Opinii: Fir-ati voi de bugetari

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 22:58
2232 citiri
Opinii: Fir-ati voi de bugetari

"Ma sa stii, ca imi pare rau de pensionari ca le ia din pensie. Nu e corect. Da' ma bucur ca le taie la bugetarii astia.. Nu stii cum! Ca prea si-o luasera in cap. Te duceai la ghiseu si te tratau cu spatele, mai mult in scarba. Bine le face".

Asta este o discutie intre doi oameni, auzita de mine intr-o statie de autobuz.

Ceea ce si-au propus oamenii politici de la putere, in frunte cu Traian Basescu, au reusit. Zazania creata intre "cancerosii" bugetari si privati, cei care muncesc cu adevarat si care tin in spatele lor cocosat hoarda de nesimtiti bugetari, este una reala si o gasim la tot pasul, in societatea romaneasca.

Ca si in Campania electorala, oamenii au cules din zbor doar lucrurile care li s-au parut lor interesante si acest lucru a fost cauzat de modul repetativ si deformat in care presedintele si Guvernul au prezentat realitatea. Omul simplu, alegatorul care a fost atras la cabina de vot cu galeti si pungi de malai, nu prea intelege ce inseamna "bugetar", daca nimeni nu-i explica acest lucru. El crede in cel pe care l-a ales si crede ca a fi platit de la buget inseamna sa stai in spatele unui ghiseu si sa procesezi documente.

Acesti "cancerosi" ai sistemului bugetar se numesc medici, profesori, cadre militare, politisti, pompieri. Bineinteles, ca angajatorul in acest caz statul poate renegocia contractul cu angajatii si le poate lua din salarii. Ni se da ca exemplu obsesiv Grecia. Este un exemplu, cel putin deplasat pentru ca grecii au reusit sa atinga un nivel de trai si implicit de salarizare, din care li se mai poate lua ceva.

Dar, ce sa mai iei de la un profesor debutant, cand el de-abia daca se descurca cu plata chiriei si a intretinerii. Ce sa iei de la un medic rezident care de-abia asteapta sa-si termine stagiul de rezidenta, ca sa plece unde o vedea cu ochii, adica peste granita.Noi spre deosebire de greci nu am fost in stare in cei 20 de ani de capitalism mioritic, sa atingem un nivel de trai care sa ne permita la ora actuala sa strangem cureaua.

Sistemul bugetar a fost tot timpul cu sabia fondurilor de austeritate deasupra capului , iar oamenii au strans cureaua atat cat au putut. Acum sunt la ultima gaura si nu mai au unde sa stranga.

Daca continuam sa gandim la acest nivel al relatiei bugetar-privat, deci sa moara si ala daca eu nu ma descurc, ne vom adanci si mai mult in autoplafonare si in individualism dus la extrem.

Taierea aceasta de pensii si salarii , intr-o tara care a avut cresetere economica exclusiv datorita banilor adusi de "capsunari" de afara si a consumului salbatic. Consumatorul roman nu-si mai poate permite acest statut de comparator salbatic. Pietele externe ale fortei de munca s-au prabusit, somerii de afara s-au intors in tara dar fara bani, celebrele ansambluri rezidentiale au ramas la stadiul de fundatie.

Este evident ca romanul va consuma din ce in ce mai putin. Putin si ieftin. Si acum trebuie sa se gandeasca "privatii" cand condamna bugetarul nesimtit. Acest bugetar se va limita sau nu va mai apela deloc la servicii. De cablu, telefonie, Internet, taximetrie, catering, servicii bancare, etc. Implicit bani putini la buget, colectati din tva si incasari mici pentru firmele care ofera aceste servicii.

Cumparaturile putine si ocazionale vor oferi prilejul lucratorilor din hypermarket sa-si dea seama ca nici salariile alea amarate pe care le luau nu se vor mai lua asa de usor.

Exemplele ar putee continua, dar sunt prea multe. Cert este ca acest tavalug al taierilor fara noima, va duce la o prabusire a consumului in Romania. Bulgarele de zapada se va rostogoli si, noi privatii ne vom da seama ca am fost amagiti si pacaliti inca o data de dragii nostri conducatori. Si atunci vom injura si vom spune printre dinti: "fir-ati voi de bugetari.....consumati".

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#bugetari proteste salarii, #bugetari proteste masuri austeritate , #administratia