Pasajul Doamna Ghica: cand incep lucrarile, cat vor dura si cum va fi afectat traficul din zona. Plus, surpriza de ultim moment: se face si linie de tramvai

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 08:31
14242 citiri
Pasajul Doamna Ghica: cand incep lucrarile, cat vor dura si cum va fi afectat traficul din zona. Plus, surpriza de ultim moment: se face si linie de tramvai
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primaria Capitalei sustine ca, in urma discutiilor cu societatea civila, a dispus proiectarea unor linii de tramvai pe podul pe care urmeaza sa il construiasca peste sensul giratoriu din intersectia Strazii Doamna Ghica cu Soseaua Colentina.

Ideea constructiei unui pasaj rutier suprateran care sa treaca peste intersectia strazii Doamna Ghica cu soseaua Colentina nu e noua, ci dateaza inca de prin anul 2007. Rand pe rand, primarii Capitalei au tot promis ca vor construi pasajul, dar niciunul nu s-a tinut de cuvant.

La un moment dat, s-a facut chiar si un studiu de fezabilitate (SF), care prevedea ridicarea, pe soseaua Colentina, a unui pod peste intersectia cu strada Doamna Ghica. Respectivul document a ramas in sertar pana cand si-a pierdut valabilitatea.

Ulterior, Compania Municipala de Dezvoltare Durabila SA a revizuit respectivul studiu de fezabilitate. Iar in noua varianta, studiul prevedea tot ridicarea unui pod peste intersectie, dar cu acces de pe strada Doamna Ghica, nu de pe soseaua Colentina. Acest pasaj ar urma sa fie lung de 1 kilometru si lat de 16,5 metri (suficient pentru ca soseaua care va traversa pe deasupra intersectia sa aiba 4 benzi).

Luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a semnat autorizatia de construire necesara inceperii lucrarilor. In consecinta, in aceste zile incepe devierea retelelor de utilitati (apa, caz, electricitate etc.) din calea viitorului santier.

In context, consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) a apreciat ca proiectul este unul "oribil" si ca isi imagineaza cu greu cum "magaoaia de pod" va putea trece prin spatiul ingust dintre blocuri. In plus, Ciucu a sustinut ca - in ciuda solicitarilor sale - nu a primit de la administratia Firea nicio informatie privind alternative de construire a pasajului (prin subteran sau, eventual, cu o alta pozitionare, mai favorabila).

PMB: Un pasaj subteran era mai scump si mult mai greu de realizat

La solicitarea Ziare.com, consilierul pe probleme de infrastructura al Gabrielei Firea, Marius Coaje, a explicat de ce PMB a ales sa construiasca pasaj suprateran, in pozitia propusa.

"Am vazut ca s-a vorbit mult despre motivele pentru care am decis sa facem acest pasaj suprateran si nu subteran. E foarte simplu.

In ambele variante ale studiului de fezabilitate s-a decis ca pasajul trebuie sa fie suprateran. De ce? Motive sunt mai multe. Pe de o parte, un pasaj subteran ar fi fost si de 3 ori mai scump.

Apoi, pasaj subteran ar fi insemnat sa inchizi intersectia si sa sapi acolo o groapa imensa. Blocurile din jur ar fi trebuit consolidate, ca sa n-o ia la vale. Erau lucrari de cu totul alte proportii, iar disconfortul oamenilor din zona ar fi fost mult mai mare.

In ceea ce priveste faptul ca podul peste intersectie risca sa fie prea voluminos si ca va ajunge aproape de geamurile oamenilor ... Va pot spune urmatoarele lucruri. Podul de la Aurel Vlaicu e cu 3 metri mai aproape de blocurile din zona decat va fi cel care va traversa intersectia de la Doamna Ghica. Si la Aurel Vlaicu nu sunt probleme.

In plus, din datele noastre reiese ca poluarea va scadea de zece ori, dupa ce traficul in zona se va fluidiza, prin constructia pasajului, comparativ cu momentul actual, cand masinile stau mult timp in intersectie", mai sustine consilierul primarului Capitalei, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Va fi linie de tramvai pe pod. Dar mai e de lucru pana sa avem traseu direct Pipera-Pantelimon

Unul dintre marile neajunsuri ale proiectului - semnalat deja, in repetate randuri, de Asociatia Metrou Usor - era ca pasajul a fost gandit fara linie de tramvai.

Or, amplasarea unei astfel de linii era obligatorie, spunea Metrou Usor, in conditiile in care pasajul peste intersectia bulevardelor Doamna Ghica si Colentina face parte "din Inelul Median al Bucurestiului, un proiect ce are dintotdeauna prevazuta si linie de tramvai".

In plus, de-a lungul timpului, chiar PMB a investit in crearea de spatii pentru tramvai pe acest inel. Iar daca acum si-ar schimba strategia, institutia n-ar face decat sa arunce pe fereastra sume uriase din banii bucurestenilor, deja investite in crearea de spatii pentru tramvai.

Initial, PMB nici n-a vrut sa auda despre opiniile societatii civile. In consecinta, institutia a precizat, intr-un raspuns formulat la solicitarea Asociatiei Metrou Usor, ca "in urma consultarilor avute cu Directia Transporturi, impreuna cu specialistii Societatii de Transport Bucuresti, a strategiei de reorganizare a liniilor de transport din Bucuresti, s-a concluzinat ca nu rezulta necesitatea unui mijloc de transport de mare capacitate (tramvai) pe artera Doamna Ghica".

Ulterior, insa, administratia Firea a luat in calcul propunerea Asociatiei Metrou Usor si a revenit asupra deciziei. Cum anume s-a procedat a explicat pentru Ziare.com Marius Coaje.

"Am discutat cu cei de la Metrou Usor si cu consilieri generali ai USR despre proiectul pasajului. Dumnealor ne-au spus ca ar trebui sa existe, pe pod, linie de tramvai.

Un lucru e cert: in SF-ul nostru nu este prevazut asa ceva. Dar am zis sa incercam totusi sa gasim o solutie, de vreme ce o astfel de linie le-ar putea asigura oamenilor o calatorie cu tramvaiul din Pipera (de pe Soseaua Petricani) pana pe Bulevardul Chisinau (in Pantelimon).

Inca o banda destinata tramvaiului nu putem construi, din cauza ca ar iesi un pod prea lat, care ar ajunge pana la blocurile din zona. Asa ca am decis ca - din cele 4 benzi pe care le va avea calea de rulare (cate doua pe sens) - cele din mijloc sa aiba utilitate mixta. Adica pe ele se vor monta traverse pentru tramvai, dar vor putea fi folosite si de masini.

Am cerut deja proiectantului sa vina cu solutia. Iar executia n-ar trebui sa ridice probleme.

Marius Coaje, consilierul pe probleme de infrastructura al Gabrielei Firea. Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Vom avea statie la inceputul pasajului si inca una la final.

Dar ceea ce vreau sa va spun e altceva: realizarea acestui pasaj va dura un an, un an si ceva. Putem pune traversa de tramvai pe el. Dar asta nu va fi suficient ca sa avem linie de tramvai din Pipera pana in Pantelimon.

Va trebui ca Directia de Infrastructura din PMB sa inceapa sa scoata, rand pe rand, cate un studiu ca sa ajungem sa facem aceste legaturi, iar linia de tramvai sa se concretizeze", a mai spus Marius Coaje.

Constructia pasajului va bloca traficul?

Potrivit reprezentantului PMB, in perioada imediat urmatoare, nu se pune problema inchiderii traficului in intersectia soselei Colentina cu strada Doamna Ghica.

"Vor incepe, mai intai, lucrarile de relocare a retelelor de utilitati si modernizarea lor. Avem acolo magistrale ale RADET cu diametrul de 800 si 900 de centimetri. Avem cabluri de energie electrica de mari dimensiuni. Avem retea de iluminat public si retea STB. Se va lucra acolo cateva luni la relocare si modernizare.

Doamna primar i-a cerut constructorului sa nu se blocheze nicio banda. Iar daca, totusi, se impun lucrari care necesita blocare, acestea ar urma sa fie facute noaptea, in weekend", a mai spus Marius Coaje.

Ieri dupa-amiaza, insa, in zona deja se impusesera ceva restrictii de trafic (pe bulevardul Lacul Tei spre Doamna Ghica se circula pe o singura banda).

Ramane sa vedem daca Trustul de Cladiri Metropolitane SA - compania municipala care urmeaza sa execute lucrarea - va reusi sa pastreze traficul deschis in zona si sa se incadreze in termenele de executie, finalizand lucrarile la pasaj pana in toamna anului viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Pasaj Doamna Ghica linie tramvai, #Primaria Capitalei Marius Coaje, #Metrou Usor linie tramvai Gabriela Firea , #administratia