Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 17:38
6198 citiri
Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?
Foto: Arhiva Digi 24 TV

In Bucuresti exista in acest moment aproape 700 de cladiri expertizate tehnic cu potential risc seismic, circa o treime reprezentand un pericol public.

Cu toate acestea, in perioada 2013-2015, au fost finalizate lucrarile de consolidare la doar 4 cladiri.

Informatiile au fost oferite de Primaria Capitalei la solicitarea Ziare.com, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care interzice desfasurarea de activitati in cladirile cu risc seismic ridicat, lege care modifica OUG 20/1994, o serie de teatre si cinematografe suspendandu-si activitatea.

"In prezent, in Bucuresti exista un numar de 366 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, din care 183 cu pericol public, iar in clasa II de risc seismic sunt incadrate un numar de 306 cladiri", se arata in raspunsul primit la redactie, fara a se preciza care sunt destinatiile acestor spatii, asa cum fusese solicitat.

In ceea ce priveste masurile intreprinse pana in prezent, Biroul de Presa al Primariei Capitalei informeaza ca, in baza programului prevazut de OUG 20/1994, "in perioada 2002-2012 au fost executate si finalizate lucrarile de consolidare la un numar de 14 cladiri, si in anii 2013-2015 au fost finalizate si alte 4 cladiri".

De asemenea, alte 35 de cladiri "au fost consolidate din sursele proprii ale proprietarilor", iar in prezent "sunt santiere deschise in 3 imobile".

"Totodata, Primaria Municipiului Bucuresti a consolidat, in cadrul programului 'Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti', confinantat de BEI, un numar de 100 de scoli.

Municipalitatea a mai consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta si avem in derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic 'Vasile Urseanu', precum si Muzeul 'Nicolae Minovici'", se mai arata in raspunsul Primariei Capitalei la solicitarea Ziare.com.

Ce se intampla cu Centrul Istoric

In Centrul Istoric al Capitalei, unde numeroase localuri sau spatii comerciale si-au suspendat activitatea dupa aparitia legii, Primaria Capitalei "are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a 3 cladiri", pentru alte 2 cladiri fiind in curs de elaborare proiectele de consolidare.

In plus, urmeaza contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru inca o cladire, informeaza Primaria Capitalei.

"Pentru alte 10 cladiri din Centrul Istoric, care necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat", mai arata sursa citata.

Teatrul Nottara si-a suspendat activitatea pe termen nedefinit

Cinema Studio se inchide. Cladirea va primi "bulina rosie"

Care este situatia teatrelor

Restrictiile de ordin legislativ impiedica efectuarea lucrarilor de consolidare in anumite cazuri, de exemplu al unor teatre, precizeaza Primaria Capitalei.

"Teatrul Constantin Tanase aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35 a fost consolidat numai cu acordul si impreuna cu proprietarii locuintelor situate deasupra spatiului aferent teatrului. Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice, si fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare", se arata in raspunsul primit la redactie.

Este si cazul Teatrului Constantin Nottara, de pe Bdul Gheorghe Magheru nr. 20, "unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea".

"Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari", se subliniaza in documentul citat.

Lucrari de consolidare se mai executa in acest moment de catre Primaria Capitalei la Teatrul Ion Creanga si la Teatrul Evreiesc, "teatre aflate in cladiri care au numai aceasta destinatie".

Aberatia zilei: Blocurile cu bulina rosie, la voia Domnului

Care este cadrul legal

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor expertizate tehnic, incadrate in clasa I risc seismic cu pericol public, o responsabilitate importanta revine proprietarilor, care trebuie sa isi dea acordul si sa sustina financiar lucrarile.

"Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea, in cota parte indiviza din proprietatea comuna a cheltuielilor privind executia lucrarilor de interventie, este asigurata din alocatii de la bugetul statului pentru locuintele aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu recuperarea, in 25 de ani, de la terminarea lucrarilor, rata fixa fara dobanda, pentru spatiile aflate in proprietatea/administrarea primariei, de la bugetul local, din sursele proprii ale proprietarilor spatiilor cu alta destinatie decat locuinta.

Proprietarii, persoane fizice ai locuintelor, pot beneficia de scutire de plata ratelor pe perioada in care veniturile, pe membru de familie, sunt sub salariul mediu net pe economie", informeaza sursa citata.

Intrebati ce costuri presupune o operatiune de consolidare pentru o asemenea cladire si daca ele pot fi achitate si din bani europeni, reprezentantii Primariei Capitalei au raspuns: "Costurile unei lucrari de interventie se stabilesc la nivelul Documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie (SF) si variaza in functie de solutia de interventie a fiecarei cladire in parte. Din experienta de pana acum valoarea estimata este situata intre 300-400 euro/mp, constructie desfasurata. Nu exista baza legala pentru accesarea fondurilor europene pentru acest program".

Totodata, reprezentantii Primariei subliniaza faptul ca pentru a se putea incepe lucrarile de consolidare "este necesar acordul tuturor proprietarilor", iar, "pe perioada executiei, locatarii din imobilele la care se executa lucrari de consolidare pot fi mutati in locuintele de necesitate, la solicitarea acestora".

Viceprimarul Capitalei: Banii alocati de Ponta ajung pentru un singur bloc cu bulina rosie

Cine face expertizarea tehnica?

In ceea ce priveste expertizarea cladirilor, Primaria Capitalei subliniaza faptul ca toate actiunile pentru reducerea riscului seismic in imobilele existente trebuie sa fie intreprinse "de catre proprietarii, persoane fizice/juridice, asociatiile de proprietari".

"Proprietarii, indiferent de forma de proprietate, din orice tip de cladire, au obligatia de a actiona pentru expertizarea tehnica. Dintre acestia, proprietarii care nu isi permit sa suporte cheltuielile unei expertize tehnice si care detin cladiri mai mari de P+3 etaje si care adapostesc aglomerari de persoane (mai mult de 10 apartamente si/sau spatii publice mai mari de 50 m) pot solicita institutiei noastre contractarea expertizarii tehnice, in baza documentelor prevazute in aceste norme.

Precizam ca persoanele juridice care detin spatii in aceste cladiri vor asigura finantarea cheltuielilor din sursa lor proprie. Ultimele expertize au fost finalizate in 2012", se mai arata in raspunsul primit la redactie.

De ce se misca lucrurile atat de greu?

Programul de actiuni privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru constructiile existente, incadrate in clasa I de risc seismic, cu peste P+4 etaje, construite inainte de 1940 a fost aprobat pentru prima data in 1998, la acea vreme cuprinzand doar 8 cladiri, pentru care au fost contractate servicii de proiectare, informeaza BP al Primariei Capitalei.

"In anii urmatori, 1999 si 2000, au fost incluse alte 8 cladiri in programe anuale pentru proiectarea lucrarilor de consolidare. Proiectele de consolidare au fost elaborate, avizate si aprobate pana in anul 2000 doar pentru o serie de cladiri intrucat proprietarii s-au razgandit pe parcurs din cauza solutiei propuse sau a altor motive", precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, in anul 2001, OUG 20/1994 a fost modificata si completata prin Legea nr. 460/2001, fiind aprobate noi norme metodologice de aplicare.

Acestea prevedeau "depunerea de catre proprietari a declaratiilor privind acordul pentru consolidare in forma notariala precum si instituirea ipotecii legale a statului, ceea ce a condus la refuzul si altor proprietari cu privire la continuarea actiunilor, respectiv executia lucrarilor de consolidare".

Aceste norme sunt valabile si in prezent.

"Efectiv, abia in anul 2001, s-a trecut la organizarea primelor licitatii pentru contractarea executiei lucrarilor de consolidare. Dintre cele 16 proiecte, contractarea executiei lucrarilor de consolidare a fost posibila doar pentru 5 cladiri in 2002", precizeaza Primaria Capitalei.

Celelalte cladiri fie sunt un diverse faze de proiectare, fie proprietarii lor "au refuzat continuarea actiunilor sau depunerea declaratiilor in forma notariala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#cladiri risc seismic Bucuresti, #consolidare cladiri bulina rosie Bucuresti , #administratia