Primariile din Capitala risca amenzi de 100.000 de lei daca taie copaci fara sa anunte. Unde putem face sesizari

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 17:13
7161 citiri
Primariile din Capitala risca amenzi de 100.000 de lei daca taie copaci fara sa anunte. Unde putem face sesizari
Foto: Arhiva Facebook/ Andra Ignat

Primaria Capitalei si cele de sector pot primi amenzi intre 50.000 si 100.000 de lei daca taie copaci fara a fi inainte marcati si fara a anunta Garda de Mediu.

Comisarii Garzii Nationale de Mediu (GNM) au mers in control la Primaria Bucuresti si primariile sectoarelor 1 si 3, dupa ce pe retelele de socializare si in presa au aparut imagini cu copaci taiati pe Soseaua Kiseleff si informatii ca PMB a avizat taierea a aproape 200 de arbori, inclusiv in Parcul Cismigiu.

Directorul adjunct al Directiei Biodiversitate de la GNM, Nicolae Badea, a detaliat pentru Ziare.com care au fost rezultatele si urmarile controlului.

Taierea arborilor uscati sau bolnavi care prezinta risc de prabusire se face in Bucuresti de primariile de sector cu aviz de la Primaria Capitalei. Daca se doreste taierea sau mutarea unui arbore sanatos este nevoie si de aviz de la Agentia pentru Protectia Mediului.

Comisarii de Mediu au constatat ca deciziile de taiere pentru arborii din sectoarele 1 si 3 erau insotite de expertize si fotografii si ca documentatia era in regula.

Dar pentru a asigura mai multa transparenta, Garda de Mediu a stabilit ca atat PMB, cat si primariile de sector sa respecte o serie de reguli.

Astfel, primariile de sector trebuie sa marcheze copacii inainte sa ceara aviz de la PMB, iar PMB sa nu primeasca dosarele daca nu contin si dovada ca arborii respectivi au fost marcati.

Nicolae Badea precizeaza ca s-a constatat in control ca primariile de sector au cerut din aprilie taierea acelor arbori, iar PMB a dat avizele in iunie - iulie. Astfel, era timp ca populatia, ONG-urile, Garda de Mediu si presa sa stie dinainte ca arborii vor fi taiati si sa comenteze decizia, arata el.

O alta masura impusa de Garda de Mediu este sa fie informata de PMB in legatura cu avizele de taieri de arbori pe care le da si acestea sa fie facute publice.

Si, cel mai important, spune Badea, este ca primariile de sector sa anunte Garda de Mediu cand si unde fac plantarile de compensatie, asa cum le obliga legea dupa ce taie arbori.

Pentru fiecare arbore taiat, trebuie plantat un altul sau mai multi. Numarul arborilor care trebuie sa fie plantati in compensatie este stabilit de PMB si trecut in avizul pentru defrisare. De exemplu, pentru cei aproximativ 60 de copaci care au fost taiati pe Kiseleff trebuie plantati 106.

Dar pentru ca au fost cazuri in care, dupa ce au fost taiati copaci de pe un bulevard, au fost plantati altii in alta parte, ca de exemplu intr-un parc, Garda de Mediu vrea sa stie de la primariile de sector unde fac plantarile, cand si cu ce soi de arbori, pentru a putea face verificari, ne-a mai explicat Badea.

Pentru nerespectarea unei masuri impuse de Garda de Mediu, amenda este intre 50.000 si 100.000 de lei.

Cetatenii pot sesiza Garda de Mediu daca observa taieri de copaci care nu au fost in prealabil marcati sau pentru care nu exista un aviz facut public.

Primaria Municipiului Bucuresti a anuntat vineri ca, incepand din aceasta zi, va publica pe site avizele aflate in curs de aprobare pentru taierea si intretinerea arborilor din Capitala, cetatenii si asociatiile legal constituite putand face recomandari, potrivit News.ro.

Primaria Capitalei anunta cu o saptamana in urma ca a luat o serie de masuri impreuna cu administratiile domeniului public (ADP) din cele sase sectoare, dupa scandalul creat in jurul taierilor de la inceputul lunii.

Astfel:

- arborii uscati in proportie de 80-100 la suta vor fi marcati cu vopsea de culoare rosie, iar cei in declin biologic avansat (cu scorburi profunde, cilindru central putred/lipsa, ciuperci saprofite) vor fi marcati cu vopsea verde inaintea solicitarii avizului de specialitate;

- administratorii spatiilor verzi publice au obligatia de a informa cetatenii cu privire la arborii inventariati si propusi pentru taiere, pe pagina oficiala de internet sau in functie de decizia fiecarei institutii, folosind si alte canale de informare;

- in cazul in care, reprezentantii Directiei de Mediu constata ca arborii in declin biologic, marcati pentru taiere cu vopsea de culoare verde, nu necesita taiere sau au fost inregistrate erori umane in marcare, marcajul se va estompa cu vopsea de culoare neagra, iar acesti copaci nu vor fi avizati pentru taiere.

Primaria a mai amintit ca:

- pentru un arbore uscat se planteaza un arbore viabil;

- pentru un arbore in declin (cu scorbura, cu ciuperci, dezradacinat etc.) se vor planta 6 arbori viabili;

- pentru un arbore situat pe amprenta unei viitoare constructii, aprobate prin autorizatia de construire, raportul de compensare, in functie de zona in care se afla viitoarea investitie, este de 6 - 10 arbori plantati pentru un arbore taiat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#copaci taiati Bucuresti Garda de Mediu , #administratia