Primarul din Tecuci: Valva creata in jurul numelui meu este falsa, eu il port cu mandrie

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 11:20
4329 citiri
Primarul din Tecuci: Valva creata in jurul numelui meu este falsa, eu il port cu mandrie
Foto: Romania Libera

Daniel Tuchel, primarul orasului Tecuci, respinge speculatiile aparute in ultimele zile in presa, conform carora si-ar fi schimbat numele pentru a castiga alegerile. El subliniaza faptul ca a castigat trei mandate din primul tur si ca oamenii voteaza "fapte, nu vorbe".

"Nu doresc sa polemizez cu nimeni, dar iata ca adversarii politici, oameni 'de bine', au dorit sa exploateze politic, in mod fals, o chestiune pur personala, o chestiune privata, de familie, care este rodul muncii mele de cercetare de peste 10 ani de zile.

Sigur, unii dintre adversarii mei inteleg ca asa se face politica, dar asta nu face decat sa ma motiveze in continuare si sa ma mobilizeze pentru ca sunt la al treilea mandat, toate alegerile le-am castigat din primul tur cu peste 70%, dar asta nu inseamna ca unele chestiuni personale trebuie sa devina stiri de cancan. Cetatenii nu voteaza daca te cheama intr-un anume fel sau in altul, ei sunt maturi, responsabili si voteaza faptele si nu vorbele", a declarat primarul Daniel Tuchel, intr-un drept la replica remis Ziare.com, ca urmare a unui articol care a aparut, marti, in presa.

Primarul din Tecuci si-a pus nume de neamt ca sa castige alegerile

Un arbore genealogic intins pana la 1700

Intrebat de unde a pornit toata aceasta poveste, primarul din Tecuci ne-a explicat mai intai cum a ajuns sa cerceteze istoria familiei sale.

"E o chestiune cat se poate de legitima pentru ca numele meu, pe care il port cu mandrie de la stramosii mei, e un nume de provenienta germanica si lucrul acesta nu il spun eu, ci il spune lucrarea stiintifica a lui Iorgu Iordan, cel mai mare filolog pe care l-au avut romanii. In 'Dictionarul numelor de familie romanesti' se mentioneaza clar ca numele de Tuchel este de origine germana.

Apoi, familia mea a avut o istorie tumultuoasa. Am crescut in casa, de la parintii mei, de la bunicii mei, cu informatii privind familia mea, de aceea mi-am propus, si iata ca am si reusit dupa o munca de mai bine de 10 ani, sa imi conturez un arbore genealogic care se intinde pana pe la 1.700.

Desigur ca a fost o munca grea, am facut cercetari in Arhivele Nationale, la Galati, la Bucuresti, in Biblioteca Centrala Universitara la Iasi si am ajuns inclusiv la Chisinau, unde am fost in Arhivele de Stat ale Republicii Moldova si am intrat in posesia unui recensamant de la 1771 pe care cu multa pasiune l-am tradus alaturi de regretatul Paul Paltanea, un mare cercetator originar din judetul Galati.

De altfel, numele de Tuchel isi are originea undeva in zona litoralului marii Baltice, acolo unde exista un judet intreg cu acest nume, un oras, o padure si mai multe sate care poarta numele de Tuchel", ne-a explicat primarul din Tecuci.

Acesta a tinut sa sublinieze: "Valva creata in jurul numelui meu este falsa, pentru ca discutam de fapt despre prenumele de Gerhardt, care se pare ca pe unii ii deranjeaza, dar este problema lor".

Mai mult, Daniel Tuchel spune ca numele sau de familie i-a facut probleme in perioada comunista, dar a trecut peste ele in momentul in care a decis sa iti asume cu mandrie originile sale.

"In 2010 cand eu am luat decizia adaugarii unui prenume in actele mele de identitate nu stiam ca voi candida la Tecuci, nu exista USL. Eu eram primar la Tepu, primar in functie, la al doilea mandat, pentru ca eu sunt primar in functie de la 31 de ani.

Familia mea e o familie respectabila, care a dat personalitati in zona Tecuciului. Membrii familiei mele figureaza printre fondatorii PNL la Tecuci, la 1875. Membri ai familiei mele au fost impuscati in casa, in 1946. Am avut probleme de-a lungul carierei mele, pentru ca eu am fost ofiter de cariera si, in 1986, cand am decis sa merg la Liceul Militar, din cauza numelui pe care il port am avut probleme la dosarul de cadre, asa cum se practica in vremea respectiva.

Asta m-a determinat sa imi caut originile, sa duc o munca de cercetare si iata, ca spre bucuria mea am reusit", a mai explicat acesta.

Intr-un articol de marti, din presa centrala, a aparut informatia ca Daniel Tuchel a mers la Evidenta Populatiei in 2010 si a cerut oficial sa i se adauge prenumele Gerhardt, pentru a sublinia originea sa germana.

Dupa doi ani el a candidat pentru primaria Tecuci. Pentru ca vechiul edil si principalul sau contracandidat se numeste Eduard Finkelstain, din perspectiva numelor lupta a parut ca se da intre un german si un evreu, motiv pentru care Daniel Tuchel ar fi castigat alegerile, scrie Adevarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Daniel Tuchel adaugat prenume, #Daniel Tuchel nume german, #Daniel Tuchel primar Tecuci , #administratia