Primaria Capitalei va plati 50 de milioane de euro pentru recuperarea Parcului Verdi

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 20:08
4795 citiri
Primaria Capitalei va plati 50 de milioane de euro pentru recuperarea Parcului Verdi
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Capitalei va plati 50 de milioane de euro pentru achizitionarea Parcului Verdi de la actualul proprietar, fost actionar la Clubul Dinamo, Dragos Savulescu, potrivit unui proiect de hotarare aprobat joi in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Deputatul Nicusor Dan a fost si el prezent la sedinta, spunand ca suma pe care Municipalitatea vrea sa o plateasca este mult prea mare, iar in acel moment consilierii generali PSD si ALDE au parasit sala de sedinta, refuzand sa-l asculte.

Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 37 de voturi "pentru", opt abtineri si trei voturi "impotriva". Pentru a trece, proiectul avea nevoie de vot de doua treimi. O parte dintre consilierii generali USR s-au abtinut de la vot.

Potrivit proiectului de hotarare, Geta Savulescu si Dragos Savulescu vor vinde municipalitatii cele sapte terenuri pe care le detin din Parcul Verdi, in suprafata totala de 46.088 de metri patrati,cu 1.080 de euro pe metru patrat, insemnand un pret de aproape 50 de milioane de euro pe toate cele sapte terenuri, care au intre 752 de metri patrati si 13.113 metri patrati.

Suprafata a fost retrocedata in urma cu multi ani, insa a ramas nefolosita: spatiul verde este neingrijit si nici proprietarii nu pot exploata zona.

Nicusor Dan a explicat ca suma pentru care sunt cumparate terenurile este mult prea mare si ca din punctul sau de vedere, terenurile ar fi trebuit cumparate cu maximum 100 de euro/mp, nu 1.080 de euro, cum a fost cererea familiei Savulescu.

"Aceasta hotarare va avea exact efect contrar. In Bucuresti, este vorba despre o suprafata de 200-300 de hectare de teren care apartine privatilor. Daca veti consfinti prin acesta hotarare o suma de 1.000 de euro pe metru patrat, o sa ajungem la o suma de 2-3 miliarde de euro, pe care Bucurestiul nu si-o permite", a afirmat Nicusor Dan.

Deputatul a spus ca va face propria expertiza a terenurilor si ca va sesiza Curtea de Conturi.

"Avand in vedere solicitarea doamnei Savulescu Geta si domnului Savulescu Emil Dragos, Comisia municipala pentru analiza si identificarea solutiilor pentru trecerea in propietatea Municipiului Bucuresti a terenurilor retrocedate si amenajate ca spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii (...) a analizat si stabilit inceperea procedurilor de achizitie a sapte ternuri in suprafata totala de 46.088 de metri patrati situate in Bucuresti, ce reprezentau inaintea retrucedarilor imobiul denumit generic Parcul Verdi", se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit raportului de specialitate, in 2017, la nivelul Primariei Capitalei a fost formata o comisie pentru analizarea si identificare unor solutii pentru recuperarea terenurilor retrocedate, spatii verzi sau locuri de joaca, asa cum este si situatia Parcului Verdi.

Initial, in iunie 2018, aceasta comisie a cerut un raport de evaluare pentru stabilirea costului per metru patrat din terenurile care formeaza Parcul Verdi. Astfel, SC Media City a stabilit o valoare totala de 26,4 milioane de euro pentru cele 4,6 hectare, adica aproximativ 600 de euro pe metru patrat.

Intre timp, insa, de la data intocmirii rapoartelor si pana la intrunirea comisiei, a fost modificata Legea 255/2010 privind exproprierile pentru cauza de utilitate public, noile prevederi stabilind ca pot face obiectul exproprierii si lucrarile de conservare sau amenajare a spatiilor verzi, adica si terenurile incadrate ca spatii verzi pot fi evaluate dupa grilele notariale, care se situeaza in acest caz la 1.300 euro/mp.

De acest motiv s-au legat si proprietarii terenurilor din Parcul Verdi atunci cand au facut si ei propria lor evaluare si au cerut 1.855 de euro/mp, adica peste 87,4 milioane de euro pentru cele 4,6 hectare.

Primaria a cerut un nou raport de evaluare, din care a reiesit ca valoarea pe care ar trebui sa o plateasca PMB ar fi de 59 de milioane de euro.

Intr-un final, familia Savulescu a stabilit oferta de 1.080 de euro/mp, adica aproape 50 de milioane de euro.

Primarul Capitalei Gabriela Firea si-a anuntat inca din luna iunie intentia de a cumpara de la actualii proprietari parcurile Verdi si Nicolae Iorga.

Parcul Verdi se afla in Sectorul 2 al Capitalei si avea initial 17 hectare, atunci cand fostul proprietar al mosiei Floreasca l-a construit pe locul fostului hipodrom. In prezent, parcul are mai putin de sase hectare si intreaga suprafata a fost retrocedata.

Actualul proprietar al terenurilor de 4,6 ha este Emil Dragos Savulescu, fost actionar la Clubul Dinamo, condamnat anul trecut alaturi de Radu Mazare la trei ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar cu prejudiciu de 114 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#recuperare parc Verdi , #administratia