Ziare.com

Unde se duc banii bucurestenilor? La sase luni, companiile lui Firea, infiintate sa puna capat risipei, au pierderi de milioane de euro

de Gabriel Kolbay
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 12:13

   

Unde se duc banii bucurestenilor? La sase luni, companiile lui Firea, infiintate sa puna capat risipei, au pierderi de milioane de euro
In 2017, Primaria Capitalei a infiintat 22 de companii municipale care sa preia activitatea celor mai multe administratii si regii locale.

Aceste companii - spunea atunci primarul Gabriela Firea - erau instrumente menite sa eficientizeze administratia locala si sa puna, in sfarsit, capat risipei de bani publici. Si asta, in cel mai scurt timp posibil.

Din pacate, in loc sa faca intocmai ce a spus primarul, companiile municipale n-au reusit pana acum decat sa toace sume uriase, cheltuind mult mai mult decat au incasat.

In mod normal - in baza Ordonantei de Urgenta 109/2011 a guvernantei corporative si a altor legi care reglementeaza activitatea societatilor infiintate de autoritati locale - fiecare dintre cele 22 de companii municipale ar fi trebuit sa isi afiseze pe site, inca din luna august, situatia financiara dupa primele 6 luni ale anului 2018.

Chiar si daca legea n-ar fi impus asa ceva, companiile municipale tot ar fi trebuit sa faca publice aceste cifre, din respect pentru bucuresteni, care au tot dreptul sa stie pe ce se cheltuiesc banii lor.

Cu toate acestea, pana astazi, din cate am putut afla accesand site-urile companiilor, dintre cele 22 de societati care alcatuiesc Holdingul Municipal, doar 15 au postat situatia financiara pentru primele 6 luni ale anului.

Din pacate - in afara de publicarea la timp a situatiei financiare - nici macar cele 15 companii nu prea au cu ce sa se laude. Motivul: in loc sa castige bani, acestea au pierdut, in prima jumatate a anului, mai bine de 23,7 milioane de lei (adica peste 5 milioane de euro), cheltuind numai pe salarii mult mai mult decat au incasat.

De ce s-a ajuns intr-o asemenea situatie? In ciuda insistentelor Ziare.com, cei mai multi dintre directorii companiilor pe care am incercat sa ii contactam nu au vrut explice!

Compania de Paza si Securitate: Cheltuieli de 4 ori mai mari decat veniturile, fara nicio explicatie pentru bucuresteni

Compania Municipala de Paza si Securitate SA a fost infiintata pentru a oferi solutii de securitate - de la paza obiectivelor si a persoanelor, pana la transport de valori - pentru Primaria Capitalei si institutiile din subordinea ei.

Potrivit datelor de pe site-ul propriu, compania si-a propus, inca de la infiintare, sa ajunga in scurt timp la "un portofoliu important de clienti si o cifra de afaceri considerabila".

Un obiectiv ambitios (desi in niste termeni ridicoli pentru un management profesionist) pentru atingerea caruia ar fi cu siguranta nevoie de o buna gestionare a resurselor. Si, din pacate, cifrele arata ca tocmai un astfel de management i-a lipsit pana acum companiei. Iata de ce.

In primele 6 luni ale anului, Compania Municipala de Paza si Securitate SA a realizat venituri in valoare de 1.253.717 lei. In schimb, a cheltuit de 4 ori mai mult, adica 5.060.025 lei!

Din totalul cheltuielilor, mai bine de 81% (adica 4.135.184 lei) au fost reprezentate de salarii, indemnizatii si contributii la stat ale angajatilor si membrilor echipei de conducere.

Per total, compania a incheiat prima jumatate de an cu o pierdere de 3.806.308 lei!

Ca sa intelegem de ce compania e pe pierdere, in prima parte a lui 2018, l-am contactat pe Daniel Medar, directorul economic al companiei, care semneaza situatia financiara. Acesta ne-a spus ca nu ne poate oferi lamuririle de care avem nevoie, dar ca i le putem cere directorului general al companiei, Ionel Tanase. Tot ce-ar trebui sa facem - ne-a spus Daniel Medar - ar fi sa sunam pe numarul de fix al companiei municipale si sa cerem legatura cu managerul.

Zis si facut. Sunam pe fix, la companie, de unde obtinem doar un alt numar de telefon. De aceasta data, cel al secretarei directorului. Sunam si aflam ca Ionel Tanase e intr-o sedinta si nu poate fi contactat. Iar daca vrem informatii, sa le solicitam la serviciul de presa la Holdingului Municipal.

Ca sa nu mai pierdem vremea, am dat telefon la Primaria Generala a Capitalei, de unde ni s-a spus ca fiecare companie are responsabil cu comunicarea, dar ca Holdingul Municipal nu dispune, de fapt, de un serviciu de presa. Iar daca vrem date, le putem cere in scris de la Primarie, ca oricum aceasta e actionar majoritar in toate cele 22 de companii municipale!

Ziare.com a incercat sa il contacteze telefonic si pe fostul director general al Companiei Municipale de Paza si Securitate, Dan Dobre. Fara succes, insa.

Compania Municipala Turistica Bucuresti: Vreti detalii despre pierderi, sunati la Primarie!

Potrivit situatiei publicate pe site-ul propriu, Compania Municipala Turistica Bucuresti a obtinut, in primele 6 luni din 2018, venituri in valoare de 13.992 lei. In schimb, in aceeasi perioada, a avut cheltuieli de 1.085.845 lei. Din totalul banilor cheltuiti, peste 61% (adica 662.873 lei) s-au dus pe plata salariilor, a indemnizatiilor si contributii la stat pentru salariati si membri ai echipei manageriale. Per total, compania a incheiat prima jumatate de an cu o pierdere de 1.071.853 lei!

Or, proiectul de buget pe 2018, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prevedea ca, dupa primele 6 luni din an, situatia financiara a companiei trebuia sa fie mult mai buna.

Am incercat sa aflam mai multe despre motivele care au determinat compania sa inregistreze pierderile impovaratoare. Usor de zis, greu de facut, insa!

Pe site-ul companiei, in categoria "Centru de Presa" nu figureaza nicio informatie. In plus, la categoria "Date de contact" nu sunt trecute decat adresa de email a companiei si cea a sediului social, din strada Aristide Demetriade nr.2. De fapt, cladirea in care se afla sediul social al companiei este in administrarea Apa Nova, care la inceputul acestui an a interzis unei echipe a Ziare.com sa documenteze, in incinta, activitatea companiilor municipale, platite luna de luna din banii bucurestenilor.

In consecinta, ca sa aflam totusi cateva detalii despre motivul situatiei financiare dezastruoase a companiei, am sunat la numarul de telefon listat pe situatia financiara la 6 luni. Ne-a raspuns o voce plictisita, care ne-a sugerat sa sunam la Primaria Bucuresti daca vrem detalii, nu direct la companie!

Compania Municipala de Iluminat Public Bucuresti SA: Pierderile sunt mari, dar am inceput deja sa le recuperam!

Compania Municipala de Iluminat Public Bucuresti SA - infiintata, asa cum ii spune si numele, pentru a imbunatati serviciile de iluminat din Capitala - a pierdut in primele 6 luni din 2018 nu mai putin de 2.691.093 lei.

Cu alte cuvinte, societatea a inregistrat venituri din exploatare de numai 177.068 lei in perioada ianuarie-iunie 2018, dar a avut cheltuieli de exploatare, in aceeasi perioada, nu mai putin de 2.912.577 lei.

Din totalul cheltuielilor, 76% (adica 2.226.276 lei) s-au dus doar pe salarii, indemnizatii si contributii la stat pentru salariati si membri ai echipei manageriale.

Ca sa intelegem de ce a pierdut compania sume uriase, l-am contactat pe Mihai Buhaiciu, contabilul-sef care a semnat situatia financiara la 6 luni. Acesta a declarat pentru Ziare.com ca piederile au fost inerente inceputului de activitate, dar ca ele se vor recupera.

"Aceasta situatie a tinut de obtinerea unor acreditari si autorizatii. In primele luni, compania nu avea aceste autorizatii. Iar ca sa le obtinem, trebuia sa avem, spre exemplu, minim 30 de electricieni si alti asemenea specialisti angajati.

Au fost luni in care a trebuit sa platim oamenii, fara insa a putea incheia contracte si fara a realiza venituri.

Intre timp, in vara, de la publicarea situatiei financiare incoace, problemele acestea s-au rezolvat. Avem acum autorizatiile, executam lucrari, asa ca s-au realizat deja venituri de peste 1 milion de lei. Pierderile urmeaza sa se recupeze cu siguranta", a declarat pentru Ziare.com Mihai Buhaiciuc, contabilul-sef al Companiei Municipale de Iluminat Public SA.

Ramane sa vedem daca optimismul contabilului-sef este sau nu justificat si in cat timp ar urma sa se recupereze banii.

Alte 11 companii municipale au inregistrat pierderi cumulate de aproape 3,5 milioane de euro

Si celelalte companii care si-au afisat situatia financiara dupa primele 6 luni au inregistrat pierderi masive. Iata situatia:

Compania Municipala de Dezvoltare Durabila Bucuresti SA a avut venituri de 36.477 lei, a cheltuit 3.187.726 lei si a inregistrat, dupa prima jumatate a anului, o pierdere de 3.151.249 lei.

Compania Municipala Energetica Bucuresti SA a realizat venituri in cuantum de 1.514.534. In schimb, a cheltuit 2.951.467 lei, iar primele 6 luni ale anului s-au incheiat cu o pierdere de 1.436.933 lei.

Compania Municipala Imobiliara Bucuresti SA a inregistrat venituri de 66.667 lei, cheltuieli 841.105 lei si a incheiat primul semestru cu o pierdere de 774.438 lei.

Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti SA a realizat, in primele 6 luni, venituri de 348.795 lei si cheltuieli de 1.646.099 lei. La finele perioadei, pierderea raportata a fost de 1.297.304 lei.

Compania Municipala Medicala SA nu a publicat decat parte dintre date pe site-ul propriu, din care reiese ca a terminat primele 6 luni cu o pierdere de 1.027.257 lei.

Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti SA a realizat venituri in cuantum de 1.121.889 lei si cheltuieli de 1.632.418 lei, in primele 6 luni din 2018. A incheiat perioada cu o pierdere de 510.529 lei.

Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat SA a avut venituri de 303.287 lei, cheltuieli 2.246.605 lei si a incheiat primele 6 luni din an cu o pierdere de 1.943.318 lei.

Compania Municipala de Publicitate si Afisaj Bucuresti SA, cu venituri de 138.890 lei si cheltuieli de 1.388.263 lei, a incheiat prima jumatate a anului 2018 cu pierderi de 1.249.373 lei.

Compania Municipala de Sport pentru Toti SA a raportat, dupa primele 6 luni din an, venituri de 701.000 lei, cheltuieli 1.338.083 lei si o pierdere de 637.083 lei.

Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA a realizat venituri de 519.470 lei, dar a cheltuit 2.521.938 lei, incheind primul semestru din 2018 cu o pierdere de 2.002.468 lei.

Compania Municipala de Managementul Traficului SA, cu venituri de 1.151.440 lei si cheltuieli 2.520.044 lei, s-a ales, dupa 6 luni din an, cu o pierdere de 1.368.604 lei.

Compania Municipala de Agrement SA, cu venituri de 2.275.697 lei si cheltuieli de 2.370.041, a incheiat prima jumatate de an cu o pierdere de 197.483 lei.

In ciuda incercarilor repetate, pe site-urile Companiei Municipale Metropolitane Bucuresti SA, Companiei Municipale de Consolidari SA, Companiei Municipale Eco igienizare Bucuresti SA, Companiei Municipale Parking Bucuresti SA si Companiei Municipale Tehnologia Informatiei Bucuresti SA n-am reusit sa gasim situatia financiara dupa primele 6 luni din 2018.

In plus, n-am reusit sa gasim site-urile Companiei Municipale Cimitire SA si Companiei Municipale Managementul Transportului SA.

Ce se ascunde in spatele lipsei de transparenta a companiilor municipale?

In mod normal, fiecare bucurestean ar trebui sa poata afla, fara prea mare efort, de ce companiile infiintate pentru a opri hemoragia de bani publici au pierdut, in prima jumatate a acestui an, aproape 5 milioane de euro. Din pacate, astfel de informatii nu-i sunt accesibile.

Pentru a afla mai mult detalii despre subiect, Ziare.com a solicitat deja, in scris, Primariei Capitalei informatii privind situatia financiara a companiilor care nu si-au afisat rezultatele financiare dupa primele 6 luni.

In plus, am cerut date legate de motivele care au dus la inregistrarea pierderilor, in cazul fiecarei companii municipale in parte. Nu in ultimul rand, am cerut date despre strategia pe care Primaria o are pentru a recupera banii pierduti. Asta daca exista o astfel de strategie.

Oricum, indiferent cum ar sta lucrurile, bucuresteanul are dreptul sa stie toate informatiile, in conditiile in care totul se face cu banii lui.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10154 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bucurestenii nu pot face greva fiscala?

Se pare ca le place sa fie jumuliti si oricum nu prea au ce face cu o parte din bani. Ca daca ar fi fost mai atenti financiar, n-ar mai da niciun ban la primarie sub forma de taxe, impozite, amenzi etc., pana nu le spune exact primareasa ce a facut cu banii lor dati pana acum. Iar daca lipseste ceva, sa-i impute, ca are de unde plati, iar banii cheltuiti ineficient, sa fie luati de la toti angajatii primariei implicati in pagube.
Hai, fratilor, ca puteti. Organizati-va pana nu e prea tarziu. Creati macar un precedent si dati exemplu la toata tara, ca numa' asa se vor speria aia care va aduna banii si vi-i fura. Reclamatiile la parchete, DNA, CEDO, UE si aiurea n-au efect. Isi fac legile sa sa scape, plus ca baga spaima in judecatori. Pe care tot ei ii platesc cu banii vostri, sau ii dau afara prin "ievaluari" si pensionari fortate, daca nu fac ce zic ei, fireste. Nu mai intarziati, ca timpul nu trece in favoarea voastra, ci in favoarea lor!

 

Pai, pentru asta au fost infiintate aceste firme de catre fiiREA !

Ca sa ne fure banii si atunci sigur ca sunt in pierdere exact asa cum spune programul de guvernare al mafiotului sef drakknea !

 

Se impune o ampla ancheta penala!Sunt banii nostri!

Sunt convins ca se vor descoperi multe fraude,Firea fiind cea care le-a generat!
In ultima instanta,Firea este vinovata de pirderile de milioane de lei,din banii nostri,pentru proasta gestiune si incompetenta!Teo

 

Astfel de "companii" n-au nicio sansa

Vrem sa facem capitalism, dar cu metode socialist-comuniste? Nu se poate.
Daca firmele, companiile, fabricile, uzinele, intreprinderile de stat ar fi putut fi facute eficiente si rentabile, cred ca va dati seama ca economiile comuniste nu s-ar fi prabusit niciodata. Si nu numai la noi, in toate statele foste comuniste, in frunte cu marea Uniune Sovietica (pentru ca acolo s-a prabusit, de fapt, comunismul, evident din punct de vedere economic). Istoria a demonstrat ca statul este cel mai prost si cel mai ineficient administrator, organizator si utilizator de forta de munca.
Institutiile statului nu trebuie sa faca decat un singur lucru: sa decida si sa urmareasca cum este cheltuit banul public in folosul comunitatii. Atat. Statul nu trebuie sa se ocupe de activitati economice, productive, servicii, turism etc., pentru ca le face prost. Intr-un stat cu economie libera, eficenta (asa numita economie capitalista) activitatile productive, servciile etc. sunt desfasurate de companii private.
Statul nu are cum sa fie eficient, pentru ca actioneaza politic, are interese legate de partidele politice aflate (vremelnic) la putere si lucreaza cu activisti ridicati politic, netinand cont de legile economice, modurile de obtinere a unui profit, deci de reguli de eficienta economica. Eficienta economica si interesul politic sunt total incompatibile. Aceasta este, de fapt, cauza principala care a dus la prabusirea economiilor comuniste (bazate pe proprietatea de stat) in toate tarile foste comuniste, in frunte cu Uniunea Sovietica (sau Rusia) si China. De celelalte mai marunte nici nu mai vorbesc. Si Rusia, si China au trecut la liberalizarea, privatizarea si capitalizarea economiei, deci la economia de tip capitalist, singura ca s-a dovedit eficienta in toata istoria omenirii.

Info draga, o dai cu capitalismul dara nu stii

mai nimic despre al sistem.
Poi daca este capitalism nu presupune sine die ca nu pot exista si firme de "stat" sau "comunale" cum le zic unii.
Margaret Teacher, privatiza caile ferate engleze ce doar fusesera modernizate, sens in care guvernul englez bagase sume imense in EL. Ce a urmat, ceteste si vei afla, ca solutiunea a fost ca dupe ani si ani in care privatul nu a bagat nimic dar nimic in ele au inceput sa apara accidentele feroviare si.. sa trecut la natzionalizare.
Un alt exemplu la indemana este RENAULT cea care de stat fiind a cumparat DACIA !
Ce presupune privatul la noi o constatam zilnic cu carburantii sau cu energia electrica si gazele, unde mai ieri citeam ca dupe ani de zile, privatele de au luat transportul si distaributia s-au facut ca investesc dara nu au facut-o de a ajuns sistemul de transport energetic si de gaze in paragina, iara de nu se fac de urgenta investitii ramanem sa caram curentul electric si gazele cu galetile !
Ceea ce este nasol la noi, este COARUPTIA care a ajuns sa fie politica de stat, motiv pt care a fi firma de stat presupune sa fi pe pierdere, caci nu e firma ta, ci a statului, adica a noastra a tuturor si pierderea se disipa in pungile a 20 de milioane de contributori !
Daca contractele managerilor ar fi centrate, cand e vorba de castigul salarial, pe rezultatele firmei, atunci poate ca s-ar vedea si rezultate. La noi din pacate, asa cum am vazut pe la TAROM se dau bani multi de tot, fara sa se ceara rezultate. Iar REZULTATELE se vad: firmele de stat sau comunale sunt permanent pe pierdere !
Si asta datorita coruptiei si nepasarii ca doar nu a vazut cineva ca maharii aia ce au falimentat mai ieri hidroelectrica prin contractele cu naietii dastepti au fost cumva cercetati si ascunsi pentru faptele lor !

Firea in voiaj intre Japonia si Spania

Nici un eveniment important pentru activitatea Primariei nu o gaseste in Bucuresti incat se deduce ca treburile merg si fara ea si chiar mai bine.

PE FIREA , DOAR BECALI O mai intelege .....

RUDELE UNOR NEAMURI proaste se joaca de-a primaria..pe banii

nostri cu spectacole de gen , "copiii multumesc din inima partidului " , cind , ar trebui sa mai
invatati cite ceva si de la Ponta care , inca nu s-a mutat la Tokio ci , are o vila in Damaroaia ...daca vrei sa-ti faci ziua de nastere si inviti sa te omagieze un mare stadion , nu vei mai fi primit , decit pina la bariera ...

Esti postac de-al lui drakknea ? Parca altadata ii

atacai pe cei care o criticau ... Dan Nicusor a aratat mereu ce matrapazlacuri fac firea si mafia psd-ista la primaria capitalei ! Atunci ce ziceai ?

Salariile magistratilor, profesorilor siau medicilor sunt tot

din bani publici!
De de ce nu sunt publice??

Lafel si programul de munca al angajatilor la stat ar trebui sa fie public!
Mergeti in scoli universitati, spitale sau tribunale si veti vedea ca bugetarii lucreaza cel mul 1/2 din orele de munca!

Dar presa nu vrea sa se puna rau aceste categorii ptr ca rica prea mult???.

In Romania, din 5 euro se fura 2 si alti 2 se duc pe comisioane

oculte. Iar ca sa faci 5 euro, sobolanii rosii imprumuta 7 si platesc inapoi 8!

 

:) asa a fost intodeauna!!! Sa nu ne amagim ca fenomenul e nou

Macar PSD a oferit oportunitatea de a se cere spaga/comisioane pe niste salarii decente :)))

O curiozitate

Cred ca o analiza lamuritoare ar fi una comparativa. Sa ni se arate cat cheltuia primaria in anii trecuti cand unele activitati erau executate de terti si cat cheltuie acum companiile de profil apartinand primariei pentru acelasi gen de activitati. Daca se dovedeste (de exemplu) ca plantarea de panselute costa la fel ca si pana acum atunci este grav.

 

george 2,2 @ Nu te da asa nestiutor doar vrei sa pari DESTEPT

ce analize mai vrei??? de sange??
Faptele vorbesc de la sine...vezi ce a promis ca face
si uite ce a făcut!
George 2.02 vrei sa pari naiv?? sau chiar ești??

fi-REA!! cheltuie ??? Nu conteza ...a facutatatea lucruri

"minunate" pentru Bucaletii din Ferrentary 11 ati uitat??
Cadouri de tot felu excursi si cu all inclusiv in Grecia....autobuze cu perelinaje etc!!
Votati fi-REA pe viata!
O meritati......cel mai bun program a re fi-REA,,,scoli gradinite mijloace de transport gratuite !
Na a mai bagat si ia ceva maruntis in "mantuirea Neamului! numai cate Melone EUROI:))))

 

Asa este in Ro de peste 25 de ani! Aveti impresia ca banii din

educatie, sanatate sau justitie sunt corect cheltuiti??

Ro este prost condusa de peste un sfert de secol! De aia mor romanii cu zile, sunt analfabeti functionali iar hotii si borfasii sunt in libertate! In schimbsaraci asa cum pretind unii ca suntem asiguram o buna parte din turismul mondial!

Toate-s vechi si noua-s toate in a noastra societate!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor