Prefectul de la Covasna ingrijorat de situatia ursilor - Parca ar fi lacatusi mecanici

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:06
3515 citiri
Prefectul de la Covasna ingrijorat de situatia ursilor - Parca ar fi lacatusi mecanici
Foto: Jurnalul

Prefectul de la Covasna propune o modificare legislativa cu privire la gestionarea diferita a ursilor care au valoare cinegetica si a celor care ridica probleme.

El a comparat aceste animale cu "lacatusii mecanici", afirmand ca ursii patrund in gospodariile oamenilor distrugandu-le livezile si culturile agricole, omorandu-le animalele si punand in pericol viata locuitorilor.

"S-au obisnuit sa intre in localitati. Parca ar fi lacatusi mecanici - deschid usile, deschid frigiderele, mananca din frigider. Problema e ca sunt obisnuiti cu oamenii, cu gospodariile, iar acel urs nu se mai intoarce in padure ca sa caute hrana. Numarul ursilor a crescut foarte mult, iar cota de impuscare s-a mentinut aceeasi in ultimii cinci-sapte ani", a spus prefectul de Covasna, citat de Mediafax.

De asemenea, el a povestit despre cazul unui copil care se juca la etajul unei cabane din

Comandau, in timp ce la parter, un urs manca gem.

Nu este singurul exemplu de acest gen, prefectul declarand ca situatii similare au fost si in orasul Covasna, unde o ursoaica si doi pui au patruns in curtea Spitalului de Cardiologie, iar un alt urs s-a urcat intr-un fag, unde a ramas pana la lasarea serii, cand a plecat sa caute hrana.

Autoritatile cer capturarea unui urs care a intrat in mai multe cabane din Comandau

"Oamenii au tipat, au dat cu pietre, iar ursul nu avea nicio problema, era ca un urs coala care statea toata ziua acolo in fag, iar oamenilor le era frica sa treaca pe strada. (...) Sar gardurile si intra in gospodarii. (...) Problema e ca in acest an nu a fost mancare suficienta pe munte si de aceea multi ursi vin la porumb sau in drum spre porumb raman pe langa case. S-au schimbat si conditiile climatice, deci sunt mai multi factori care au dus la situatia de acum", a afirmat Popica.

In acest sens, el a explicat ca va elabora o modificare legislativa prin care propune ca ursii cu valoare cinegetica reala sa fie gestionati separat prin Agentia de Mediu, iar cei care reprezinta o amenintare pentru locuitori, sa fie gestionati prin comitetul de situatii de urgenta, care sa aiba posibilitatea de a decice impuscarea lor.

"Important ar fi sa nu amestecam ursii de valoare cinegetica cu cei care creeaza efectiv probleme", a spus prefectul de Covasna.

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost semnalate 128 de cazuri in care ursii au provocat pagube in agricultura si au omorat zeci de animale. In plus, in acest an, au fost raportate si patru cazuri in care respectivele animale au atacat oameni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#prefect Covasna situatie ursi, #ursi Covasna disrtugere gospodarii, #modificare legislativa ursi Covasna , #administratia