Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

USR vrea sa ne scape de rable. In ce conditii s-ar putea ridica masinile abandonate de proprietari prin oras

Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 12:50
3831 citiri
USR vrea sa ne scape de rable. In ce conditii s-ar putea ridica masinile abandonate de proprietari prin oras
Foto: Arhiva Pixabay

Senatorul USR Nicu Falcoi a depus la Parlament o initiativa legislativa care va permite degajarea mai rapida a drumurilor si parcarilor publice de masinile abandonate de proprietarii lor.

Astfel, perioada in care masinile pot sta pe domeniul public se reduce de la un an la sase luni si vor putea fi ridicate si masinile inmatriculate in strainatate. Doar in Bucuresti sunt peste 3.000 de masini abandonate pe domeniul public, sustine initiatorul proiectului.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de USR, proiectul depus de senatorul Nicu Falcoi propune scurtarea perioadei in care vehiculele pot ramane neutilizate in parcarile publice de la 1 an la 6 luni.

In plus, definitia termenului "vehicule fara stapan" va fi modificata pentru a include si acele vehicule inmatriculate in strainatate, care nu puteau fi ridicate, din simplul motiv ca nu au numere de inmatriculate romanesti.

Conform initiativei senatorului Nicu Falcoi, un vehicul va fi considerat abandonat daca a fost lasat pe drumuri/parcari publice mai mult de 6 luni fara ITP si asigurare RCA in vigoare, iar proprietarul nu a platit impozitul aferent.

Initiativa prevede obligatia autoritatilor sa inmaneze sau, in cazuri exceptionale, sa afiseze la adresa de domiciliu a proprietarului somatia de plata, in timp ce proprietarul are la dispozitie 5 zile de la primirea somatiei pentru a depune dovada achitarii taxelor auto, amenzile si dovada efectuarii ITP-ului de catre proprietar/detinator legal.

"Nu mai putem sta cu mii si mii de masini abandonate pe drumurile publice. Dincolo de aspectele de ordin estetic, vehiculele abandonate cresc riscul accidentelor rutiere si sunt adevarate focare de infectie", spune senatorul Nicu Falcoi.

Potrivit acestuia, doar in Bucuresti se afla aproximativ 3.000 de masini abandonate identificate, dar inca neridicate de autoritati. Si in Brasov, conform autoritatilor locale, exista aproximativ 300 de autovehicule abandonate inca neridicate, iar in Galati, doar anul acesta, printr-un acord facut intre Politia Locala si Primarie au inceput sa se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului.

"Totusi, dat fiind numarul mare de etape pe care autoritatile sunt obligate sa le parcurga, se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul sa dureze pana la 4 luni", a mai transmis USR.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#USR proiect ridicare masini abandonate, #Nicu Falcoi proiect ridicare masini abandonate , #administratia