Scrisoare deschisa si petitie online pentru Cazinoul din Constanta: Ce i se cere lui Ciolos (Video)

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 17:18
4589 citiri
Scrisoare deschisa si petitie online pentru Cazinoul din Constanta: Ce i se cere lui Ciolos (Video)
Foto: captura Video/ Facebook/Cazino Constanta

Arhitectul constantean Radu Cornescu ii adreseaza o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos in care ii cere acestuia sa faca tot posibilul pentru ca lucrarile la Cazinoul din Constanta, lasat in paragina de ani buni, sa inceapa si sa se finalizeze cat mai curand.

"Nu mai suport sa vad Cazinoul in ruina. A fost Mazare care s-a ocupat mai mult de Mamaia decat de identitatea Constantei - deh, un biet orasel care exista de 2.500 de ani, probabil cel mai vechi de pe teritoriul Romaniei care mai functioneaza (desi functioneaza e cam mult spus). Cladirea emblema a orasului a fost concesionata unei firme care n-a facut nimic cativa ani, pana a dat faliment. Apoi a fost predata d-nei Udrea care a incercat sa o urneasca, dar PDL-ul a cazut, Traiasca PSD-ul!...si Cazinoul s-a intors la Primaria din Constanta.

Din nou nu s-a facut nimic, doar au trecut vreo doua-trei ierni care l-au distrus pe dinafara, dar si pe dinauntru - caci nu mai avea geamuri! Si a ramas fara geamuri, asa ca vestitul Cazinou a devenit sediu pentru Sfatul Porumbeilor", se arata in scrisoarea deschisa adresata prim-ministrului Romaniei, publicata de Constanta Noastra si semnata de Radu Cornescu, fost presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Dobrogea.

In document se reaminteste faptul ca, ulterior, Cazinoul a ajuns din nou in responsabilitatea Bucurestiului, s-au alocat bani pentru reparatii si s-a lansat o licitatie, care a fost in repetate randuri contestata.

Mazare: Cazinoul Constanta, reabilitat cu bani de la Guvern

"Nu mai suport, domnule! Faceti ceva si pentru noi! Legati-va la ochi si alegeti! Sau bagati biletelele intr-o sapca si trageti unu' la-ntamplare si gasiti dumneavoastra o solutie tehnocrata, sa dati o hotarare de guvern cu incredintare directa, ca astia sufera de contestatita si nu le trece cu una - cu doua. Ne-ati face si noua, constantenilor, un hatar", se mai arata in document.

Totodata, arh. Radu Cornescu ii invita pe toti cei care sustin ideea unei reamenajari cat mai grabnice a celebrului Cazino din Constanta sa semneze petitia online special deschisa in acest scop.

"Cladirea-simbol a orasului a ajuns o ruina, desi e catalogata, conform legilor tarii, ca monument arhitectural, fiind notat in Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A mare din cod reprezentand categoria de cea mai mare importanta. Cazinoul, realizat in stil Art Nouveau, avandu-l autor pe arh. Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast in 1910, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul Romaniei.

Anghel Saligny a coordonat lucrarile care au smuls din mare o fasie cu o latime variand intre 40 si 60 de metri, culminand cu un un promotoriu pe care a fost amplasat Cazinoul si, montand ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a facut umpluturi masive de pamant si a realizat o faleza cuprinzand parcul si o artera de cornisa care a ramas si la ora actuala principala zona de promenada a orasului.

Cazinoul are o istorie bogata, incepand din 1903 (anul semnarii contractului de proiectare) pana in zilele noastre. (...) In prezent, Cazinoul din Constanta este transferat la Guvern, la Compania Nationala de Investitii care are deja alocati banii pentru reamenajarea lui si, desi s-a declarat un castigator in urma unei licitatii, jocul (legal!) al contestatiilor nu face decat ca timpul sa-l ruineze si mai mult", se arata in textul petitiei online prin care i se cere premierului Dacian Ciolos sa gaseasca solutia legala pentru ca faimoasa cladire a Cazinoului din Constanta sa nu ajunga "un loc plin de moloz".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scrisoare deschisa Ciolos Cazinou Constanta , #administratia