Ziare.com

Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?

de Camelia Badea
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 17:38

   

Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?
In Bucuresti exista in acest moment aproape 700 de cladiri expertizate tehnic cu potential risc seismic, circa o treime reprezentand un pericol public.

Cu toate acestea, in perioada 2013-2015, au fost finalizate lucrarile de consolidare la doar 4 cladiri.

Informatiile au fost oferite de Primaria Capitalei la solicitarea Ziare.com, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care interzice desfasurarea de activitati in cladirile cu risc seismic ridicat, lege care modifica OUG 20/1994, o serie de teatre si cinematografe suspendandu-si activitatea.

"In prezent, in Bucuresti exista un numar de 366 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, din care 183 cu pericol public, iar in clasa II de risc seismic sunt incadrate un numar de 306 cladiri", se arata in raspunsul primit la redactie, fara a se preciza care sunt destinatiile acestor spatii, asa cum fusese solicitat.

In ceea ce priveste masurile intreprinse pana in prezent, Biroul de Presa al Primariei Capitalei informeaza ca, in baza programului prevazut de OUG 20/1994, "in perioada 2002-2012 au fost executate si finalizate lucrarile de consolidare la un numar de 14 cladiri, si in anii 2013-2015 au fost finalizate si alte 4 cladiri".

De asemenea, alte 35 de cladiri "au fost consolidate din sursele proprii ale proprietarilor", iar in prezent "sunt santiere deschise in 3 imobile".

"Totodata, Primaria Municipiului Bucuresti a consolidat, in cadrul programului 'Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti', confinantat de BEI, un numar de 100 de scoli.

Municipalitatea a mai consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta si avem in derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic 'Vasile Urseanu', precum si Muzeul 'Nicolae Minovici'", se mai arata in raspunsul Primariei Capitalei la solicitarea Ziare.com.

Ce se intampla cu Centrul Istoric

In Centrul Istoric al Capitalei, unde numeroase localuri sau spatii comerciale si-au suspendat activitatea dupa aparitia legii, Primaria Capitalei "are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a 3 cladiri", pentru alte 2 cladiri fiind in curs de elaborare proiectele de consolidare.

In plus, urmeaza contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru inca o cladire, informeaza Primaria Capitalei.

"Pentru alte 10 cladiri din Centrul Istoric, care necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat", mai arata sursa citata.

Teatrul Nottara si-a suspendat activitatea pe termen nedefinit

Cinema Studio se inchide. Cladirea va primi "bulina rosie"

Care este situatia teatrelor

Restrictiile de ordin legislativ impiedica efectuarea lucrarilor de consolidare in anumite cazuri, de exemplu al unor teatre, precizeaza Primaria Capitalei.

"Teatrul Constantin Tanase aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35 a fost consolidat numai cu acordul si impreuna cu proprietarii locuintelor situate deasupra spatiului aferent teatrului. Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice, si fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare", se arata in raspunsul primit la redactie.

Este si cazul Teatrului Constantin Nottara, de pe Bdul Gheorghe Magheru nr. 20, "unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea".

"Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari", se subliniaza in documentul citat.

Lucrari de consolidare se mai executa in acest moment de catre Primaria Capitalei la Teatrul Ion Creanga si la Teatrul Evreiesc, "teatre aflate in cladiri care au numai aceasta destinatie".

Aberatia zilei: Blocurile cu bulina rosie, la voia Domnului

Care este cadrul legal

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor expertizate tehnic, incadrate in clasa I risc seismic cu pericol public, o responsabilitate importanta revine proprietarilor, care trebuie sa isi dea acordul si sa sustina financiar lucrarile.

"Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea, in cota parte indiviza din proprietatea comuna a cheltuielilor privind executia lucrarilor de interventie, este asigurata din alocatii de la bugetul statului pentru locuintele aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu recuperarea, in 25 de ani, de la terminarea lucrarilor, rata fixa fara dobanda, pentru spatiile aflate in proprietatea/administrarea primariei, de la bugetul local, din sursele proprii ale proprietarilor spatiilor cu alta destinatie decat locuinta.

Proprietarii, persoane fizice ai locuintelor, pot beneficia de scutire de plata ratelor pe perioada in care veniturile, pe membru de familie, sunt sub salariul mediu net pe economie", informeaza sursa citata.

Intrebati ce costuri presupune o operatiune de consolidare pentru o asemenea cladire si daca ele pot fi achitate si din bani europeni, reprezentantii Primariei Capitalei au raspuns: "Costurile unei lucrari de interventie se stabilesc la nivelul Documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie (SF) si variaza in functie de solutia de interventie a fiecarei cladire in parte. Din experienta de pana acum valoarea estimata este situata intre 300-400 euro/mp, constructie desfasurata. Nu exista baza legala pentru accesarea fondurilor europene pentru acest program".

Totodata, reprezentantii Primariei subliniaza faptul ca pentru a se putea incepe lucrarile de consolidare "este necesar acordul tuturor proprietarilor", iar, "pe perioada executiei, locatarii din imobilele la care se executa lucrari de consolidare pot fi mutati in locuintele de necesitate, la solicitarea acestora".

Viceprimarul Capitalei: Banii alocati de Ponta ajung pentru un singur bloc cu bulina rosie

Cine face expertizarea tehnica?

In ceea ce priveste expertizarea cladirilor, Primaria Capitalei subliniaza faptul ca toate actiunile pentru reducerea riscului seismic in imobilele existente trebuie sa fie intreprinse "de catre proprietarii, persoane fizice/juridice, asociatiile de proprietari".

"Proprietarii, indiferent de forma de proprietate, din orice tip de cladire, au obligatia de a actiona pentru expertizarea tehnica. Dintre acestia, proprietarii care nu isi permit sa suporte cheltuielile unei expertize tehnice si care detin cladiri mai mari de P+3 etaje si care adapostesc aglomerari de persoane (mai mult de 10 apartamente si/sau spatii publice mai mari de 50 m) pot solicita institutiei noastre contractarea expertizarii tehnice, in baza documentelor prevazute in aceste norme.

Precizam ca persoanele juridice care detin spatii in aceste cladiri vor asigura finantarea cheltuielilor din sursa lor proprie. Ultimele expertize au fost finalizate in 2012", se mai arata in raspunsul primit la redactie.

De ce se misca lucrurile atat de greu?

Programul de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru constructiile existente, incadrate in clasa I de risc seismic, cu peste P+4 etaje, construite inainte de 1940 a fost aprobat pentru prima data in 1998, la acea vreme cuprinzand doar 8 cladiri, pentru care au fost contractate servicii de proiectare, informeaza BP al Primariei Capitalei.

"In anii urmatori, 1999 si 2000, au fost incluse alte 8 cladiri in programe anuale pentru proiectarea lucrarilor de consolidare. Proiectele de consolidare au fost elaborate, avizate si aprobate pana in anul 2000 doar pentru o serie de cladiri intrucat proprietarii s-au razgandit pe parcurs din cauza solutiei propuse sau a altor motive", precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, in anul 2001, OUG 20/1994 a fost modificata si completata prin Legea nr. 460/2001, fiind aprobate noi norme metodologice de aplicare.

Acestea prevedeau "depunerea de catre proprietari a declaratiilor privind acordul pentru consolidare in forma notariala precum si instituirea ipotecii legale a statului, ceea ce a condus la refuzul si altor proprietari cu privire la continuarea actiunilor, respectiv executia lucrarilor de consolidare".

Aceste norme sunt valabile si in prezent.

"Efectiv, abia in anul 2001, s-a trecut la organizarea primelor licitatii pentru contractarea executiei lucrarilor de consolidare. Dintre cele 16 proiecte, contractarea executiei lucrarilor de consolidare a fost posibila doar pentru 5 cladiri in 2002", precizeaza Primaria Capitalei.

Celelalte cladiri fie sunt un diverse faze de proiectare, fie proprietarii lor "au refuzat continuarea actiunilor sau depunerea declaratiilor in forma notariala".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3176 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada.

Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?"
- pai 700 : 4 x 3 = catzi ani trebuia sa-l lasatzi pe sorinel primar , nu sa-l alergatzi cu dna ! :o)))

 

Mai mult ca

Sigur, ca nu se va face nimic,ca de obicei.Mai avem un pic si ne apropiem de 40 de ani de la cutremur si tot nimic.Multe cladiri sunt foarte vechi normal ar trebui darimate.Te uiti prin anunturi de vinzari de case...fara risc seismic,bloc solid,construit in 1932.Se pare ca oamenii au uitat de dezastru din 77.Cit priveste constructiile noi,e contra naturii,sa costruiesti bloc la 2 m de alt bloc.Nu ma vorbesc de securitate,de bun simt,ce sa mai spun.S-au dat autorizati,pe spagi,cine are de suferit,omu.Pai ce se poata intimpla,in caz de seism,cind blocuri alaturate,incep sa bata unu in altu,findca sunt prea aproape...

 

"183 cu pericol public"

De pericolu' privat va doare-n... *ur, asa-i?

Statul, sa finanteze constructia stadioanelor de lux, dupa ce-a vandut - in mod ILEGAL - miile de apartamente cu bulina???!!!

Cat mai rabdati, Romani?!

@ucenikov 18.34

- shi tu ce vrei , o revolutzie shi sa cerem accesu' in csi !? :o(((

"Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?"

Sute !!!

Aceste sute de cladiri sunt in proprietatea primariei?Daca da sa le consolideze.
Daca nu sa consolideze si casa mea nu numai pe ale altora.

 

De ce ?

Pentru ca majoritatea fraierilor din Bucuresti
l-au ales primar (de doua ori !!)pe mafiotul miliardar
Oprescu.
Si uite-asa ne-am ars si ne-am oparit cu marele doctor in hotii care ne-a operat la buzunare.

 

Alarmarea pentru cutremur - E posibil asa ceva ?

Faptul ca un politruc sau altul a fost ales pentru o functie sau alta, indica faptul ca problema e la populatie.

Populatia formeaza personalul administratiei publice si tot populatia formeaza si societatea civila, care nu reuseste sa se organizeze cum trebuie.

La noi totul se misca greu.

Modul in care arata scena politica, este o oglinda a modului in care arata si functioneaza societatea romaneasca. Este aici si un cerc vicios. Din cauza oamenilor ajung politrucii la putere si din cauza politrucilor oamenii sint dezamagiti si nu reusesc sa se organizeze si sa lupte.

Mentalitatea, dupa cum deja se vede, se schimba putin cite putin cu ajutorul presei, care treptat ii mai trezeste pe cite unii la realitate. Chiar si tragedia de la Colectiv a trezit oameni la realitate. Ne-a adus aminte ca nenorocirile nu sint ceva abstract de prin carti cu povesti si ca e posibil sa ni se intimple si noua. Ele se produc daca exista conditii si conditii exista.

Putin cite putin se aprinde becul. S-a intimplat la Colectiv. Asta e, e o tragedie, care a avut insa ca mare parte de contributie iresponsabilitatea umana, incepind de la autorizatii, controale nefacute, artificii periculoase, burete periculos, iesiri periculoase etc. Asta ne arata clar, faptul ca, din cauza iresponsabilitatii umane se mai pot produce si alte tragedii. S-a intimplat acea nenorocire. Asta e, trebuie sa trecem peste consecinte ca n-avem ce face. Dar ce se intimpla DACA ?... vine cutremurul cel mare ?

Specialistii de la institutul de fizica a pamintului ne linistesc. Atentie ! Este o liniste periculoasa. In Japonia unde au sisteme de monitorizare foarte avansate, cind a fost cutremurul de la Kobe, au avut avertismente dar le-au ignorat. Motivul ? Tipul ala de activitate seismica atipica nu figura in baremurile de alarma.

Cehstie de securitate nationala: Alarma trebuie data nu doar cind se iese din limitele admise, ci atunci cind apare activitate atipica, chiar daca e alarma falsa. Evident, costa. Se intrerup activitatile. Toata lumea insa trebuie sa ia situatia ca pe exercitiu de pregatire neanuntat. Riscurile sint prea mari ca sa nu se dea alarma.

Deci, toata lumea trebuie sa fie pregatita pentru alarma de cutremur. Daca nu exista o procedura pentru asa ceva, sub cuvint ca, cutremurele nu pot fi prevazute, sa se faca !

Specialistii spun ca, cutremurele nu pot fi prevazute. Uite ca la Kobe au fost semne si a fost degeaba. Au fost cutremure multe si mici. Si in alte dati fusesera mici dar nu atit de multe intr-un interval scurt de timp. Asta a fost diferenta dar specialistii nu s-au gindit la asta. Gravitatea seismelor mici luate individual nu depasea gradul de risc dar situatia luata in ansamblu iesea din tiparele clasice.

Atentie !

Daca cineva a stat prins sub darimaturi si are membre blocate, nu-l scoateti fara sa vina serviciile de salvare. Poate muri rapid din cauza eliberarii bruste a toxinelor acumulate in zona neoxigenata.

Actuala legislatie este absolut aberanta!

Consolidarile la cladirile cu risc seismic ridicat trebuie sa fie obligatorie,cu termene precise!
O cladire cu risc seismic ridicat pune in pericol nu doar viata proprietarilor sau a celor ce locuiesc in cladirile respective ci a tuturor cetatenilor aflati in zona respectiva in caz de prabusire!
In tarile civilizate proprietarii sunt obligati prin lege sa repare fatadele la un anumit numar de ani!
Fara a mai vorbi de interzicerea inchiderii balcoanelor haotic fara o conceptie unitara pentru intreaga fatada a cladirii!
In Madrid aparatele de aer conditionat sunt interzise pe fatadele cladirilor!
In Bucuresti se vad cladiri ,unele monumente reale, acoperite cu carpe publicitare care dau orasului un aspect de bazar oriental!
In Occident amenzile sunt asa de mari ca toti proprietarii isi fac datoria fata de aspectul strazii si a orasului!
Citind conditiile excelente oferite proprietarilor ramaneti stupefiati de refuzul unora!
Sub administratia Ponta si a lui Oprescu,aceasta problema(si nu numai ea)a fost tratata iresponsabil!
Ponta a risipit banul public pe pomeni electorale iar Oprescu l-a bagat in buzunar!
In Centrul Civic exista o cladire de o importanta vitala pentru istoria nationala:Hotel Concordia,unde s-a realizat Unirea Moldovei cu Muntenia!
Acest monument istoric de prim rang sta sa cada,punand in pericol atat viata cetatenilor cat si existenta insasi a monumentului!
Ce intentie au Primariile(a Capitalei si a Sectorului)ca si Ministerul Culturii?Teo

 

Asta cu Madridul n-o cred, am sa ma uit cu prima ocazie!

Nu zic ca este imposibil, doar...incredibil.

Sa se dea Komunikatul,

consolidarea o face statul.In orice tara normala la cap,cladirile cu risc se darama si proprietarul isi cumpara,nu i se da moaca,alta locuinta.Cu exceptia cladirilor de patrimoniu.

 

Mai fratilor, fara suparare...

...da' oare nu s-a ajuns (si inca prea destul) la vorbele raposatului Nicu Ceausescu? "N-o sa fiti voi in stare nici macar sa zugraviti in 100 de ani ce-a construit tata in numai 10". Din pacate, beizadeaua ceausista a avut dreptate. Mare. Se vede limpede, cu ochiul liber. Marii si tarii zilelor noastre se screm ani in sir sa consolideze cate-un biet imobil. Nu mai zic ca de construit altele noi, nici nu poate fi vorba. A, da, fireste, ca sa-si construiasca ei vile de lux si case de vacanta prin toate colturile tarii, sunt resurse. Mama, ce resurse! Constructiile alea apar peste noapte. Nici n-apuci sa vezi bine fundatiile sapate astazi, ca maine te si trezesti cu ditamai viloaiele gata ridicate. Si-n timpul asta, oropsitii din locuintele imbulinate n-au decat sa se roage fierbinte la Sfantul Duh sa nu vina vreun cutremur sau sa tropaie vreunul mai tare pe scari, ca sa nu li se naruie in cap peretii subreziti.

Bravos natiune, halal sa-ti fie, ca vrednici oameni ai ales sa te carmuiasca!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor