Test de competenta pentru Firea: Termoficarea din Bucuresti, aflata la un pas de colaps, poate fi salvata cu bani europeni. Pana pe 31 decembrie

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 15:20
6941 citiri
Test de competenta pentru Firea: Termoficarea din Bucuresti, aflata la un pas de colaps, poate fi salvata cu bani europeni. Pana pe 31 decembrie

Doar 2 luni si jumatate mai au la dispozitie autoritatile, in frunte cu edilul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a intocmi un plan functional de reorganizare a ELCEN si RADET.

Daca depasesc termenul, Capitala risca sa piarda o multime de bani europeni pe care i-ar folosi la modernizarea sistemului de termoficare centralizata, aflat deja la un pas de colaps. Iar asta ar insemna ca, mai devreme sau mai tarziu, peste un milion de bucuresteni ar putea ajunge sa se incalzeasca la resouri si sa se spele la lighean.

Din cauza ca statul le-a administrat in paguba, an dupa an, atat ELCEN (care produce agentul termic pentru bucuresteni), cat si RADET (care distribuie acest agent termic) au ajuns in insolventa in 2016. Inca de la acel moment autoritatile - adica Ministerul Energiei, care e actionar majoritar al ELCEN si Primaria Bucuresti, care detine RADET - au anuntat ca sunt in cautarea solutiilor optime pentru redresarea financiara a producatorului si a distribuitorului de agent termic.

Din pacate - cu toate ca au trecut deja doi ani de atunci - autoritatile n-au gasit calea salvatoare. Iar timpul pe care il mai au la dispozitie pentru a o face este acum pe sfarsite.

De ce e atat de important ca activitatea ELCEN si a RADET sa continue? E simplu. Fara ele, circa 1,2 milioane de bucuresteni - ale caror locuinte sunt incalzite in sistem centralizat - ar ramane fara apa calda si fara agent termic. Si nu pentru o saptamana sau o luna, ci definitiv! In plus, aproape 5.000 de institutii din Capitala ar ajunge in aceeasi situatie. Pana si Palatul Parlamentului ar ramane fara caldura si apa calda! In plus, fara ELCEN (care produce si electricitate) Bucurestiul ar deveni singura capitala din Europa lipsita de surse proprii de producere a energiei.

E, in mod clar, o situatie in care n-ar trebui sa ajungem niciodata.

Cu toate ca stiu aceste lucruri, autoritatile tot n-au fost in stare, in ultimii doi ani, sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestor probleme. Lucrurile au mers greu si din cauza ca echipele de conducere ale ELCEN si RADET erau obisnuite mai degraba sa isi paseze responsabilitatea pentru functionarea greoaie a sistemului, in loc sa colaboreze pentru rezolvarea problemelor.

In cele din urma, dupa mai multe incercari, Guvernul si Primaria Capitalei au agreat o solutie de compromis: atat ELCEN, cat si RADET urmau sa isi transfere activele si personalul catre Compania Municipala Energetica SA, detinuta de municipalitate.

Noua companie cu capital de stat, libera de datorii, ar putea sa acceseze fonduri rambursabile si nerambursabile pentru a moderniza infrastructura imbatranita si paguboasa, care face ca atat producatorul, cat si distribuitorul de energie sa functioneze in pierdere. Usor de zis, greu de facut!

Legile din Romania spun ca o societate in insolventa isi poate transfera activele doar daca acest lucru e prevazut in planul de reorganizare.

In plus, e nevoie ca toti cei carora societatea are sa le dea bani (creditorii) sa fie de acord cu transferul. Iar in cazul RADET si ELCEN, marii creditori sunt institutii sau companii de stat - cum ar fi ANAF sau Romgaz - care nu au cum sa renunte cu usurinta la banii pe care ii au de incasat.

Iar in conditiile in care administratorii si creditorii nu s-au inteles cu privire la cine, cat si in ce conditii are de recuperat, reorganizarea ELCEN si a RADET s-a poticnit la fiecare pas.

In cele din urma, insa, in cazul ELCEN, transferul de activitati a fost prevazut intr-un plan de reorganizare intocmit de KPMG si adoptat de creditori.

Potrivit respectivului document, Primaria Bucuresti va prelua activitatile si personalul ELCEN, in anumite conditii. Mai exact, daca ii va achita producatorului de energie datoria RADET (diminuata, cu acordul majoritatii creditorilor ELCEN de la 3,7 miliarde de lei la doar 1,1 miliarde lei).

In plus, primaria ar urma sa plateasca si celelalte datorii ale RADET si sa suporte si o serie de cheltuieli de transfer de peste 800 de milioane de lei.

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Cretu, a declarat pentru Ziare.com ca joi, 18 octombrie, planul de reorganizare a fost prezentat instantei.

"Instanta a ramas in pronuntare, asa ca urmeaza sa aflam cat de curand, poate chiar maine (19 octombrie - n.red.) daca planul de reorganizare a fost aprobat sau nu. Dar cum nu au existat contestatii, suntem optimisti cu privire la aprobarea planului", ne-a precizat Claudiu Cretu.

In cazul in care planul va fi aprobat, Primaria are deja pregatiti parte din banii necesari pentru preluarea ELCEN.

Astfel, inca de la finele lunii august, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat o majorare a capitalului Companiei Municipale Energetica SA cu 1,2 miliarde de lei, adica tocmai suma cu care poate plati catre ELCEN datoria RADET.

Isi va recupera Primaria acesti bani? E greu de spus! Cel mai probabil, insa, nu si-i va recupera, iar sume importante din banii bucurestenilor se vor cheltui pentru a acoperi paguba creata de incompetenta celor care au administrat termoficarea, in Bucuresti, din 1990 incoace.

In sedinta de pe 18 octombrie a CGMB nu s-a discutat despre RADET si ELCEN. Primarul Gabriela Firea a apreciat doar ca sustine transferarea activelor actualelor regii si administratii catre companiile municipale, pentru eficientizarea activitatii.

Administratorul judiciar al RADET: Transferul dureaza. Dar proceduta trebuie facuta repede, ca sa nu pierdem banii europeni

Florian Mateita, partener in cadrul societatii Rominsolv, administatorul judiciar al RADET, a declarat pentru Ziare.com ca, daca instanta va aproba planul de reorganizare a ELCEN, se va face, practic, un pas important spre rezolvarea problemelor din termoficare.

"Am vazut mai multe opinii exprimate in presa cu privire la faptul ca procesul de fuziune al ELCEN cu RADET s-ar fi blocat.

Eu nu cred ca s-a blocat. Iar, daca planul de reorganizare a ELCEN va fi aprobat de judecatorul sindic, se vor deschide noi perspective", a apreciat Florian Mateita.

Practic, daca planul ELCEN e aprobat pe 18 octombrie, va fi randul RADET sa isi revizuiasca planul de reorganizare. Cu acordul creditorilor - dintre care cel mai important este ELCEN - regia va trebui sa isi creeze procedura necesara pentru a-si transfera afacerea catre Compania Municipala Energetica Bucuresti.

"Sigur, astfel de operatiuni sunt complexe, nu se pot face pe picior. Ceea ce trebuie insa definitivat, pana la finele anului, este procedura de urmat pentru intregul transfer. Aceasta ar trebui sa fie una solida si sa tina in instanta. Iata de ce.

Doar pana la finele anului se mai pot depune proiecte pentru accesarea de fonduri europene din Programul Operational de Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. E vorba de bani pentru modernizarea infrastructurii de care este nevoie, in conditiile in care numai in sistemul de distributie, pentru eficientizare, ar fi nevoie de investii de circa 1 miliard de euro. Parte din aceste sume pot fi atrase prin programul european.

Problema este ca nimeni nu va finanta un sistem administrat de o firma in insolventa. Iar asta inseamna ca, pentru a putea obtine finantare, trebuie demonstrat ca sistemul de termoficare ajunge la o societate sanatoasa din punct de vedere financiar, care poate face performanta.

Daca avem procedura pregatita, pana se parcurg etapele de aprobare a proiectului, se vor putea face pasi importanti inspre realizarea efectiva a transferului spre societatea noua", a mai spus Florian Mateita.

Potrivit surselor Ziare.com, sumele care pot fi atrase prin POIM 2014-2020 pentru investiti in sistemul de termoficare sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. Banii n-ar acoperi intregul necesar pentru investitii, dar ar reprezenta un bun inceput.

De ce are termoficarea din Bucuresti atata nevoie de banii de la Bruxelles

Sistemul de distributie a agentului termic administrat de RADET este urias, cu peste o mie de puncte termice si aproape 4.000 de kilometri de conducta.

Din pacate, din anii 1960 cand a fost creat si pana astazi, s-a investit foarte putin in modernizarea lui.

Asa se face ca, in 2017, sistemul de distributie a suferit nu mai putin de 3.558 de avarii, a caror remediere a costat 9.396.429 de lei, potrivit datelor oferite de RADET la solicitarea Ziare.com.

In acest an, desi sezonul rece inca n-a sosit, au avut loc deja 2.086 de avarii a caror remediere a mai costat inca 6.795.548 de lei. In plus, faptul ca infrastructura e invechita face ca functionarea intregului sistem de distributie a agentului termic sa fie mai scumpa decat ar trebui, in mod normal.

Iar, in lipsa investitiilor urgente, este de parere Florian Mateita, sistemul va functiona din ce in ce mai prost, de-a lungul anilor. Primii care se vor debransa vor fi bucurestenii cu posibilitati financiare, care isi vor permite centrale electrice sau cu gaz. Iar, dupa ce se va intampla asta, povara intregului sistem centralizat va ajunge sa fie sustinuta doar de oamenii care nu isi vor permite sa se debranseze.

La acel moment, pierderile vor fi enorme, iar acoperirea lor va deveni impovaratoare pentru municipalitate. Practic, viitorul incalzirii in regim centralizat in Capitala va fi pecetluit.

In acelasi timp, ELCEN are mare nevoie de investitii in anii care vin. In lipsa lor, mai multe grupuri de producere a energiei vor trebui scoase din uz, in 2020, din cauza ca legile de mediu nu vor mai permite utilizarea lor.

Apoi, in 2023, inca o serie de grupuri energetice ar urma sa ajunga la casare. Iar asta inseamna ca productia ELCEN va scadea drastic, creand, din nou, premisele unei crize in termoficare.

E semn clar ca autoritatile ar trebui sa incerce sa faca macar acum, pe ultima suta de metri, ce n-au reusit in ani: sa stabileasca o strategie clara de reorganizare a termoficarii din Capitala, pe care sa o poata duce la capat.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...