Toate orasele vor avea o artera principala ce se va numi "1 Decembrie 1918"

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 18:26
2967 citiri
Toate orasele vor avea o artera principala ce se va numi "1 Decembrie 1918"
Foto: Realitatea

O artera principala de circulatie din fiecare oras si municipiu se va numi "1 Decembrie 1918", stabileste o lege initiata de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa, si promulgata marti de presedintele Traian Basescu.

Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu a semnat marti Decretul privind promulgarea Legii pentru organizarea si desfasurarea evenimentelor dedicate Zilei Nationale a Romaniei - 1 Decembrie.

Legea a fost initiata de Mircea Dusa, in calitate de deputat PSD, si reglementeaza organizarea si desfasurarea evenimentelor dedicate Zilei Nationale a Romaniei la nivelul administratiei publice centrale si locale.

Conform actului normativ, Ziua Nationala a Romaniei va fi marcata de autoritatile publice centrale si locale si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative cu caracter evocator si stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si celelalte institutii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Proiect inedit al ministrului Dusa: O strada cu numele "1 Decembrie 1918" in fiecare oras

Guvernul si autoritatile administratiei publice locale vor lua masurile necesare pentru ca in aceasta zi drapelul Romaniei sa fie arborat in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice.

In capitala si in municipiile resedinta de judet se vor organiza ceremonii de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei, pe baza normelor convenite intre institutiile prefectului, consiliile judetene, consiliile locale si comenduirile de garnizoana. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei si la nivelul altor unitati administrativ-teritoriale.

Finantarea cheltuielilor necesare organizarii ceremoniei militare specifice se face in conformitate cu legile in vigoare, mai prevede actul normativ.

De asemenea, legea stabileste ca "la nivelul municipiilor si oraselor, o artera principala de circulatie centrala va purta denumirea de '1 Decembrie 1918'".

Proiectul a fost depus de Mircea Dusa la Parlament, in februarie. In aprilie, acesta a fost adoptat de Senat cu 64 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si 3 abtineri. In 30 septembrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul cu 315 voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si 13 abtineri.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...