Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Stai la bloc? Incepand de astazi, se schimba legea si poti fi amendat cu pana la 10.000 de lei. Iata de ce

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:14
58276 citiri
Stai la bloc? Incepand de astazi, se schimba legea si poti fi amendat cu pana la 10.000 de lei. Iata de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de astazi proprietarii de apartamente pot fi amendati cu pana la 10.000 de lei pentru diverse fapte, odata cu intrarea un vigoare a Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.

Avocatnet.ro trece in revista cateva dintre faptele pentru care proprietarii de apartamente risca sa fie amendati.

Astfel, cei care nu anunta asociatia de proprietari si administratia fiscala ca intentioneaza sa modifice suprafata utila pot primi o amenda intre 200 si 1.000 de lei. Pentru necomunicarea suprafetei utile se poate da si un avertisment.

Daca nu se permite accesul in locuinta presedintelui asociatiei/unui membru al comitetului executiv/administratorului si unei persoane calificate pentru reparatiile ce trebuie facute proprietatii comune (si pentru care e absolut necesar accesul in locuinta), se poate da o amenda intre 500 si 3.000 de lei.

Proprietarii care pun in pericol integritatea structurii cladirii sau a altor apartamente ori buna functionare a instalatiilor ar putea sa fie amendati cu sume intre 500 si 3.000 de lei.

Acestia risca sa fie amendati cu o amenda intre 5.000 si 10.000 de lei daca schimba destinatia locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta fara autorizatiile si aprobarile legale. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, precum si a elementelor constructive fara respectarea Legii asociatiilor.

De asemenea, proprietarii care nu fac lucrarile de intretinere/reparatii/inlocuire ce tin de proprietatea individuala, daca prin asta se pot produce prejudicii celorlalti proprietari, vor risca tot o amenda intre 5.000 si 10.000 de lei.

Noi reguli pentru administratori

Se anunta schimbari si pentru administratorii blocurilor. Astfel, acestia trebuie sa-si procure cate un certificat de calificare profesionala, pana pe 28 septembrie 2019.

Daca membrii asociatiei de proprietari vor, il pot obliga pe administrator sa isi faca polita de asigurare.

Odata cu intrarea in vigoare a legii, asociatia trebuie sa aiba un cont unic bancar, prin care sa circule toti banii acesteia, iar administratorii nu vor mai putea face plati catre furnizori sau pentru diverse lucrari decat prin acest cont, arata avocatnet.ro.

De asemenea, administratorul nu va mai putea vota in numele unui proprietar, ci doar un alt proprietar o poate face cu mandat la sedinta de bloc.

In plus, administratorii trebuie sa notifice in scris restantierii de plata cheltuielilor asociatiei.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#lege proprietari apartamente amenzi, #modificare lege asociatie proprietari , #administratia