct al Guvernului?

Am asteptari mari de la fiecare partid care vine la guvernare. USL-ul mosteneste o situatie economica foarte grea si de aceea asteptarile mele sunt mai mari.

Doresc sa reduca birocratia, sa fie un partener al mediului de afaceri, sa deblocheze situatia fondurilor europene, sa elimine coruptia din sistem, sa promoveze oameni capabili si potriviti pentru functiile pe care le ocupa si sa promoveze oameni noi si tineri la alegeri.

Ca sa progresam, trebuie sa schimbam generatia de politicieni. Ar trebui sa le multumim celor vechi si sa lasam loc celor noi, care inteleg mai bine realitatile cu care ne confruntam, care sunt mai creativi, care au initiativa si curaj sa produca schimbare constructiva in sistem.

As dori ca USL-ul sa trimita politicieni mai curajosi la negocierile si discutiile cu organismele europene si internationale - Comisia Europeana, FMI. Romania nu trebuie sa mai fie un "loc de joaca" pentru tarile dezvoltate, deci daca un oficial roman merge la Bruxelles, el sustine cauza romaneasca si nu cedeaza presiunilor externe. Daca totusi se fac concesii, atunci ele trebuie sa vina cu beneficii economice in alte directii.

Guvernarea Ponta are, din punctul meu de vedere, oameni mai capabili si mai profesionisti decat guvernarile anterioare.

Pe Andreea Lambru nu o cunosc, insa din cate am citit pe Internet este o persoana implicata in PNL, deci numirea ei s-a facut politic. Din acest punct de vedere - al numirilor pe criterii politice - USL-ul nu a schimbat nimic inca. Probabil era nevoie de un om de "incredere" acolo si nu unul care sa vina cu idei de schimbare.

Ponta, despre trecutul Andreei Lambru: Nu sunt Agentia Nationala de Moralitate

Basescu: Guvernul Ponta face aceleasi greseli ca Boc: Peste tot numai politruci

Ce ar trebui schimbat in Romania pentru ca in administratia publica sa avem functionari onesti si bine pregatiti, iar nivelul de coruptie sa scada vizibil?

Din punctul meu de vedere, avem nevoie de un partid nou, modern, cu oameni noi si tineri, nu neaparat politicieni, ci mai degraba profesionisti in domenii diferite de activitate. Acest partid ar trebui sa promoveze oameni care au facut performanta in diferite domenii, care sunt lideri sau au sansa sa devina lideri de opinie.

In acest mod si cei aproximativ 50% dintre romanii care nu merg la vot pentru ca nu au ce alege i-ar putea sustine. Schimbarea se produce numai prin vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bursier guvern, #Radu Oprea bursier, #politruci administratie, #Bursa Speciala Guvernul Romaniei , #administratia