Robert Negoita: Salariile in primarii sunt mici, legile se bat cap in cap, oricum ai face incalci una dintre ele

Luni, 04 Iulie 2016, ora 13:57
3105 citiri
Robert Negoita: Salariile in primarii sunt mici, legile se bat cap in cap, oricum ai face incalci una dintre ele

Robert Negoita, primarul Sectorului 3 si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, s-a plans luni de nivelul scazut al salariilor in administratia publica locala, de haosul din sistemul legislativ si de faptul ca alesii locali sunt "calul de bataie" al Curtii de Conturi.

Declaratiile au fost facute la Forumul Administratiei Publice Locale, organizat de Guvern.

"Am facut o analiza pe ceea ce inseamna salarizarea in administratia publica locala si in administratia publica centrala. Nu vreti sa stiti care a fost rezultatul acestei analize. Salariile in administratia publica locala sunt la jumatate, ba chiar in administratia centrala salariile sunt de doua sau chiar de trei ori mai mari decat in administratia publica locala. Un jurist, daca lucreaza la o primarie are zece lei, daca lucreaza intr-un minister are 30 de lei", a spus Robert Negoita.

El a mai sustinut ca ANAF scoate la concurs vreo 400 de posturi cu salarii de trei ori mai mari ca in primarie, pentru aceleasi atributii, in conditiile in care primariile sunt depopulate din cauza faptului ca salariile sunt foarte mici.

"Si atunci, vrem sa luptam impotriva coruptiei? Este un demers pe care noi, Asociatia Municipiilor, il sustinem. Ar trebui sa vedem ca acestea sunt problemele reale ale administratiei publice. Orice se face ar trebui sa aiba la baza niste criterii, niste principii, sa stim si noi de ce si cum", a mai spus Negoita.

In context, acesta s-a plans si de legile in baza carora functioneaza administratia publica locala.

"Zeci de institutii controleaza primariile azi. Legile se bat cap in cap, oricum ai face incalci una din ele. Acum cativa ani, exista din partea Curtii de Conturi si un soi de indrumare. De multa vreme, Curtea de Conturi nu mai da niciun fel de raspuns si noi suntem calul de bataie.

Oamenii din primarie sunt controlati de zeci de institutii, care ei au salarii de trei sau de zece ori mai mari decat cei din primarie. Daca unul din primarie greseste, plateste cu varf si indesat, dar daca unul care ne controleaza greseste, nu se intampla nimic. Isi pot permite sa faca orice, chiar aberatii, pentru ca stiu ca nu li se intampla nimic, ceea ce nu este in regula", a spus Negoita.

Pe de alta parte, Negoita i-a transmis premierului Dacian Ciolos ca desi este al treilea an de exercitiu financiar, cele mai multe ghiduri pentru accesarea fondurilor europene nu au fost lansate, spunandu-i acestuia ca are incredere ca nu-si va incheia mandatul "cu absorbtie zero de fonduri europene".

"Este al treilea an de exercitiu financiar si cele mai multe ghiduri nu sunt lansate. Noi vrem sa depunem proiecte, dar nu avem pe ce. Am incredere ca nu veti lasa sa inchideti mandatul cu absorbtie zero de fonduri europene, in conditiile in care este al treilea an de exercitiu financiar", i-a spus Negoita premierului Dacian Ciolos.

Prioritatile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern in relatia cu administratia publica locala si oportunitatile existente pentru derularea unor proiecte de investitii durabile, la nivel local sunt dezbatute, luni si marti, la Forumul Administratiei Publice Locale, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, la care participa premierul Dacian Ciolos, ministri, reprezentanti ai administratiei locale, ai ONG-urilor si ai mediului academic.

Parlamentul a adoptat recent legea Pensiilor speciale pentru alesii locali, proiect pe care Guvernul l-a atacat la CCR, subliniind faptul ca este neconstitutional si ca ameninta sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Pe de alta parte, Robert Negoita are o avere impresionanta, dar este si cel mai mare datornic la ANAF, avand o datorie de 232 de milioane de lei.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...