Ziare.com

Suntem siguri ca numarul mare de functionari e problema? Cum pregatim reforma administratiei locale

de Codru Vrabie, activist, trainer, consultant
Luni, 03 August 2015, ora 12:00

   

Suntem siguri ca numarul mare de functionari e problema? Cum pregatim reforma administratiei locale
Codru Vrabie
Ministrul Finantelor spune ca macar 20% din posturile din administratie ar trebui restructurate, pentru ca sunt ineficiente. (Nu e clar daca si oamenii care ocupa acele posturi sunt ineficienti, la randul lor?)

Citeste toate textele scrise de Codru Vrabie pentru Ziare.com

Daca luam in calcul resuscitarea Codului administrativ si noile reglementari privind achizitiile publice, am putea crede ca Guvernul demareaza o reforma serioasa a administratiei publice.

Fostul ministru al Administratiei pluseaza cu dorinta de-a relua proiectul descentralizarii, oprit de o decizie CCR care acuza neconcordanta cu legea-cadru si procedura de adoptare prin angajarea raspunderii (sigur, mai erau si alte probleme).

Un jurnalist economic arata ca reforma administratiei trebuie sa permita reducerea cheltuielilor in unitatile administrativ-teritoriale.

In tot acest timp, salarizarea produce tensiuni intre demnitari, functionari si alte categorii de bugetari.

Nu stiu daca-i este corect atribuita Cardinalului Mazarin zicala ca, atunci cand nu mai au despre ce vorbi, politicienii pot invoca reforma administratiei, pentru ca suna bine pentru toata lumea, desi nimeni nu-ntelege despre ce e vorba...

Insa mie subiectul mi-e tare drag, asa incat prefer sa-l discut, nu sa-l bag sub pres: Romania chiar are nevoie de o reforma a administratiei publice locale, iar eu cred ca aceasta reforma trebuie sa porneasca de la comasarea unitatilor administrativ-teritoriale.

Pe fond, problema este de eficienta, dar nu e neaparat cauzata de personal, ci mai degraba de lipsa de sustenabilitate financiara si procedurala, cu efecte partial vizibile in "capacitate administrativa" si partial traductibile in "puterea de decizie" a managerilor de institutii.

In 2014, cam 20% din posturile de functionari publici erau vacante, la nivel national; la nivelul localitatilor foarte mici, procentajul posturilor vacante poate fi chiar 50%. (Oare acestia 20%, din scripte, sunt cei ineficienti? Sau o fi vorba de inca 20% pe deasupra?)

Desigur, administratia poate functiona si cu angajati contractuali, insa anumite acte pot fi intocmite, legal, doar de functionari publici. Daca esti primarul unei localitati de 2.500 de locuitori si ai dreptul doar la 7-8 functionari publici, dar ti-e imposibil sa recrutezi si sa mentii mai mult de 4, nu te-ajuta cu nimic o reforma care-ti taie 20% din personal (pe care oricum nu-l ai).

Din pacate, daca esti un astfel de primar, cealalta reforma, care-ti pune-n carca si mai multe atributii, descentralizate, te-ncurca si mai rau! Problema ta, ca primar (adica manager de institutie), este ca numarul functionarilor iti este dictat de la centru, iar salarizarea tuturor angajatilor este limitata de lege.

Daca populatia Romaniei ar fi distribuita in mod egal pe raza celor 3.200 de localitati, fiecare dintre ele ar avea cam 6.300 de locuitori. Dar noi avem cam 2.700 de localitati cu mai putin de 6.500 de locuitori si stim ca vreo 2.200 dintre comune nu sunt sustenabile financiar, avand venituri proprii mai mici decat cheltuielile.

Iata inca un motiv pentru care, daca esti primar, iti pui niste probleme serioase: Cum ai putea recruta oameni eficienti in aceste conditii? Managerial, cum ai putea sa-ti dezvolti capacitatea administrativa, cand tu nu ai oameni suficienti pentru a finaliza, legal, o procedura de achizitii publice; nu ai bani suficienti, asa incat nu-i poti recruta pe cei mai buni si nu-i poti plati la adevarata lor valoare?

Se spune ca, de la 9-10.000 de locuitori, ai siguranta sustenabilitatii financiare a oricarei unitati administrativ-teritoriale, dar se pare ca informatia asta inca n-a fost verificata.

Asadar, reforma din administratia locala ar trebui sa porneasca si de la nevoile managerilor de institutii si ale cetatenilor deserviti, nu doar de la interesele politicienilor de la centru.

Ce-as face eu? Desi s-au pierdut deja 2 ani, as porni de la niste studii, eventual finantate din POCA, pana cel mai tarziu in 2017, pe care sa le folosesc pentru adoptarea reformei in 2018 si pentru implementarea ei incepand din 2019, inaintea alegerilor locale din 2020.

Studiile nu mi-ar putea garanta reducerea cheltuielilor in administratie, dar m-ar ajuta enorm sa le eficientizez; nu mi-ar garanta nici reducerea numarului de posturi, nici succesul descentralizarii.

Aceste studii mi-ar garanta doar ca primarii localitatilor comasate s-ar putea bucura cu adevarat de autonomie, iar cetatenii ar avea acces la servicii publice de calitate, fara sa le mai fie teama ca banii publici se pot pierde (?) prin sau pe langa buzunarele unor oameni incompetenti sau rau-intentionati.

Iata si temele studiilor pe care le-as comanda eu:

1. De cati oameni are nevoie o primarie, pentru a implementa corect si eficient cele 10 masuri preventive anticoruptie aplicabile administratiei locale?

2. Care este profilul ideal al functionarilor sau angajatilor cu care sa se poata face aplicarea corecta si eficienta a acelor 10 masuri preventive?

3. Cat de mari ar trebui sa fie salariile intr-o astfel de primarie, pentru a se asigura ca recruteaza oamenii cei mai apropiati de profilul ideal?

4. Cat de mare ar trebui sa fie bugetul unei primarii, astfel incat sa-si permita salariile de la 3, respectiv daca are nevoie de oameni in plus pentru a gestiona un astfel de buget?

5. Care este numarul minim de locuitori care asigura veniturile proprii necesare sustinerii bugetului de la 4, ajustat corespunzator, daca e nevoie de oameni in plus?

6. Cat timp si cati bani ar costa comasarea propriu-zisa a oricaror 3 comune, respectiv ce costuri sau beneficii neintentionate ar mai putea cauza o astfel de comasare?

7. Care ar fi mijloacele cele mai eficiente pentru a comunica si-a obtine sprijin politic pentru planul de comasare a comunelor? (atat in relatia cu cetatenii, cat si in cea cu primarii si consilierii locali, avand in vedere ca unii dintre ei si-ar putea pierde posturile)

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4898 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Uneori e sigur

- Cand intr-o comuna principalul angajator este primaria este clar ca aparatul administrativ este supradimensionat.
- Cand banii de salarii vin de la bugetul central nu cred ca performanta este preocuparea primarilor.
- Cand s-a dat o lege prin care se putea da un spor de 15% (parca) acesta s-a dat la gramada tuturor.
Consecinta fireasca este ca atunci cand primarul va avea liber sa dea salarii intr-o anumita plaja le va da pe maxim prietenilor si asociatilor sai pentru ca primarul in Romania nu este un manager ci o lipitoare preocupata sa suga cat mai multi bani. Ex: putinii bani sunt aruncati pe panselute, borduri. Cand a fost deschis un wc public au fost angajati 2 oameni: unul sa colecteze taxa (pun pariu ca nu-i acopera nici salariul) si unul care sa faca curat.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru tester123:

intradevar, cu cat comuna are mai putini locuitori, cu atat mai sigur primaria va deveni cel mai important angajator; asta poate conduce la o situatie de dependenta fata de factorul politic; daca se adauga incompetenta manageriala a factorului politic, rezultatul e previzibil si se numeste subdezvoltare :(

As comenta fraza: "Se spune ca, de la 9-10.000 de locuitori, ...

... ai siguranta sustenabilitatii financiare a oricarei unitati administrativ-teritoriale, dar se pare ca informatia asta inca n-a fost verificata."

Nu numai ca se spune, ci aceasta a fost verificat si aplicat in Elvetia. Sa va explic: in Elvetia, tara de marimea Transilvaniei, exist aproximativ 2300 de commune si 28 de cantoane si semicantoane, ca structura administrativa.

Unele dintre comune au citeva sute de locuitori, altele citeva mii sau chiar sute de mii (marile orase, care tot comune sint considerate).

Aici, comunele mici, invecinate, se asociaza in super-comune, cu o singura primarie, 1 pompier, 1 politist, etc. pentru toata mica asociatie.Astfel se realizeaza doua obiective:
1. Se asigura cheltuielii modeste (si foarte bine controlabile) de functionare.
2. Se da o greutate de decizie sporita in democratia directa, super-comuna avand o greutate mai mare de decizie atat la nivel comunal cit si cantonal.

Administratiile sint intotdeauna compuse din tuturor partidelor poltice reprezentate in comuna, alesi dupa o cheie de repartizare de locuri in functie de importanta temporala a fiecarui partid. Se numeste 'formula magica'.

Remarc ca acest comentariu va fi cenzurat si aparitia sa ipotetica. Este profund imoral. Indiferent ca aprae sau acest comentariu, voi face ca Mos Gerila, nu voi mai scrie la articole cu cenzura de natura comunista.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru Constant:

exemplul elvetian nu-i rau, insa el trebuie testat si verificat in conditii romanesti; in ceea ce priveste moderarea comentariilor, va rog sa retineti ca este atributul exclusiv al redactiei si v-as fi recunoscator daca ati renunta la aprecierile cu "natura comunista" :)

Sunt multi functionari, dar, din pacate,

nu vad cum ar putea fi redus numarul lor, avand in vedere legislatiile si procedurile administrative si fiscale foarte complicate, care necesita birocratii stufoase si neasistate corespunzator de sisteme informatice. Se pot da foarte multe exemple, ma opresc asupra unuia singur: spre deosebire de bancile comerciale, contribuabilii nu pot intra on-line in conturile lor din Trezorerii, nici macar read-only, sa vada soldul si ce au de plata la o anumita data.
Interesele sunt foarte mari in toate ministerele, administratiile, autoritatile guvernamentale, prefecturile si primariile pentru a se pastra aceste structuri stufoase (si implicit o legislatie si birocratie stufoasa, pentru ca o structura complicata mecesita si legi complicate), pentru a se conserva posturi de directori, sefi, secretare si, desigur, functionari cata frunza si iarba, pentru ca o directie sau un serviciu nu poate functiona doar cu un sef.
Reforma administratiei centrale si locale nu se poate face decat prin reforma legislativa care sa (re)organizeze, sa sistematizeze, sa ordoneze si sa simplifice procedurile, iar taxele si impozitele sa fie grupate pe clase de probleme astfel ca numarul lor sa scada (pastrand aceleasi valori totale). de asemenea, este necesara o informatizare eficienta atat privind calculul si declararea obligatiilor fiscale, cat si pentru verificarea conditiilor si obtinerea autorizatiilor si a altor documente necesare persoanelor fizice si juridice. In urma cu o luna a trebuit sa fac doua drumuri la Administratia Financiara ca sa obtin o hartie pe care sa scrie ca nu am datorii restante. Si m-am interesat si am facut tot posibilul sa fac numarul minim de drumuri. Numarul minim a fost 2.
Niciodata nu am inteles de ce trebuie sa existe 10 (zece) componente fiscale care se calculeaza in cazul salariilor (la care se adauga si contributia pentru handicapati pe care o datoreaza firmele cu cel putin 50 de salariati) cand, in mod normal, ar trebui ca asigurarile sociale sa se calculeze si sa se plateasca la pachet, separat pe angajat si angajator. Oricum distribuirea sumelor se face conform legii bugetului si a rectificarilor bugetare, mutandu-se sume dintr-un loc in altul in functie de necesitati.

 

Nu numai ca sunt multi

dar bugetarii nostri nu sunt eficienti,sunt prea corupti,prea aroganti,lipsiti total de bun simt,puturosi,hoti,borfasi si tot ce se poate spune rau despre ei.La modul cum isi fac datoria,incetineaza viteza de rulare a banului tragand dupa ei o intreaga natiune in mizerie.

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru info:

reducerea numarului de localitati necesita vointa politica pentru adoptarea unei noi legi a organizarii administrativ-teritoriale; daca ne uitam la istoricul modificarilor adoptate in privinta Legii 2/1968, vedem cum stam cu vointa politica :( reducerea birocratiei ar trebui sa fie rezultatul adoptarii Codului administrativ si Codului de proceduri administrative; reforma legislativa este deja bine reglementata in Legea 24/2000, insa lipseste capacitatea administrativa pentru corecta ei aplicare :( despre relatia contribuabilului cu trezoreria, birocratia financiara sau impozitarea salariilor, nu am o parere solida si prefer sa nu speculez; despre interese, insa, va rog sa revedeti punctul 7 din lista de studii sugerate de mine :)

Vrabia malai viseaza !

In aproape 80% din administratiile publice ,mai mult de 60% posturile sunt ocupate de rude ,prieteni si sustinatori ai politicienilor de la partidele de la putere. Dintre acestia,15-20% sunt competenti,restul sunt pile nerusinate. Daca administratiile publice functioneaza,inseamna ca cca.50% din angajati mananca leafa degeaba. La nivel national ,povara financiara este imposibil de sustinut fara "economii " substantiale la celelalte capitole de buget. La nivel central lucrurile se complica datorita numirii pe aceleasi criterii a functionarilor,inclusiv si mai ales a sefilor ,care produc pagube insemnate intregii tari. Totul se datoreaza modului de selectie a bugetarilor ,concursurile pentru ocuparea posturilor fiind niste mascarade. Sunt multe masuri administrative care nu se aplica,precum teste de inteligenta,teste de cinste,teste de onestitate,teste de competenta ,s.a. care nu se introduc pentru simplul motiv ca niste functionari cinstiti ar aduce la randul lor niste politicieni cinstiti si onesti. P.S. numai banii economisiti cu reducerea posturilor celor care nu fac nimic ar aduce administratiilor locale sumele necesare investitiilor folositoare pentru toti,iar niste politicieni cinstiti ar numi in functii numai oameni competenti. Romania anului 2015 are un P.I.B.de 5 ori mai mare decat cel din 1989. Asta nu se vede decat intr-o mica masura in nivelul de trai din 2015 fata de cel din 1989. Si indiferent de argumentele unor economisti autosupraevaluati din Romania ,de vina nu este schimbarea de la comunism la capitalism.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru cristoiu:

ati identificat destul de bine efectele actualului sistem (si sunteti cam pe aceeasi lungime de unda cu @tester123), dar reforma sugerata de mine, prin suita celor 7 studii si decizia care ar putea fi luata pe baza acestora, va produce alte efecte--va rog sa va mai priviti o data temele de analiza de la punctele 1 si 6 :)

si ce o sa se aleaga de cohorta

de oameni cu pile, neamurile amantele si prietenii politicienilor, semi analfabeti lipsiti de minimul de competenta dar extrem de aroganti.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru cuiulluipepelea:

nu stiu sigur, dar cred ca unii vor plange in pumni, altii isi vor plange de mila, unii se vor agata de partide, pentru a-si recastiga pozitiile de putere si a se razbuna, pe cat posibil; cativa, foarte putini, vor intelege ca asa e cel mai bine pentru toata lumea si se vor duce la scoala, sa invete o meserie in care sa dovedeasca lumii ca pot fi competenti :)

Ce bine ies calculele, teoretic ! Ce bani aduna primaria ca sa se

....poata finanta singura, intr-o comuna cu 85% asistati sociali (lenesi si tigani ), votangii PSD-isti ?

Esec TOTAL.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru Ioan cel adevarat 2:

orice partid este legitim, fiecare cetatean este alegator (nu accept acuzele in bloc la adresa asistatilor sociali, generalizarile mi se par neproductive, iar acuzele de lenevie si/sau tiganie nu-si au locul intr-un dialog civilizat); daca inca nu am reusit sa convingem, inseamna ca n-am stiut sa explicam mai bine; cu alte cuvinte, ar trebui sa invatam ceva dintr-un esec, nu credeti?!?

Dl.Codru a facut o analiza pertinenta,profesionista a fenomenului

administratiei publice.
Ca "beneficiar"anonim al acesteia ,imi permit unele observatii:
-ineficienta(cancerul)acestei administratii are ca surse,
-slaba pregatire profesionala a functionarilor publici,
-promovarea in posturi pe criterii clientelare,
-slaba extindere a mijloacelor moderne administrative,mai ales electronice(fenomen legat,partial de promovarea clientelara)
-umflarea aparatului administrativ pe baze populiste(similar cu Grecia)
-lipsa unei reorganizari teritoriale logice,simple si descentralizata prin..."centralizarea"unitatilor administrative!
Cele de mai sus nu sunt exhaustive,fiecare cetatean avand propria sa experienta,in materie!
Am sa fac o comparatie cu ce se intampla in USA!
Personal am aflat unde este "primaria" dupa dupa 10 ani de la mutarea in zona!!!
Motivul?Nu am avut nevoie sa ma deplasez personal pentru rezolvarea problemelor curente!
Toate taxele,prin extensie tarifele platite la firme prestatoare de electricitate,apa,televiziune,telefon etc etc se fac prin posta!
Facturile sunt aduse de postas,semnez cecul si il pun in propria mea cutie de posta de unde a doua zi lucratoare,acelasi postas il preia si-l expediaza la destinatar!
Am si alte obtiuni:plata electronica sau imputernicirea prestatorului de serviciu sa-si incaseze banii automat din contul meu bancar sau din credit card,trimitandu-mi o factura informatoare!
Pentru aprobari ma pot deplasa la primarie,unde amabilitatea functionarilor este deosebita(ca regula generala americanii se respecta intre ei si se trateaza cu deferenta)si...incepe caruselul birocratic:formulare,termene etc,dar atetie:totul functioneaza ceas!
O ultima observatie:cum putem pretinde unui parlament incompetent ,corupt si umflat absurd,el insusi,sa puna ordine in administratiile locale?Teo

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru Te-o:

multumesc pentru aprecieri :) asa cum aratam in exemplul elvetian, cred ca si cel american trebuie mai intai testat si verificat, pentru ca nu se poate face import direct, fara o adaptare la situatia romaneasca; de la parlament putem si trebuie sa pretindem ceea ce ne face noua viata mai buna, indiferent daca vrem sa-i punem etichete pozitive sau negative--a nu uitam ca tot parlamentul a adoptat legislatia care-i permite DNA sa ne demonstreze cat de corupti sunt parlamentarii ;)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor