USR acuza PSD ca-si pregateste o lege prin care sa controleze total banii publici. Firea, printre initiatori

Joi, 10 August 2017, ora 16:25
3818 citiri
USR acuza PSD ca-si pregateste o lege prin care sa controleze total banii publici. Firea, printre initiatori

USR acuza PSD ca intentioneaza sa devalizeze patrimoniul local, prin noul proiect de Cod Administrativ, care prevede ca deciziile consiliului local vor fi luate cu majoritate simpla, si nu de doua treimi pana acum.

"PSD nu renunta la intentia de a anihila opozitia in consiliile locale pentru a permite baronilor sa profite de pe urma patrimoniului comunitatilor din Romania", transmite USR, intr-un comunicat remis Ziare.com

"Prin noul proiect de Cod Administrativ, publicat pe pagina Secretariatului General al Guvernului, toate deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absoluta (50%+1), inclusiv cele ce privesc concesionarea, instrainarea sau darea in folosinta a patrimoniului comunitatilor.

Astfel, PSD a introdus in proiectul de Cod Administrativ toate prevederile din cunoscutul proiectul legislativ L122/2015 care modifica Legea administratiei publice locale astfel incat deciziile cu privire la patrimoniu sa nu mai aiba nevoie pentru aprobare de o majoritate de 2/3 din numarul consilierilor locali si judeteni in functie.

Aceasta modificare deschide calea abuzurilor si arbitrariului in gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge sa fie vandute ori concesionate unor clienti politici", se arata in comunicatul transmis.

Din patrimoniul comunitatilor locale fac parte parcuri, gradini si piete, iar acestea "trebuie sa beneficieze de o protectie crescuta si felul in care este administrat trebuie sa implice toate vocile din comunitate, inclusiv cele reprezentate de catre opozitie".

Firea, printre initiatorii proiectului de lege, cand era senator

In continuare, USR acuza ca primarul Capitalei, Gabriela Firea, si alti primari care nu se bucura de majoritatea de doua treimi in consilii locale "vor putea infiinta societati comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, inchiria, face schimburi de terenuri cu 50%+1 din numarul total al consilierilor in functie, nu ca in prezent, cand au nevoie de 2/3 din numarul consilierilor".

Spre exemplu, PSD si ALDE au majoritate simpla in CGMB si, astfel, sustine USR, "Gabriela Firea ar fi direct interesata daca ar fi adoptata modificarea", cu atat mai mult cu cat Firea este initiator al proiectului de lege L122/2015, de cand era senator PSD, sustine senatorul USR Florina Presada.

"Acest lucru ne arata ca PSD a pus de mult timp gand rau banului public si nu precupeteste nici un efort pentru a usura cheltuirea nesabuita a acestuia. Daca legea ar fi trecut, acum Primaria Bucuresti nu ar fi avut o problema in a achizitiona pachetul majoritar de actiuni ELCEN. Este o decizie pe care CGMB trebuie sa o ia cu 2/3 din numarul total al consilierilor in functie, dar pe care a adoptat-o in mod ilegal cu o majoritate simpla", a spus Presada.

"USR va propune amendamente la proiectul de Cod Administrativ si va cere raport de respingere in Comisiile de specialitate din Senat pe marginea proiectului de lege L122/2015, asa cum am facut si pana acum, astfel incat toate deciziile privind patrimoniul comunitatilor locale sa se adopte cu o majoritate calificata", mai precizeaza comunicatul USR.

F.N.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii