USR continua sa se opuna demolarii turnului de parasutism de la Lia Manoliu: Care este miza

Duminica, 25 August 2019, ora 15:27
31579 citiri
USR continua sa se opuna demolarii turnului de parasutism de la Lia Manoliu: Care este miza

Gabriela Firea va incerca marti, inca o data, sa ii convinga pe consilierii generali sa voteze demolarea turnului de parasutism din Bucuresti. Consilierii USR se vor opune si de aceasta data.

Turnul de parasutim a fost construit in anul 1950. Are 86 de metri inaltime (cam cat Palatul Parlamentului) si a fost folosit multa vreme de parasutisti, pentru antrenamente. De ani buni, insa, acest turn - aflat in administrarea Ministerului Transporturilor - nu mai are nicio intrebuintare.

Administratia Firea vrea sa demoleze acest turn din cauza ca el se afla pe terenul din starda Basarabiei nr. 37-39, unde ar urma sa se construiasca o sala polivalenta uriasa, cu 20.000 de locuri, al carei cost a fost estimat la 138 de milioane de euro.

In consecinta, Gabriela Firea a pus, de mai multe ori, pe ordinea de zi un proiect prin care le propune consilierilor sa aprobe ca PMB sa ceara - in vederea demolarii - acest turn de la Ministerul Transporturilor.

Administratia Firea promite ca, in compensatie, in urmatorii 3 ani, va construi, in Capitala, un alt turn pentru parasutisti (care, de altfel, nu mai folosesc nici constructia existanta!).

Problema administratiei locale este ca are nevoie ca macar doua treimi dintre cei 55 de consilieri generali sa voteze pentru preluarea si demolarea turnului. In caz contrar, nimeni nu se poate atinge de respectiva constructie si nici sala polivalenta nu se va putea ridica acolo!

Si cel putin pana acum, Gabriela Firea n-a reusit sa stranga voturile necesare. Spre exemplu, consilierii USR au votat impotriva de fiecare data. Si tot vot negativ vor da consilierii USR si la sedinta de marti, 27 august, a declarat pentru Ziare.com presedintele filialei bucurestene a partidului, Roxana Wring (care este si consilier general).

"De vreme ce proiectul a fost pus pe ordinea de zi in aceeasi forma pe care am respins-o deja, ne vom mentine votul negativ", a declarat Roxana Wring.

Consilierul general a explicat anterior, intr-o ampla postare pe o retea de socializare, ca scopul acestui vot nu este, in sine, salvarea turnului, ci a parcului in care este acesta situat.

"Miza in toata aceasta discutie nu este turnul, ci parcul din jurul lui. Evident ca o sala polivalenta in locul respectiv ar insemna taierea tuturor arborilor si betonarea intregii suprafete. In plus, noi nu am vazut niciun PUZ, niciun proiect, ca sa stim despre ce ar fi vorba, sa vedem ce suprafata este afectata sau unde va fi amplasata sala. Nu putem vota ca PSD-ul, cu ochii inchisi. Inteleg ca Gabriela Firea si colegii ei vor sa betoneze tot orasul, dar asta nu inseamna ca ii vom ajuta prin votul nostru", a scris Roxana Wring.

Administratia Firea are, insa, posibilitatea sa preia si sa demoleze turnul si fara acordul consilierilor USR. Asta, in cazul in care va reusi sa obtina suficiente voturi din partea consilierilor PSD, ALDE, PMP si a catorva din PNL.

Cum urmeaza sa se construiasca uriasa sala polivalenta, in cazul in care turnul pentru parasutisti va fi, pana la umra, demolat? Nu prea stim, din cauza ca PMB a refuzat sa dea detalii.

Mai exact, la solicitarea Ziare.com, PMB a oferit cateva informatii cu privire la sala pe care ar urma sa o construiasca Trustul de Cladiri Metropolitane, dar a transmis ca documentatia tehnica nu poate fi consultata nici de jurnalisti, nici de bucuresteni, in general. Asta, desi a fost intocmita din bani publici si va fi folosita de o societate detinuta tot de PMB.

"Studiile de fezabilitate care stau la baza aprobarii indicatorilor tehnico - economici in Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt documente care nu figureaza in lista documentelor de interes public a Directiei Generale Investitii, aprobata prin Dispozitia Primarului General nr.484/15.04.2014.

De asemenea, avand in vedere ca urmeaza a fi demarata o procedura privind atribuirea contractului de proiectare si executie, consideram ca nu putem face publice informatiile comerciale si tehnice cuprinse in continutul respectivului studiu de fezabilitate", a transmis PMB, intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com.

Ramane sa vedem daca, pana la urma, PMB va reusi sa demoleze turnul si sa se apuce de constructia salii in preajma Arenei Nationale sau va trebui sa caute un alt loc din oras in care sa o ridice. Si cand vom afla pe ce se vor duce sutele de milioane de euro din banii bucurestenilor.

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com